Vita:Játszma tár

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Egy régi ötletemet szeretném minden érdeklődővel megosztani. Érdemes lenne szerintem csinálni egy magyar játszma tárat, amelyet az internetről is el lehetne érni. Nem lehetetlen, hogy mondjuk egy magyar bajnoki döntő parti sok sporttársat érdekelne. Esetleg az erős játékosokat fel is kérhetnénk, hogy egy-egy játszmát oktatási céllal kommentáljanak is.

Gabaux


Ez szerintem nagyon jó ötlet! Főleg a vége, a kommentálás, az engem érdekelne.

Stone


Erős játékost, aki hajlandó partikat kommentálni, még csak-csak lehet találni. A gond ott van, hogy ki írja le ezeket. Mert az erős játékos parti közben nem valószínű, hogy írná a lépéseket, és később sem biztos, hogy nekiáll jegyezgetni.

Phoward


Ha erős játékos akkor megjegyzi a partiját, és szerintem ha megkérjük akkor ír egy kifut, és pár oldal elemzést hozzá, esetleg egy SGF filet. Utánna akár én is vállalom ezt kipakolni a wiki-re, maceras meló de megéri.

Stone


Lehet hogy zúgolódnának az erős játékosok, de ha a magyar bajnokság versenyszabályában rögzítve lenne, hogy a döntő játszmáit mindkét félnek jegyeznie kell, akkor ez nem lenne kérdés.

Régi tervem, hogy ezt keresztülvigyem. Sokat segítene a "gyengébbek" ilyen irányú követelése.

Albi


Tudom, hogy a sakkozók is maguk írják a partikat, de egy sakkparti írása kevesebb munka, mint egy go-partié (kb. harmadannyi lépés nem beszélve arról, hogy EGY gólépés leírása szerintem picivel több munka mint EGY sakklépés leírása ) és a sakkozóknak több a gondolkodási ideje is. Akkor még nem is beszéltünk a byo-yomiról. Szerintem egyszerűbb elkapni a két játszó felet parti után, és írni a partit is meg az elemzést is.

Phoward


Már jó régen vettem a MGE részére öntapadós pöttyöket Φ 10mm, 315 db / A4, amire számozott "góköveket" volt célom nyomtatni. Eddig még semmi sem lett belőle, de ígérem, szombatra elkészítek néhány garnitúrát, amit majd ki lehet próbálni.

Albi


A 2001-es bajnokság rájátszásánál többen is írták a partijaikat. Nekem is megvan a Köszegi-Téby parti. Igaz ez nem annyira érdekes, mert Téby a felénél feladta, miután egy nagy csoportja meghalt.

KKP


Játszmaírás: gondolom egy erős játékosnak nem gond fejből visszaírni a partit, hiszen Dia folyton velünk is vissza akarja rakatni még a schnell partikat is :). Ugyanakkor kétségtelen, hogy jól nézne ki ha a főbb csatáknál lenne játszmaíró. Kérdés hogy kit lehet erre rávenni. Bár biztosan sokat lehet tanulni is egy játszmaírásból, de sokan (így én is) játszani és nem játszmát írni mennek a versenyekre.

--Monk 2005. február 23., 13:27 (CET)


Akkor talán el kéne gondolkodni azon, hogy kinek érdeke, hogy az erős játékos partija le legyen jegyezve. Ha a gyenge játékos azt mondja, hogy ő játszani akar, nem játszmát írni, akkor az erős játékos még inkább azt mondja, ahol esetleg fennforgás van. (VB-indulás joga, stb). Valószínű, hogy egy erős játékos kielemzi a partit az ellenfelével, utána néz a következő parti után. Aki meg dokumentálni akar, az tegyen róla.

Mondom én, mint volt erős játékos a búr háborúk idejéből.

Phoward


Sziasztok, hozzászólnék a játszmaírás kérdéséhez, mint esetlegesen érintett: Én nagyon szívesen hozzáférhetővé tenném a partijaimat, de két alapvető gond van vele: Játszma közben nem vagyok hajlandó írni, mert az nagyon elvonja a figyelmemet. Játszma után és a következő forduló előtt az a 15-20 perc szünet nagyon kell egy szusszanásnyi pihenésre, tehát az sem alkalmas a játszmák leírására. Marad tehát az, hogy a verseny után, este, vagy másnap. Este tipikusan elég fáradt vagyok egy góverseny után, tehát a legesélyesebb a másnap. Azzal meg az a gond, hogy tipikusan előfordul a középjátékban néhány helyzet, ahol másnap már nem emlékszem a lépéssorrendre (a végjatékról meg ne is beszéljunk). Szóval ezek a gondok, egyik sem súlyos vagy orvosolhatatlan probléma, csak leírtam, hogy ezt az oldalát is lássátok a dolognak.

Gyuri


Akkor, mint ötletadó, hozzákezdek a megvalósításhoz, valószínüleg pénteknél előbb nem lesz rá időm. Az eddigi tervem szerint:

1. nem ezen a wiki-n lenne, majd linket mellekelek. 2. lennének teljesen anonym partik, főleg alsó kyu szinten. Nekem már van ilyen.....

Gyorsítsuk a dolgot, levélben (is) várom a megjegyéseket. A Hungo-n gabauxhu néven vagyok. Egyébként [email protected]

Gabaux


Na akkor én is csatlakozom gyorsan, én ide a wiki-re fogom kitenni elsőnek a Lee Ki Bong elleni második szimultánomat. Amit ugyan elvesztettem de számomra emlékezetes volt.

StoneElőször is én vitába szállnék azzal, hogy a gó parti írása lényegesen bonyolultabb lenne, mint a sakké. Megszokás dolga az egész, én írtam versenyen is. Amikor gó szakkört tartottam, akkor kezdőkkel is írtunk játszmákat, és nekik szemmel láthatóan nem okozott nagy nehézséget. Bár nem volt a játszmáknak tétje.

Nem akarok állandóan a sakkozókkal példálózni, de náluk csak a kölcsönösen aláírt játszmalapokkal lehet egy partit lezárni. És az felkészülés során is sok-sok partit jegyeznek, ezért már nem zavarja őket élesben.

Ezt esetleg mi is alkalmazhatnánk, ha minden egyesületben foglalkoznának azzal, hogy már 9-es partikat is jegyezzenek. Meg vagyok arról győződve, hogy a játszma utáni megbeszélés már ilyen szinten is nagyon hasznos, ráadásul az így jegyzett partit otthon is bármikor ki lehet újra rakni....

Persze egy PDA és egy SGF editor is jó segítség lehet. :-)

Gabaux


Hát igen, kereszül kéne vinni, hogy versenyen csak az számít érvényes partinak ahol írták a játszmát. Lehet, hogy ezt a következő DuGo versenyen kötelezővé is fogom tenni. Egyszer el kell kezdeni.

Stone


Nekem az a saját tapasztalatom, hogy egy 90 perces gondolkodási idejű versenyen volt időm leírni a partijaimat. Sőt jó is volt, hogy időnként nem hamarkodtam el a lépéseket. Viszont tényleg több ideig tart. Emlékszem abban a játszmában is amit feltettem a wikire én majnem elhasználtam a 90 percemet, míg az ellenfelem alig 30 percet használt fel, aztán az utosó kb. 10 lépésére több mint egy negyed órát. Sőt láttam, hogy a horvátok utána a következő fordulóban elkezdték írni a partijaikat, valószinüleg a vezetőjük a Mladen Smud rendelte el nekik. Szóval én úgy tervezem, hogy most a májusi Toyota versenyen is írom majd a játszmáimat.
Viszont egy Dugo versenyen elég kevés az idő arra, hogy még a partimat is írjam, bár az is elképzelhető, hogyha rendszeresen írnánk a partikat akkor nagyobb gyakorlatunk lenne benne és gyorsabban menne.
Erről jut eszembe a multkor az IGS-en élőben néztük a párizsi döntő partiját és akkor említette Kelemen Zoltán, hogy a szabályokban benne van, hogy az első tábla játszmáját közvetíteni kellene. Kiváncsi vagyok, hogy oldják majd meg a szervezők a budapesti versenyen. (Amúgyis nagy a hallgatás a versenyről. Lesz egyáltalán aki megrendezi ?)
--RetEsz 2005. április 11., 11:25 (CEST)


Jó én sem egy 40 perc fix idős versenyen gondoltam a bevezeteset, de szeintem egy 60 perc fix idejuvel mar siman belehet vezetni a jatszairast. Mivel nem csak te irod, hanem az ellenfel is, szoval nem erint hatranyosan, senkit.

A kozvetites meg szerintem nem nagy gaz, ha olyan helyen van, ahol van net meg egy laptop,... pl, ahol a DuGo szokott osszegyulni ott van wlan, es szeretnenk a kov versenyt is ott rendezni, szoval mi mar ilyen fejlettek vagyunk!:) De ha szabaly, akkor muszaj lesz megoldaniuk a szervezoknek, ha massal nem, betarcsazos modszerrel...

Stone


Szeretném, hogy ne legyen igazam, de ha még az írást is kötelezõvé tesszük, akkor még talán ennyien sem fognak résztvenni a versenyeken. Számomra a sakkparti és a go-parti jegyzetelése nem hasonlóan, könnyû vagy nehéz. (Mindkettõt csináltam már, eleget.) Ha nincsenek Ing-órák, amelyek mutatják, hogy hányas számú lépés volt, akkor igen könnyû belegabalyodni a sorszámozásba. Azonkívül, a 3-jegyû számok írására is nagyon oda kell figyelni, mert ritkán marad rá hely. A fiataloknak, gyerekeknek szintén nem dobja meg a kedvét a versenyen induláshoz, ha kötelezõ írni is. Szóval érdemes meggondolni, mert nem vagyunk olyan sokan, kár lenne tovább csökkeni!
Valami fokozatosság nem ártana, vagy valami szelíd ösztönzés. Mondjuk, aki írja a partiját és utána sgf-file-ban leadja valami hivatalos helyen, akkor lemeszelheti a kerítést. Vagy, a Magyar Bajnokság döntéjében minden parti le kell jegyezni, de nem a versenyzõknek, hanem önkéntes jegyzetelõknek, akik cserébe újra lemeszelhetik a kerítést.

"De ha szabaly, akkor muszaj..." Nagyon naív érvelés. Pont KKP emlékeztetett a HunGo-n, hogy két hónappal elõtt ki kell írni a versenyszabályokat. Ez legalább olyan fontos és értelmes szabály.

enel


Nem tudom, hogy csak én vagyok-e olyan elvetemült, hogy olyan esezmbe jut, hogy nem decimális számrendszerben írjam a kifut, hanem pl. hexában, akkor elég a két számjegy is...

De abban igazad van, hogy lehet, hogy elvenné sokak kedvét és az nem lenne szerencsés... még át kell gondolni.

Stone

((Remélem, a bináris nem jut eszedbe. Elõnye, elég kétféle karakter. Ha utána beteszed sgf-be, akkor mindegy, hogyan írod, de azt ne várd, hogy más el is olvassa a kifu-dat. Azt csinálsz amit akarsz, mások meg korbálcsolják magukat önszántukból. :-) enel ))


Minden egyéb érvem mellett is nl-nek adok igazat. A játszmaírást is tanulni kell. Nem tenném azonnal kötelezőve, de enyhe és kifinonult nyomással vezetném be. DE mondjuk a Magyar bajnoki döntő parti(k)nak minden évben meg kellene valahol jelleni(ük). Szövetségi probléma?????????


Gabaux


Mivel még sosem csináltam játszmaírást azért bátran kérdezek. Több szín használata nem oldja meg a problémát? Pl: 1-99 kék, 100-199 zöld, 200-299 piros, 300- fekete?

L5


Zavaró lenne a több szín, mint kettő, mert a két színt azért alkalmaznak, hogy ha ránézel a kifu-ra és a táblára, akkor ugyanazt lássad, így nagyon egyszerű berírni a következő lépést, és a kifu-t is könyebb olvasni.

Stone


Sziasztok érdekes dolgot találtam az Interneten, gondoltam leírom ide. :-)
A brüni Toyota verseny lapján van egy megjegyzés:
Megkérik a legjobb 10 játékost, hogy legalább 1 partijukat írják le, hogy azt az Interneten publikálhassák. KIváncsi leszek ebből mi valósul meg. :)

--RetEsz 2005. július 10., 13:44 (CEST)