Vita:Ötletek, javaslatok, kérdések

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Enel (vitalap | szerkesztései) 2005. április 11., 05:53-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Javaslom, hogy az elválasztó vízszintes vonalakkal a témaköröket határoljuk el, és ne a személyes bejegyzéseket. (enel)
Talán már érdemes lenne tartalomjegyéket csinálni az oldalhoz?

A tartalomjegyzék automatikusan generálódik a nagy fejlécből.

Stone

Félreértettél, én ehhez az oldalhoz gondoltam valami tagolódást, mert már elég nagy. Lehet, hogy nem is vetted észre, de máshova is írtam bele, a fenti megjegyzésemmel egyidejûleg.

enel


Több tipikus hibát, elírást látok. Nem lehetne-e a rendszergazdának írni olyan programot, amely minden oldal, minden szövegére csinál keresést és/vagy helyettesítést? (Költõi a kérdés, mert nyilván lehet, linux alatt mindent lehet :-)) Ha lenne ílyen eszköz, akkor gyûjthetnénk a lecserélhetõ javaslatokat, sõt ezeket meg kellene jegyezni és idõnként lefuttatni. (Ezt is lehet linux alatt.)

példa: "gó játékos" helyett "gójátékos" (ugye tudjátok, hogy én nem így írnám, de ha már "magyarítunk", akkor próbáljuk helyesen tenni. Ha lesz ilyen eszköz, akkor majd gyûjtök még. (Apropó, "gyûjtök". Ugye nem probléma, hogy nem magyar "û"-t használok? Angol környezetben, US-billentyûzettel, kicsit nehéz lenne.)

Kérdezni meg azt kérdezném, hogy ha netalántán a server fenttartása anyagi gondok miatt megszûnne, akkor az egész magyar-wiki-go-nak vége, vagy lesz lehetõség átvinni valahová, vagy reménykedünk, hogy akkor lesz már "A" Szövetség, amely már anyagilag is tudja támogatni a wiki-t?

Szerintetek rendjén van, hogy különbözõ extra karakterkészletet használunk a "magyar" wiki-n? Engem bosszant, hogy sok helyen kérdõjeleket látok. Nem szándékozom feltenni extra fontokat (elég lassú így is gépem, elég kevés így is a memória). De azt is elfogadom, hogy érdemes eredeti módon is leírni, de úgy kellene megoldani, ahogy az angolok honlapján van. Szerintem el lehetne intézni, hogy mi is használhassuk.

enel


Akkor szép sorban visszafele válaszolgatok:

Karakterkészlet: Az SL-ben is unicode-dal vannak írva a kandzsik, mi is onnan másoljuk őket. Most ha mindet lekéne cserélni kepekre akkor senki sem tenne ki kandzsikat, mert az nagyon macerás munka lenne, meg a wiki is telelenne tömve mindenféle képekkel amik egy idő után nagy káoszt képeznének. Igy marad a japán karakterkészlet telepítése, vagy megkeresni az a weboldalt amin keresztül nézve képekké konvertálja őket (japánul tanuló haverom nézegette így a japán oldalakat a suliban, sajnos címet nem tudok).

Ha csődbemegyek: A wiki egy nagy adatbázis meg egy kis php motor, így bárohova ellehet mozgatni szóval a wiki nem fog meghalni, ja és csütörtökön írtam alá egy taggal 1 éves szerződést webhosztingra, szóval 1 évig muszály lessz mennie a szervernek. És jelenleg is vannak további érdeklődők. De ha majd esetleg a szövetség kap nagy támogatást én minden segítséget szívesen fogadok.

Helyettesítés: Majd idővel.... most kicsit elvagyok szállva a sok dolgommal, főleg, hogy a fenti szerződés miatt egykét dolok durva 18 napos határidőt kapott amit eddig halasztgattam... De akár bárki segíhet ilyenben is ha pl annyira nem lelkes wiki író de programozni szeret. Van itt még mit pofozgatni. Pl.:

  • a gó állásokat gyártó script is bugos valahol mert az első sorban nem eszi meg a spec dolgokat
  • ez ahelyettesítéses dolog is még kidolgozásra szorul (cron futtassa, vagy beíráskor autómatikusan? pontosan mit csináljon?)
  • És barmilyen extrát csinálhatunk ami kell extensonoket (ld. gó diagramm könnyű beledrótozni)

Stone


Karakterkészlet: Én is elég gyenge konfigurációval (PIII-550Mhz / 128Mb) üzemelek, de nálam az összes elérhető karakterkészlet telepítve van. Ez alatt értsd a héber, arab, nepáli, szanszkrit meg még ki tudja milyenek? Szerintem ez nem terheli a memóriát, csak a háttértárat. A rendszer csak akkor nyúl hozzá, amikor szükség van rá. Persze olyankor fogyaszt némi memóriát, de ez nem veszélyes.

Az én esetemben inkább a háttérben ketyegő állandó vírusvédelem, vebszerver, tűzfal, nettelefon (Skype) emészti a memóriát, de így is viszonylag normálisan tudok üzemelni.

Albi


Stone: Ha az idődbe belefér, lehetne a működéssel kapcsolatos szövegeket tovább magyarítani? Szívesen segítek ebben, ha van rá lehetőség! ;-)

Albi


A szövegek magyarosításán már dolgozom, de egyenlőre nem sok sikerrel, sehogysem tudok rájönni, hogy a "discussion", "article" és egyéb szavakat honnan a fenéből veszi. Namajd megoldom, hogy esetleg más is hozzáférjen a cucchoz... egyenlőre csak a root és az apace írhatja az alkönyvtárat.

Stone


Bár a kezdőlap szerint is az érdeklődőknek csináljuk a Wikit, és nem csak magunknak, de egy érdeklődő nem tudom, hogy talál ide. A Google nem talált ide se a Go, se a Wikipedia címszó alapján

Phoward

Begépeltem a keresõbe a "wiki" és "go" szavakat. Rengeteg találat volt, a magyart nem vettem észre. Eközben nézegettem más go-wiki-ket, vannak jó ötletek. Például ez is tetszett: http://www.suomigo.net/Wiki.jsp?page=Termit Egy ilyen táblázat azért tetszene, mert néhány go-szakszót használhatnánk magyarul is. Például a "létra", vagy a "fapapucs"-ot én mindig "háló"-nak mondom (tudom, hogy helytelenül).

Ha viszont a "wiki" és "gó" szavakat adtam meg, akkor már második helyen mutat "minket". Vajon, ha egy Amerikába szakadt hazánk fia kíváncsi arra, hogy van-e magyarul a go-ról valami a neten, akkor eszébejut, hogy hosszú ó-val is rákeressén?

Szerencsére a http://go.lap.hu/ még röviddel van írva, és onnan azért minden megtalálható. :-)

enel

A jövőhét elején elindítom a gowiki.hu bejegyzését. Azokutánna beadom a googlenak, hogy cachelje be az oldalt és akkor 1 hónapon belül (valahol ezt olvastam a golobális cache megújulására időnek) már fog találatot kidobni az oldalra.

Stone

Kipróbáltam a googlet, a "gó wiki" szavakra rögtön minket dob ki, de a "go wiki"-re nem... itt jön megint a rövid /hosszú ó a gó-ban. Szerintem még mindig az emberek 90%-a röviddel írja... Ha csak a "gó"-ra keresek akkora 40. találat a wiki.

Stone


Egy régi ötletemet szeretném minden érdeklődővel megosztani. Érdemes lenne szerintem csinálni egy magyar játszma tárat, amelyet az internetről is el lehetne érni. Nem lehetetlen, hogy mondjuk egy magyar bajnoki döntő parti sok sporttársat érdekelne. Esetleg az erős játékosokat fel is kérhetnénk, hogy egy-egy játszmát oktatási céllal kommentáljanak is.

Gabaux


Ez szerintem nagyon jó ötlet! Főleg a vége, a kommentálás, az engem érdekelne.

Stone


Erős játékost, aki hajlandó partikat kommentálni, még csak-csak lehet találni. A gond ott van, hogy ki írja le ezeket. Mert az erős játékos parti közben nem valószínű, hogy írná a lépéseket, és később sem biztos, hogy nekiáll jegyezgetni.

Phoward


Ha erős játékos akkor megjegyzi a partiját, és szerintem ha megkérjük akkor ír egy kifut, és pár oldal elemzést hozzá, esetleg egy SGF filet. Utánna akár én is vállalom ezt kipakolni a wiki-re, maceras meló de megéri.

Stone


Lehet hogy zúgolódnának az erős játékosok, de ha a magyar bajnokság versenyszabályában rögzítve lenne, hogy a döntő játszmáit mindkét félnek jegyeznie kell, akkor ez nem lenne kérdés.

Régi tervem, hogy ezt keresztülvigyem. Sokat segítene a "gyengébbek" ilyen irányú követelése.

Albi


Tudom, hogy a sakkozók is maguk írják a partikat, de egy sakkparti írása kevesebb munka, mint egy go-partié (kb. harmadannyi lépés nem beszélve arról, hogy EGY gólépés leírása szerintem picivel több munka mint EGY sakklépés leírása ) és a sakkozóknak több a gondolkodási ideje is. Akkor még nem is beszéltünk a byo-yomiról. Szerintem egyszerűbb elkapni a két játszó felet parti után, és írni a partit is meg az elemzést is.

Phoward


Szombaton kéne lerohanni az első helyért játszókat parti után.:)

Stone


Már jó régen vettem a MGE részére öntapadós pöttyöket Φ 10mm, 315 db / A4, amire számozott "góköveket" volt célom nyomtatni. Eddig még semmi sem lett belőle, de ígérem, szombatra elkészítek néhány garnitúrát, amit majd ki lehet próbálni.

Albi


A 2001-es bajnokság rájátszásánál többen is írták a partijaikat. Nekem is megvan a Köszegi-Téby parti. Igaz ez nem annyira érdekes, mert Téby a felénél feladta, miután egy nagy csoportja meghalt.

KKP


Hát ha az idetalálás a gond, tegyetek midnenhova linket. Az MGE oldalára, minden klublapra, stb., stb. A wikipedia magyar gós lapjára pl. be is szúrtam egy linket ide. A gugli egyébként is annak örül ha sok link van valamire, tehát már csak ezért is érdemes.

Játszmaírás: gondolom egy erős játékosnak nem gond fejből visszaírni a partit, hiszen Dia folyton velünk is vissza akarja rakatni még a schnell partikat is :). Ugyanakkor kétségtelen, hogy jól nézne ki ha a főbb csatáknál lenne játszmaíró. Kérdés hogy kit lehet erre rávenni. Bár biztosan sokat lehet tanulni is egy játszmaírásból, de sokan (így én is) játszani és nem játszmát írni mennek a versenyekre.
--Monk 2005. február 23., 13:27 (CET)


Akkor talán el kéne gondolkodni azon, hogy kinek érdeke, hogy az erős játékos partija le legyen jegyezve. Ha a gyenge játékos azt mondja, hogy ő játszani akar, nem játszmát írni, akkor az erős játékos még inkább azt mondja, ahol esetleg fennforgás van. (VB-indulás joga, stb). Valószínű, hogy egy erős játékos kielemzi a partit az ellenfelével, utána néz a következő parti után. Aki meg dokumentálni akar, az tegyen róla.

Mondom én, mint volt erős játékos a búr háborúk idejéből.

Phoward


Sziasztok, hozzászólnék a játszmaírás kérdéséhez, mint esetlegesen érintett: Én nagyon szívesen hozzáférhetővé tenném a partijaimat, de két alapvető gond van vele: Játszma közben nem vagyok hajlandó írni, mert az nagyon elvonja a figyelmemet. Játszma után és a következő forduló előtt az a 15-20 perc szünet nagyon kell egy szusszanásnyi pihenésre, tehát az sem alkalmas a játszmák leírására. Marad tehát az, hogy a verseny után, este, vagy másnap. Este tipikusan elég fáradt vagyok egy góverseny után, tehát a legesélyesebb a másnap. Azzal meg az a gond, hogy tipikusan előfordul a középjátékban néhány helyzet, ahol másnap már nem emlékszem a lépéssorrendre (a végjatékról meg ne is beszéljunk). Szóval ezek a gondok, egyik sem súlyos vagy orvosolhatatlan probléma, csak leírtam, hogy ezt az oldalát is lássátok a dolognak.

Gyuri


Akkor, mint ötletadó, hozzákezdek a megvalósításhoz, valószínüleg pénteknél előbb nem lesz rá időm. Az eddigi tervem szerint:

1. nem ezen a wiki-n lenne, majd linket mellekelek. 2. lennének teljesen anonym partik, főleg alsó kyu szinten. Nekem már van ilyen.....

Gyorsítsuk a dolgot, levélben (is) várom a megjegyéseket. A Hungo-n gabauxhu néven vagyok. Egyébként [email protected]

Gabaux


Na akkor én is csatlakozom gyorsan, én ide a wiki-re fogom kitenni elsőnek a Lee Ki Bong elleni második szimultánomat. Amit ugyan elvesztettem de számomra emlékezetes volt.

Stone


Hasznos lenne minden nevet [[ ]] koze irni, es akkor nem kene mindig utolag bongeszni, hogy hol is van ra hivatkozas. Es meg osztonzoen is hatna ha az ember latna meg nem kitoltott linket.

Stone


Stone, vagy Bárki, aki ért hozzá!

Na<gyon beindult PHoward. :-) Ha van egy kis energiád, akkor megoldhatnád, megmutathatnád, hogy hogyan lehetne több táblát egymás mellé tenni. Nagyban segítené az áttekinthetõséget, ha egyszerre többet látnánk. Szerintem... :-)

Néha, hosszúra sikeredik egy lépéssorozat. Nem lenne jó, ha például Mori java-lejátszóprogramjával lenne leírva a lépéssorozat és akkor minden fázist lehetne látni?! (Igazából nem magam mondom, de emlékszem, hogy jó idõbe telt, amig egy hosszabb szekvenciát kényelmesen el tudtam "olvasni" [és nem kellett kirakni].)

Kellene egy "A hónap dolgozója" mintájára, "A hónap legjobb wiki-beírója" rovat. Akkor én most, oda PHoward-ot javasolnám. (Csak hülyéskedtem, nehogy már ilyent csináljunk, csak ezzel a megjegyzéssel szerettem volna KKL-t "megdicsérni" és további bejegyzésekre buzdítani.)

enel


A godiagram cikkben vannak példák, annak nézd meg a forrását és abból kiderül, hogy hogyan kell több táblát egymás mellé tenni.

Stone


Ma felraktam egy képet. Meglepve láttam, hogy a Speciális:Upload oldalon, mindhárom, fontosnak, hasznosnak látszó hivatkozás, a semmire mutat. Meg kellene csinálni, ha nem nagy probléma!

enel


majd utannanezek.

--Stone 2005. március 31., 19:45 (CEST)


A három link-bõl eddig egy jó. Legalább valami angol címre mutathatnának. Vagy legalább, azt a hangsúlyosan kiemelt "ÁLLJ!"-t törölni kellene. enel


Továbbra is szívesen olvasom a híreket, például a "Nagy emberekrõl", "Nagy címekrõl". Az jutott eszembe, hogy valahogy a magyar go-játékosokról is kellene ide valami gyûjtemény.
Például
- a magyar bajnokok,
- magyar go-sok honlapjai: KKP külsõ címei, Spapi, Holics, stb.

enel


Az az erdekes, hogy ha belejavitok az oldalba akkor sz*rik jolenni, nemtom, hogy hova a cacheli be az adatbazisba de ha a forrast atirom nem valtozik a dolog, meg nem sikerult rajonnom, hogy miert. A copyright-nak meg szerintem a GNU Free Documentation License-t (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) kene valasztani, de meg lusta voltam elolvasni/leforditani.

De tenyleg idovel megfogom heggeszteni a dolgokat.

A magyarokrol szolo oldalak jo otlet, azert is inditottam el annakidejen a Magyar gójátékosok es Hazai versenyeket. Csak info kene hozza, a Dianak legalabb volt valami info a honlapjan. Mar filoztam rajta, hogy meginterjuvolni embereket, vagy valami hasonlo.

StoneHali!

Akarna valaki szabály ismertetőt írni? Elég lenne egy rövid.....

Gabaux


Esetleg kiegészíthetnéd a magyarországi gó történelmét ?

KKP