Vita:Yahoo

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A KGS-en is mindent lehet, amit kiemelsz a Yahoo-nál. Szerintem, ha pont nincs 9x9-es kitéve, akkor Neked kell kitenni és hamarosan játszhatsz. A KGS-en 9x9-es táblán egészen erõs játékosok is szívesen játszanak, beleértve Macisajtot ( KGS-név szerint) is. --enel 2005. szeptember 7., 08:39 (CEST)

Azt tudtam, hogy lehet kis táblán játszani itt is, de nem tudtam, mennyire kaphatók rá az emberek. Az IGS-en és a Dash-on ezen a téren negatívak a tapasztalataim, ezt fogalmaztam meg.

Üdv phoward

Én meg erre is gondoltam "lehet gondolkodási idő nélkül is játszani".
(Azért húztam ki az elhatároló vonalat, hogy egy-egy témakör fentrõl lefele legyen, de ha új topikot nyitunk, akkor az elõrébb lehessen tenni, ha már olyan jól megállapodtunk ebben.)
--enel 2005. szeptember 7., 10:42 (CEST)

Mondjuk ezt én nem erénynek tartom ("lehet gondolkodási idő nélkül is játszani"), hanem egy pótmegoldásnak a Yahoon, ahol nincs byo-yomi. Nyilván a helyes megoldás a többi server által is alkalmazott időkorlátozás (többféle kiadásban.) Természetesen idegesítő, mikor valaki az idődre játszva lépi a sok baromságot (ezt már többször tapasztaltam a Yahoon), ez ellen csak ez a pótmegoldás van. Sajnos.

Üdv phoward

Nyilván nem találom most meg, felidézni a konkrétumokat nem tudom (sem a nevet, sem a tényleges adatokat), de valami ilyesmit olvastam.
Ja, az egész a gondolkodási idõhöz kapcsolódik.
Egy neves japán profi panaszkodott, hogy már nincs meg go-nak a régi becsülete, és kétszer 10 óra alatt összecsapnak egy-egy partit. Õ megérti, hogy ma már nem lehetnek több hónapig tartó partik, mint a régi szép idõkben, de legalább 1-2 hetes igazán lehetne.
Én amúgy erénynek tartom a választási lehetõséget, akár a go/gó-ra, akár a tetszõlegesen beállított (és kölcsönösen[!] elfogadott) gondolkodási idõre gondolok.
--enel 2005. szeptember 7., 11:28 (CEST)

Tán csak nem Suzuki Tamejiro-ról van szó? Az első Honinbo versenyen még 13 óra volt a gondolkodási idő (ez csökkent 10-re, 9-re és ma csak nyolc), de a mestert idegesítette ez a rohanás, ezért ő és ellenfelei 16 órát kaptak. Ma Takemiya az, aki amellett kardoskodik, hogy csökkentsék a gondolkodási időt a Kínában szokásos 3-3 órára, ehhez képest a II. világháború utáni versenyeken övé a rekord, több mint 5 óra 1 lépésre. A szomszéd teremben a szemtelen fiatal profik azon röhögtek, hogy a mester elfelejtette a josekit.

phoward

Most, hogy neveket is mondtál, könnyebb lesz utánajárnom. Alkalomadtán meg is teszem. Ez a vitaoldal kezd "érdekes" lenni, lehet, hogy be kellene tenni az anekdotákhoz?! enel

Nem lett könnyebb, de megtaláltam a GW 13-dik számában. A cikk címe is beszédes: "Time is the Enemy". A szerzõ, Akiyama Kenji, aki egyenesen végtelen hosszú gondolkodási idõt szeretne. A cikkben megemlíti a lassú játékosok koronázatlan királyát ("the king of the slow players), Kada Katjusi 9 danos játékost, aki úgy játszik a középjátékig, mintha nem lenne idõkorlát és az utolsó percéhez eljut 100 lépésen belül.
--enel 2005. szeptember 7., 13:50 (CEST)

Ajánlom figyelmedbe Noriyama Noriuki mester könyvének egyik fejezetét. (Ma a kagyló kövek túl nehezek voltak). AZért két napos versenyen 7-et lépni az első nap (összesen), elég súlyos. (Mármint a kövek).

Üdv phoward

Hogy stílszerû legyek, sem a Yahoo sem én nem ismerjük. Még jó, hogy legalább én ismerem phowardokat (a másikat is :-)). Nyilván nincs meg neked az elõbb említett könyv elektronikusan, begépelni sem akarhatod. Marad az, hogy kölcsönadod, vagy tudatlanul irigyellek. --enel 2005. szeptember 7., 16:34 (CEST)


A szerző neve helyesen Nakayama Noriyuki. A könyv címe: The Treasure Chest Enigma. Ha még így sem ismeritek, azt már csak a Yahoo-nak tudom elnézni, mivel a fent nevezett művet tőlem kaptad ajándékba, csekély 20 éve, tehát volt időd belekukkantani.

Üdv phoward

Most két lehetõség közül választhatok:
(1) Soha többet nem jeletkezem be a wiki-re, megváltoztatom a telefonom és e-mail címem és a biztonság kedvéért egy harakirit is elkövetek,
vagy
(2) Töredelmesen elnézést kérek. A könyv megvan, több mint kukkantottam, de sajna ennyire rövid az eszem és nem emlékszem.
(Még az õsszel elolvasom az idevágó részeket, és kiegészítem, kijavítom :-), ha van mit. Irigyellek, hogy így emlékszel, ilyen memóriával Neked go-znod kellene! :-))
--enel 2005. szeptember 7., 19:43 (CEST)

(1) A harakiri rendben van, de attól még írogathatsz a wikire. :-) (2) Az én memóriámhoz jobban illenek a könnyű szellemi sportok (súlylökés, erőemelés stb :-)


Üdv phoward

Éreztem, hogy valahol eltúlzod a történetet. :-) Ne haragudj, de nem mindegy, hogy nettóban vagy bruttóban mondod a kövek számát. :-) Még, hogy hét lépés egy nap. Arra persze, hogy felfigyeltem volna. :-) Na elég a tréfálkozásból, nézzûk a tényeket!

1960. ápr. 6-án, Hashimoto-Kajiware, elsõ nap vége, 9 óra játék után:


--enel 2005. szeptember 8., 14:18 (CEST)

Egyre izgibb ez az oldal!:) Stone

Hogy jöttek sorba a lépések? Én így léptem volna:


--Stone 2005. szeptember 8., 16:53 (CEST)

A könyvben nem volt leírva a lépéssorrend. Én 2-es és 4-es sorrendjét megcserélném, de lehet, hogy ez a szokatlan sorrend a jó és ennek kitalálása vitt el, mondjuk 5 órát a 9-bõl. :-)
--enel 2005. szeptember 8., 17:25 (CEST)


Ezt követően Kajiwara megjegyezte, hogy ő mennyire elfáradt. Mire egy másik táblánál játszó játékos - ahol normális tempóban haladt a parti - megkérdezte, hogy mi a fenébe fáradt el, amikor nem is nagyon léptek. Erre Kajiwara közölte, hogy ma a kagyló kövek nagyon nehezek voltak.

Üdv phoward