Vita:A minősítés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Talán erre az oldalra gyûjthetnénk a Magyarországon érvénybe levõ
minõsítéssel kapcsolatos észrevételek, javaslatokat.

Sajnos kevés az aktív go-játékos Magyarországon. Érthetõ módon, elég sokan fõleg csak magyarországi versenyen vesznek részt. Minden versenyen viszonylag sok az új játékos, illetve az olyan gyengébb erejû játékos, aki a versenyek közti néhány hónapban komolyan fejlõdött. Ezért nagyon sokszor teljesen irreális minõsítést adnak azok a partik, ahol sok elõnykövet kell adni. Az lenne a javaslatom, hasonlóan a KGS-en levõ gyakorlathoz, hogy a 6 kõnél nagyobb elõnyköves partikat ne számolják be az Élõ-pontba. Ha az elvet elfogadják az illetékesek, akkor persze érdemes átgondolni, hogy pont 6 kõnél van-e az értelmes határ vagy esetleg kevesebbnél. Meggyõzõdésem, hogy nem többnél. :-)

enel


Jó ötlet. Vagy akár az is lehetne, hogy ha a játékos aktív valamely szerveren, akkor az ott elért fejlődése alapján, a verseny előtt a versenybíróság frissíti a minősítését. Persze ehhez valami konverziós táblázatot kellene majd eszkábálni.

--Stone 2005. április 21., 09:55 (CEST)


Igazából, 4 kyu alatt, eddig is lehetõsége volt valakinek felminõsíteni magát, de az emberek egy része óvatos és szerény. A javaslatom, inkább azt akarja kiszûrni, hogy túl távoli erejû játékosok partijai ne számítsanak bele a minõsítésbe. Kevesen vagyunk, kevés a verseny, nem lehet elõírni, hogy csak az egyenlõbõl játszott partik számítsanak. Javaslatom egy lehetséges kompromisszum.
Persze a fordítottja is okozhat problémát, persze csak 4 kyu alatt. Képzeljünk el két havert, erõs 25 kyu-val. Játszanak egy hónapig és kigondolják, hogy õk már 10 kyu-sok. Nyilván ez is galibát okoz. Volt már szóban egy másik javaslatom, elképzelésem, de olyan ellenvéleményt váltott ki szakmai körökben, hogy meg is feledkeztem róla. Akkor most azért elmondom.
Számomra nem elképzelhetetlen algoritmus lenne a következõ. (Csak a jellegét írom le, a konkrét számokat, viszonyokat nem tudom megmondani.) Itt valami visszacsatolásra, visszakorrekcióra gondolok. Mondjuk, ha valaki 5-bõl 5 meccset zsinórban megnyer egy versenyen, akkor 2 kyu-val elõreminõsül, a mostani gyakorlat szerint. De azt sehol nem veszik figyelembe, hogy akiket megvert, azoknak az Élõ-pontja irreállisan változott, mert az õ pontjaik számításnál, még a két kyu-val gyengébb ellenfelet veszik figyelembe. A fentvázolt helyzet fordítottját is el lehet képzelni. A fent említett két haver, a bemondott 10 kyu-jával, kikapnak ötször-ötször, akkor az ellenfeleik számításánál nem szabad 10 kyu-sként figyelembe venni.
Tudom, hogy az -elvben levõ- "Minõsítõ Bizottság" kiszûrheti ezeket az anomáliákat, de jelenleg annak is örüljünk, ha sikerül az MGE-t megtartani és a MGSz-t megalakítani.

enel


Az MGE közgyülésén már felvetettem, hogy a 6 előnykőnél nagyobb előnyadásos játszmák ne számítsanak be a ranglistába, de a válasz az volt, hogy ez európában nem gyakorlat, ezért Mo.-on se vezessük be. ("Komoly érv"! enel)

Arra a problémára, hogy azok akik a versenyen sok győzelmet aratnak és ezért őket a verseny után felminősíti a magyar rendszer, és ezzel azok, akik tőlük kikaptak hátrányba kerülnek, szintén volt javaslatom. Egyébként megjegyzem, hogy ez a felminősítés szintén nem ismert az európai ranglistánál. A javaslatom az volt, hogy azoknál akiket a verseny után felminősítünk már a számítás során a kezdeteknél a magasabb pontszámmal számoljunk, és így az ellenük játszók kevesebbet veszítenének. A válasz az volt, hogy a verseny elõtti pontszámon ne változtassunk. (Ehhez is csak "gratulálniT tudok, az "Illetékeseknek"! enel)

--RetEsz 2005. április 21., 15:48 (CEST)

Nem baj, ahogy elnézem, nem sokáig lesz ez probléma, muszáj lesz alávetnünk magunkat a külföldön tartott versenyek elõírásainak. Mo.-on meg nem nagyon lesz érdemi verseny. enel


Sose értettem: valami kapcsolat a versenykonstans és a gondolkodási idő között?

Gabaux


Az Élő-pontok számítása megtalálható az MGE oldalán. Ebben van egy táblázat ami leírja, hogy mennyi gondolkodási időhöz mennyi a szorzó.
(Az európai ranglista számításnál is van hasonló, de ott csak 3 kategoria van.)
Egyébként megjegyzem, hogy ez a szabályzat hibás, de ahányszor felvetem, hogy javítani kell mindig azt mondják, hogy a szövetségnek majd ugyis uj szabályzatot kell alkotnia, addig is alkalmazunk egy olyat ami nincs leírva sehol.

--KKP 2006. február 9., 10:17 (CET)

Ja, nem írtam ide, hogy mi az aktuális táblázat. Ezt a 2004-10-05-i közgyűlés fogadta el. (A 2009-11-08-i közgyűlés módosításával.)


Szorzó Kiemelt VersenyekEgyéb MacMahonEgyéb hendikepKihívásos hendikep
50 VB, IVB, NVB, EB, IEB, meghivásos versenyek, GP döntő - - -
40 GP versenyek (TT), MGB, KPMC gi. ≥ 90--
30 CsEB, IMGB gi. ≥ 75 gi. ≥ 90 -
25 - gi. ≥ 60 gi. ≥ 75 -
20 - gi. ≥ 45 gi. ≥ 60 gi. ≥ 75
15 - gi. ≥ 30 gi. ≥ 30 gi. ≥ 30
Rövidítések: 
VB - Világbajnokság, NVB - Női VB, PVB - Páros VB, IVB - Ifjúsági VB 
EB - Európa-bajnokság, CsEB - Csapat EB, PEB - Páros EB, IEB - Ifjúsági EB 
MGB - Magyar Go Bajnokság, IMGB - Ifjúsági MGB 
KPMC - Koreai Miniszterelnök Kupája
TT - Európai Toyota Go Körverseny (Toyota European Go Tour) 
gi. - gondolkodási idő,


Csak Elo-pontszam?[szerkesztés]

A kovetkezot nem ertem. A jatekosok rangsorolasanak nem az Elo-pontszam az egyetlen modja. Ertem, hogy ezt akarjatok hivatalossa tenni, de hagyomanyosan nem ez, es a legtobb online go server nem ezt hasznalja.

Tehat minimum el kellene magyarazni a hagyomanyos minositesi rendszert. Nekem egyebkent nincs Elo-minositesem.

--math 2006. március 31., 11:39 (CEST)

Arra gondolsz, hogy a hagyományos minősítés a dan és a kyu ? Az Élő-pontszámokkal lehet számolni a fejlődéseket, szerintem ezért is használják. Valamint a dan, kyu fokozatokat, ha egyszer valaki eléri akkor onnan nem esik vissza, viszont az Élő-pontok az aktuális minősítést fejezik ki.

Ezt ismered ? http://lnx.agi.go.it/EGD/Player_Card.php?&key=13050026

--KKP 2006. március 31., 12:16 (CEST)

Enel gondolatat ertem, de ha kovetkezetesek akarunk lenni, akkor a felminosulo jatekos ellenfeleinek az elopontjat a kiszamolt, esetleg csokkeno mertekben kellene figyelebe venni mar a kezdeti szamitasnal, amely esetben a felminosulo jatekos mar talan nem is minosulne fel. Na ekkor persze megint ujra lehetne szamolni az ellenfelek pontjat, a megvaltozott vegso pontszamhoz igazitva. Ez egy hosszu konvergalo folyamat lenne, amit persze egy szamitogep pillanatok alatt ki tud szamolni, de kell hozza egy jo program. Kicsit ugy erzem, hogy ez egy feleslegesen komplikalt es nem mindig sikeres tuneti kezeles volna. Az alapveto problema az, hogy valaki a valos erejenel joval gyengebb fokozattal indul. Jo lenne erre kitalalni valami megoldast.

--Csiz 2007. november 20., 10:16 (CET)


Jaj, dehogy gondolok én számítógépes programra! :-) Én is értem Csizi ellenvetését, de én nem végtelen finomságú iterációt javasoltam. Hasamra ütök és mondok egy példát: Aki két kyu-t ugrik a minõsítésben egy versenyen, akkor azon a versenyen az induló kyu-hoz képest 1 fokozattal jobb játékosnak számítsák a többiek új Élõ-pontjának kiszámításánál. A másik ennél fontosabb javaslatom az volt, hogy 6-nál nagyobb elõnyköves parti nem számítódjon bele a ranglistába. De sajnos ez most elég akadémikus vita, mert "jelenleg annak is örüljünk, ha sikerül az MGE-t megtartani".
--enel 2007. november 20., 10:51 (CET)

Jé, most értem csak meg enel utolsó sorát, még mindig ugyanaz mint amit két és fél évvel ezelött írt.
--KKP 2007. november 20., 16:46 (CET)