Vita:Komi

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

"Az ING szabályoknál, ha előnyadás nélkül játszanak a komi 8, egyébként 0, de ha a végén az állás egyenlő akkor fekete nyer."

Miért nem bírták 7,5-nek és -0,5-nek mondani akkor?!:)

--Stone 2005. május 10., 10:07 (CEST)

A kinaiak meg azt mondják, hogy 3.75 zi(子) (kő) Vagyis a végén 3.75 követ kell az ellenfél területére berakni.

--RetEsz 2005. május 10., 10:12 (CEST)

Fijjug!

Látta már valamelyikőtök ezeket a szabályokat hivatalos forrásból? Ha igen, áruljátok már el, hogy hol?

-- Albi

JAJJJJJ! A go-ban (goban) ugye valami mást jelent?

-- Albi 2005. május 10., 13:57 (CEST)

Én, a sensei-n olvastam.

--RetEsz 2005. május 10., 17:43 (CEST)

Itt van egy összehasonlító szabálymagyarázat, ha valaki nem ismeri. http://www.britgo.org/rules/compare.html Üdv phoward


Igen, ezekkel már találkoztam, de nem tekintem őket hivatalosnak. A Nihon Ki-in/IGF, Ing alapítvány, Kínai Vei-csi szövetség, vagy valami hasonló szervezet honlapját már hiteles forrásnak tekinteném.

Pl. az a forrás, ami az MGE oldalán szerepel a gó japán szabályainak leírásánál, már jónak tűnik, de még az sem hiteles.

Ebben egy szó sem esik komiról.

Írtam egy e-levelet az ügyben az IGF főtitkárának, amiben megírtam, hogy nem találom a gó japán szabályainak hiteles leírását a weben. Azt válaszolta, hogy az amatőr vb után foglalkozni fog a kérdéssel, addig elég elfoglalt. Mivel már személyesen is találkoztam vele és az eddigi leveliből úgy tűnt, hogy szavahihető ember, tehát nem csak lerázni akart, bízom benne, hogy haladás lesz ebben az ügyben is.

Albi 2005. május 12., 01:57 (CEST)


Én, úgy tudom, hogy a japán szabályokban nincs is benne semmi a komiról. Viszont a 6,5 pontos komiról a Nihon Ki-in 2002 szeptemberi megbeszélésén határoztak. Ezt a oldalukon olvastam. http://www.nihonkiin.or.jp/topics2002/oldtopics2002-e/20021007-e.htm

--RetEsz 2005. május 12., 08:33 (CEST)

Egy érdekes sztorit olvastam egy régebbi Go Worldben (majd megkeresem, melyikben). Eszerint amikor még nem volt komi, akkor a pénzdíjas versenyen a döntetlen parit megismételték, és a szponzor újra zsebbe nyúlhatott. Valamikor 2 profi ezért szándékosan játszottak döntetlent, mire a szponzor fizetett, de kicsit morogva. A két profi újra döntetlen játszott, mire a szponzor közölte, hogy valamit csináljon a Nihon-Kiin, különben ő visszalép. A Nihon-Kiin erre mindefelé retorziót helyezett kilátásba, ha a 2 játékos tovább komolytalankodik. A két játékos erre minden erejüket bedobva küzdtek, tisztességesen, de a parti megint döntetlen. Állítólag ennek hatására lett kénytelen a Nihon-Kiin valamit lépni, és ez a valami lett a komi.

Üdv phoward


Hali!

Kisebb táblákon mennyi lehet a komi? Nem találtam ilyen infót.

Gabaux 2010. augusztus 30., 11:06 (CEST)

9x9 handicap táblázatot nézd meg.

--Stone