Yosu-miru

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ebben az állásban fehérnek védekezni kell fekete a lépése ellen, ami nagyon megnövelné fekete alsó szélét. Ha egyszerűen b-re lép, fekete c-vel ideális moyot hoz létre, aminek támadása problémás lehet. Fehér d lépése ugyan megakadályozza a-t, és támadja a moyot de fekete egyszerűen e-re lép, és utána c-vel építheti a moyot, f lépéssel komoly centrumhatáshoz juthat, vagy támadhat a-n. Fehér ezért az 1-es lépéssel válaszút elé állítja feketét, és ezek után dönt a saját stratégiájáról.


Fekete lehetséges válaszait az ábra mutatja. Az a lépés engedi fehéret megélni a sarokban, a b lépés a szélen. A c lépés is a szélen enged élni, és nem a sarokban! A d és e lépések nem engedik élni fehéret.


A fő változatok:Az utolsó ábrán láthatjuk, hogy fehérnek miért kell a szélen játszania. Ha a sarokba lép és nem tudja kihasználni fekete a-n levő metszéspontját, akkor a csoportja meghal.


Ezek után fehér dolga egyszerű. Fekete a lépése lehetővé teszi egy későbbi megélést a moyo-ban, így nyugodtan léphet b-re. A c vagy d lépések után lehetőség nyílik később a-ra, majd f-re lépni, ezért fehér most e-re lép. A g vagy h lépések nem tesznek lehetővé semmilyen későbbi dolgot, ezért fehér a mutatott módon elkezdheti a harcot a moyo-ban. Természetesen ennek időpontja függ a tábla többi részétől is.