Vita:A tartalommal kapcsolatos ötletek

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Stone (vitalap | szerkesztései) 2008. január 14., 16:32-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Leírom, hogy el ne felejtsem mint ötletet: nagyobb látogatószámnál majd lehet indítani a Kezdőlapon a hét feladványa részt, ahova kiteszünk egy feladványt, aminek a vitalapján akár lehet azon vitatkozni aki akar és egy hét múlva meg kitenni a megfejtését.

--Stone 2008. január 14., 17:32 (CET)

Látom, sok a spam. Ha segít, akkor egy darabig elõ lehetne írni, hogy csak regisztrált felhasználó írhat és akkor nem kellene állandóan kiszûrni utólag.
--enel 2006. március 26., 16:52 (CEST)

Nemhiszem, hogy meghatná őket, miután vissza állnánk normálba megint jönne a sok spam. Ha majd nembirom adok valaki másnak is adni jogot és irtjuk tovább, jelenleg még boldogulok velük. --WikiSysop 2006. március 26., 17:55 (CEST)

Szerintem is igaza van enelnek. Tudtommal aki ide ír, az egyben regisztrált felhasználó is, bár lehet hogy tévedek. phoward

Najo lehet, hogy igazatok van a mai termest latva... fajo szivvel es kizarva a par anonim irogatot, egy idore korlatozom az irok szamat.

--WikiSysop 2006. március 27., 07:27 (CEST)

Esetleg hozzunk létre egy "Vendeg" felhaszmálót és legyen -mondjuk- "vendeg2006" a jelszava? Így megmaradhat az anonimítás. Persze betennénk a Kezdõlap-ra és a személyes oldalán leírnánk a jelszót és a célját.
--enel 2006. március 27., 08:17 (CEST)

Mindenképpen szükséges a vendeg felhasználó létrehozása, mert egyetértek enel-el ahogy a kezdőlapon írta, hogy ez a wiki szellemével ellentétes, ezért meg kell tartani azt is, hogy aki akarja az név nélkül szerkeszthessen.
Ezért létre is hoztam a Vendeg felhasználót "vendeg2006" jelszóval.
KKP
--Vendeg 2006. március 27., 09:18 (CEST)

Na frissítettem legújabbra a wiki motorját, de azért még pár napig megmarad a szigorítás utánna visszaállunk normálba. Az új verzióval, ahogy látom könyebb elvégezni az admin dolgokat.

--WikiSysop 2006. március 27., 13:42 (CEST)


Stone, egy kérdés: lehet-e a wiki-n olyan oldalt (link-et) definiálni, amelyre, ha kivülrõl hivatkoznak, akkor automatikusan átirányitja a hivatkozást egy wiki-oldalra?
(Talán érdekel, hogy honnan jön ez a "hülye" kívásnságom. A KGS Hungarian Room-jában írok néha figyelemfelkeltõ szövegeket. Amikor ott a Versenynaptár-ra hivatkozom, akkor nagyon hülyén néz ki, mert a program nem oldja fel az UTF-kódolást, és emiatt ezt látni: "http://gowiki.hu/index.php/Versenynapt%C3%A1r")
--enel 2006. március 10., 08:36 (CET)

Hivatkozz a http://gowiki.hu/index.php/Versenynaptar oldalra !
--KKP 2006. március 10., 12:05 (CET)

Mi a bajod a http://gowiki.hu/index.php/Versenynaptár linkkel? Amit te írtál az nem UTF-kódolás hanem URL encoding, és azt írhatod ékezettel is a brovser konvertálja a megfelelő formára és akkor működik.

--Stone 2006. március 10., 20:10 (CET)

Nekem nincs bajom vele, Albi panaszkodott, hogy nála rossz a link. Meglepõ módon, hiába használ firefox-ot õ is, neki nem váltotta át az "á" betût, de ha kiírtam, hogy "%C3%A1", akkor már mûködött. (És igazad van, nem UTF.) A kérdés attól még értelmes, hiába kerülte meg ügyesen KKP az átítányitással.
--enel 2006. március 11., 08:19 (CET)


Majd megnezem, hogy mit tehetek.

--Stone 2005. szeptember 30., 11:01 (CEST)


Stone, megnéztem a Sensei's library vonatkozó lapját → http://senseis.xmp.net/?45Point43ApproachKeima és ott látszik a táblán a link. Meg lehet itt is csinálni? Kipróbáltam itt is, /még :)/ nem működik.

Inimma


phoward, szeretem olvasni építő megjegyzéseidet. Biztosan figyelemmel kíséred a joseki írásaimat. Légy szíves, ha úgy látod, javíts bele a commentjeimbe. Köszi!

Inimma Ne aggódj, nem fogod megúszni őket. :-) Csak nem akarok addig bele dumálni olyan dolgokba, amiken látom, hogy még dolgozol. Üdv phoward


Egy kis magyarázkodás: elvállaltam és belecsaptam a josekikbe, mert az olyan egyszerű lesz... Hát nem. enel , igazad volt, jó a kérdés: mit csinálok akkor, ha a következő ábrán megint a az egyik választás? Mostanáig törtem a fejem, meg tesztelgettem a wikit a fő-wiki Homokozójában is és mára rájöttem, miképp lehet másképpen megírni, mint a Kogo's-t és ehetőre megalkotni a Joseki emlékeztetőmet. Még egy kis türelmeteket kérem és folytatom - inkább újrakezdem a sorozatot, és most már lesz a után második, sőt harmadik a is, kacifántos kódok nélkül, amik viszont, sajnos, meg fog jelenni fejezetcímként :o(( . Ezt nem tudom kikerülni.

Inimma 2005. szeptember 18., 09:29 (CEST)


Továbbra is szívesen olvasom a híreket, például a "Nagy emberekrõl", "Nagy címekrõl". Az jutott eszembe, hogy valahogy a magyar go-játékosokról is kellene ide valami gyûjtemény.
Például
- a magyar bajnokok,
- magyar go-sok honlapjai: KKP külsõ címei, Spapi, Holics, stb.

enel


A magyarokrol szolo oldalak jo otlet, azert is inditottam el annakidejen a Magyar go-játékosok es Hazai versenyeket. Csak info kene hozza, a Dianak legalabb volt valami info a honlapjan. Mar filoztam rajta, hogy meginterjuvolni embereket, vagy valami hasonlo.

Stone


Hali!

Akarna valaki szabály ismertetőt írni? Elég lenne egy rövid.....

Gabaux


Esetleg kiegészíthetnéd a magyarországi gó történelmét ?

KKP


Stone! Valahogy a Nagy Címek menüpontját (a Nemzetközit) kéne bővíten a Csapatversennyel. Aztán a többit én megírom.

üdv phoward


Valamit bővítettem, remélem így gondoltad.

Stone


A 7. pontot (A go játék elemei) kellene valahogyan ügyesen átszervezni. Két szintû hierarchikus szerkezetre gondoltam, de egyelőre lövésem sincs, hogyan lenne logikus.

Gabaux


Én a sorrenden is változtatnék, "A go-játék elemei"-t például, már harmadiknak raknám. Az "Egyebek" részt is hierarchizálnám. A "Tartalomjegyzék" elrejt-mutat mintájára, esetleg az alfejezetek is lehetnének elrejt-mutat stílusban. Nekem tetszik, könnyen kezelhetõ és áttekinthetõvé válik a legfelsõ szint is. (Remélem, hogy a cookies (kukik) megõrzik az állapotot. :-))
enel


A tartalomjegyzén az autómatikus, nehiszem, hogy tudunk mi is olyat generálni. Én valami ilyesmire gondoltam.

 1. A játszma részei
  1. Megnyitás
  2. Középjáték
  3. Végjáték
 2. Különféle technikák
 3. Stratégiák

Stone


Egész jó!

Javaslom, hogy a 2. és 3. fejezet cseréljen helyet és az új 3. címe legyen "Taktika"

Gabaux


Átnéztem az eddigi oldalakat (sajnos, gyorsan ment) és találtam egy fölöslegeset - szerintem -. A Köszegi Diána oldal szerintem az. (ÍGY, rövid ö-vel), mivel megvan korrekt formában is, hosszú ő-vel. Üdv phoward


Üdv mindenkinek!
Jutott eszembe, amint mostanában szórakozásból fejtegetem az SDQ-t, hogy ott a feladványok középső része a joseki tanulás: megadja a joseki vég-képét, neked meg ki kell raknod a korrekt sorrendet és csak 1 tévesztésed lehet. Nekem tetszik ezen tanítási mód.
Nos, arra gondoltam, hogy a go-wiki-re is feltennék egypár 1xű sorozatot ilyen módon akármelyik joseki könyvből, magyarázatok és minden mellékes sallang nélkül, ergo senki sem szólhat bele, hogy ez az ő találmánya. A kérdés a végső kép számozás nélkül, a megoldás a megadott lépéssorrend, és segítségképp egy üres, vagy az 1-2 kezdő kővel kirakott tábla lenne, amire bejön az sgf szerkesztő.
Pölö: egy véletlenszerűen kiválasztott joseki a Thoren mini könyvek Joseki kötetéből, 227 o.
Sok szép kandzsival kommentálva van, de nem volt kedvem lefordítani. :O)))


Itt ugyan fehérnek kellene lépni, de nálam mindenáron a feketét erőlteti az sgf szerkesztő. Én a1-n kezdtem :O)Inimma


Nekem tetszik az ötlet. Csak legyenek különböző nehézségi szintek, mert ezt az életben ki nem raktam volna.:)

--Stone 2005. augusztus 13., 09:45 (CEST)


Az ötlet nekem is tetszik, de jó ha tudjuk, hogy azok a bizonyos kandzsik nem csak szépek, hanem hasznosak is. Ott ugyanis valószínűleg le van írva, hogy ez NEM joseki, hanem egy bonyolult josekinek (a bűvös kardnak) egy teljesen játszhatatlan változata feketével. Természetesen ahhoz, hogy egy josekit minél jobban megértsünk, ismerni kell ezeket a változatokat is. A lényeg: fekete szeretne 26-ot lépni, de pontosan emiatt a változat miatt nem teheti. Ha pedig megpróbál védekezni fehér ponnukija ellen, akkor a gyenge metszéspont megvédése után (38-as lépés), elhull a lenti alakzata egy laza létrával.
Üdv phoward


A bemutatóban írtam, hogy "egy véletlenszerűen kiválasztott joseki" és így is értettem. A könyvben azért benne van, hogy ha fehér 25 helyett 26-ra lép, akkor ez következne.
phoward, l.sz. kommentáld!


Japánul nem tudok, a bűvös kardhoz és a kandzsikhoz sem értek. Épp ezért arra gondoltam, hogy pl. beírnám röviden és velősen a Sakata: Modern Joseki és Fusekiben szereplő josekiket, amik ott a fusekik szerint rendszerezve vannak. A go-wiki alapelveit figyelembe véve, hogy ne legyen megjelentetési, jogvédelmi probléma, továbbra sem írnék hozzá SEMMI magyarázatot. Aki kommentárt vár, az olvassa hozzá a megfelelő könyvet is. :O) Esetleg azt is lehetne, hogy kaptam anno egy japán zsebkendőt (!!!), amin a 132 alapvetó joseki szerepel, amiből itt van az első:


Én személy szerint mégiscsak a Sakata könyvhöz ragaszkodnék, mert ott legalább nem kell külön kandzsi-kutató-munkát folytatni, ha fehér 13-ban tenukit lép. :O)

Üdv Inimma


Rövid kommentár a bűvös kardhoz. Ha fehérnek jó a létra, akkor már rosszul nem járhat, kivéve ha hibázik. Nos, ez a változat az, amikor fehér rosszul jár. Ahelyett hogy nyugodtan kötne a 25. lépésben 27-en (mint a legelőször mutatott változatban), helyette siet leütni feketét. Ez tényleg sikerül is, de cserébe fekete egy hatalmas falat kap. Az először mutatott változatban fekete kap egy kis életet a sarokban és két gyenge csoportot kívül. Az ötleted egyébként nekem továbbra is tetszik, csak nehogy valaki bemagoljon ilyen hosszú változatokat, mert azt hiszi, hogy az a joseki. Jó, ha ismeri ezeket is, de azt is tudni kell, hogy ilyen esetekben ki jár jól és ki nem. Egyébként, hacsak nem szó szerinti hosszú idézeteket tesz be az ember, akkor nem hiszem, hogy jogi gondok felmerülnének. Például rövid kommentekkel ellátott joseki-tár már van a Hálón. (Kogo'Joseki).

Üdv phoward


Szerintem mindenki egyetért vele, hogy ez jó ötlet, talán csak annyit fûznék hozzá, hogy valami "méltóbb" helyet kellene találni ennek a témának, és nem tovább dagasztani a "Vita:A tartalommal kapcsolatos ötletek" oldalt. Persze maradhat itt is, de akkor legalább tegyünk egy hivatozást valahol a Joseki környékénén. enel


Látom, mindenki egyetértésével találkoztam. Kezdem beadagolni a Joseki címszó alá a Sakata féle sorozatot. Inimma


Ha nem ejtjük ki a szánkon a "Sakata" szót, akkor senki sem fog gyanút fogni. :-) enel


enel!

Múltkor mondtad, hogy neked van valami anyagod a nagymajomról, azt ha éppen van időd szívesen látnám a wiki-n, mivel eléggé gyakran előforduló dolog.

--Stone 2005. augusztus 24., 12:36 (CEST)


Nem lesz könnyû megtalálni, idõt kérek. Ha nincs itt Mikulásra, akkor megfeledkeztem az egészrõl. enel


OK!:) Nekem is csak úgy beugrott.

--Stone 2005. augusztus 24., 13:03 (CEST)enel, találtam egy jó go-leíró progit: http://us.share.geocities.com/wwwdrago/SetupDrago0144.zip Go-wiki alá is ment, töredék táblát is tud menteni. A lépések számozása továbbra is kézzel megy, de a kövek helyét korrektül jelöli.

-- Inimma 2005. augusztus 24., 22:20 (CEST)Érdekel valakit egy tripla ko, ergo döntetlen parti leírása, még Etienne Go körleveleiből?

Inimma 2005. augusztus 25., 10:38 (CEST)


Kár, hogy nincs a vitalapoknak is vitalapja! :-)

Látom, hogy L5 szépen tagolja a hozzászólásokat. Miattam lehet így is, de máshol meg az a bevett gyakorlat, hogy ha közvetlenül az elõzményekhez kapcsolódik a hozzáírás, akkor marad egy tagozódáson belül. Ebbõl persze az is következik, hogy nem csak a végére lehet/szokás írni, hanem a kapcsolódó részhez. (Az általános minta, amire utalok, nem fogjátok elhinni: Sensei's Library :-)
enel

Hozzá se nyúlok többet a tagolási gombhoz! :))

(Csendben jegyzem meg, hogy a tagolás nélküli és nem a végére írt (ilyen akkor is lehet, ha több megjegyzés után nézek rá egy vitára) megjegyzések jó részét én nem túl gyorsan szoktam észrevenni. Mondjuk ez sem baj, ha az a cél, hogy elrejtsük a hozzászólásunkat a tömegben.) ;) --L5 2005. augusztus 25., 15:18 (CEST)

Kár, mert gyakran hasznos a tagolás. :-)

(Teljesen igazad van, én majdnem mindig a "Történet"-re nyomok, utána a meg a "Compare Selected Version"-re nyomok és így tájékozodom, hogy hol van a változás. Különben a büdös életben nem veszem észre, hogy az ékezeteimet kell javítgatni és a tagolódással kell bibelõdni. :-)) enel


Sziasztok, nem lenne jó, minden wiki szerző bemutatkozna? Sokkal szemelyesebb lenne az egész! Stone! Valamit lehetne automatikus tenni ezért?

Gabaux 2006. jan. 12


Aki akarja megírja a hozzá tartozó oldalt, és kipakolja a Kezdőlapra a nevét. Mire gondoltál, hogy autómatikussá tenni ezen? Kötelező regisztráció, hogy ne lehessen csak úgy szerkeszteni? Szerintem neméri meg, mert ha valaki akar bővíteni, de nem anoním akar maradni, hagy csinálja amíg rendesen csinálja nekünk az csak jó, de ha kényszeríteni kéne, hogy mindenki regisztráljon akkor: 1.) lusta lenne hozzá 2.) nem szeretné mert nem akarja a nevét adni => nem írna, ami nekünk rossz. Szerintem.

--Stone 2006. január 12., 10:24 (CET)


OK, ott a pont... Más: a levlista megy? Gabaux


nemtom, en nem bantottam, mennie kell.

--Stone 2006. január 12., 10:35 (CET)

Tartalom abszolút kezdőknek[szerkesztés]

Sziasztok! Én abszolút kezdő vagyok (tegnap este játszottam először), szívesen látnék egy Kezdőknek lapot arról, hogy hogyan töltse el az ember az első két hétnyi idejét, mikor játszani tanul.

 1. Milyen szoftvert érdemes használni?
 2. Mikortól érdemes szervereken játszani (és melyiken), hogyan kell partnert választani?
 3. Mennyit kell játszani és mikor milyen könyvet érdemes elolvasni?

Jó lenne egy szójegyzék is, ahol az összes szakkifejezés össze van gyűjtve (linkként persze).

Most hirtelen ennyi, nyenyec  2006. február 25., 02:41 (CET)

Szia,

Érdekes kérdéseket vetsz fel, lehet, hogy uj oldalakat is indíthatnánk ezekre.

Az első pontra szerintem már egész jó oldalunk van itt. Bár, hogy egy kezdő melyikkel kezdje az tényleg nincs ott. Szerintem aki most kezd ismerkedni a go-val az az Igowin programmal kezdje. Ez ingyenes és a legkisebb táblán játszik ami szerintem az elején még jó.

A második kérdésre tényleg hoszabban lehetne válaszolni, lehet, hogy majd el is kezdek egy ilyen oldalt. Egyelőre szerintem az elején minnél többet kell játszani, sőt ha már végigcsináltad a kezdőlapon jelzett Interaktív go-ismertetőt, akkor már játszhatsz is. A szervereken is lehet 9x9-es játszmákat játszani. Ja, de vigyázz az Igowin sokkal magasabbnak mutatja a rangod, mint amilyen a valóságban.

A harmadik kérdésben én nem igazán vagyok tájékozott, talán enel-t kell megkérdezni. Sajnos magyar nyelvű könyv elég kevés van, de angol nyelvűt az Internetről is le lehet tölteni. Talán ilyen oldal is kellene a wikibe.

Ja, és még egy Go-szótár-unk már van :-)

--KKP 2006. február 25., 07:53 (CET)


Játszani kell minél többet. Az Igowin jó ajánlat, de a szervereken is el lehet kezdeni bármikor. Az más kérdés, hogy kicsit nehezebb lesz ellenfelet találni, de a probléma nem leküzdhetetlen. Könyvekből jó ötlet Iwamoto Kaoru: Go for beginners. Ez magyarul is megjelent nagyon régen, talán fel lehet hajtani valahogy. Ezenkívül tudom ajánlani a feladványok fejtegetését. A goproblems.com-on lehet kérni a feladványok szint szerint. Üdv phoward