Vita:A go-tábla méretei

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Van egy hipotetikus elméletem (akkor is elgondolkodtató, ha nem igaz): miért rácspontokon és nem mezőkön játszanak gót, gomokut, renjut:

"Rácspontokon feltehetően azért, mert egykor a kőtáblára karcolt vonalak metszéseiben stabilabban álltak meg a gömbölyded kövek... és mára már így szoktuk meg..."

Praktikus, hogy a lencse alakú kövek stabilan megülnek a bevésett vonalak metszéseiben és a meglehetősen robosztus (15 cm vastag tábla) véletlen meglökésekor sem mozdul el így az a többszáz kő... Egyébként szerintem, festett táblán, sokkal nagyobb felhelyezési pontatlanságot visel el, ha mezőre rakunk és nem rácspontra. (Nagylaci [email protected] )


Érdekes felvetés... a kövek szerintem azért lencse alakúak, mert így lehet legkönyebben levenni őket a tábláról. --Stone 2007. május 22., 07:19 (CEST)


Stone, honnan vetted ezeket a méreteket? A tábla méretei rendben vannak, ezt írja a "Go Players Almanac" is, de vonalak közötti távolság szerintem nem OK.


Senseis-ben voltak, és még a rec.games.go-ban is hasonlóak voltak.

Stone

Miért pont rácspontra teszik a köveket?[szerkesztés]

Érdekes, hogy a legtöbb, európai kultúrkörben elterjedt táblás játékban a - négy vonallal körülhatárolt - mező számít alapegységnek, bár nem mindenhol. A malomban például szintén metszéspontok határozzák meg lépések helyét. Talán nem csak praktikus oka van annak, hogy a metszéspontokra rakjuk a köveket - hogy ott stabilabban állnak -, de a játékban egyfajta fontosságot is kifejez. Akárcsak a malomban itt is fontos, hogy az egyes mezők milyen kapcsolatban állnak egymással. Amelyik pontok össze vannak vonallal kötve, azok a szomszédosak. Így talán jelzés értékű is lehet, hogy nem a terület a lényeg, hanem a területetmezők, illetve az azokat határoló kövek kapcsolata. Esetleg még érv lehetne az is, hogy talán a gó egy malomszerű játékból alakulhatott ki, ahol a lépéshelyek kapcsolata nem volt ennyire egyöntetű, mint a nagy kiterjedésű, négyzetrácsos pályán, de ez már tényleg csak vaktában találgatás. Még ezernyi filózófiai belemagyarázást lehetne eszközölni, de félek tőle, hogy ez tényleg csak belemagyarázás lenne.

--Süsü 2007. május 29., 00:37 (CEST)