„Vita:Ötletek, javaslatok, kérdések” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
108. sor: 108. sor:
  
 
Phoward
 
Phoward
 +
 +
----
 +
 +
Szombaton kéne lerohanni az első helyért játszókat parti után.:)
 +
 +
Stone

A lap 2005. február 23., 10:41-kori változata

Tanácstalanságomban ide írok. Ezt a bejegyzést, meg más érdektelen bejegyzést, szerintem nyugodtan lehetne törölni. Esetleg a "Helyesírás" alatt lehetne egy link, hogy "Ötletek, javaslatok, kérdések" és ide lehetne írni a rendszer karbantatójának (Stone) szánt speciális megjegyzéseket. Ha lenne ilyen (vagy ha nem lennék lusta és létrehoznék egy ilyent), akkor a következõket írnám oda:

Több tipikus hibát, elírást látok. Nem lehetne-e a rendszergazdának írni olyan programot, amely minden oldal, minden szövegére csinál keresést és/vagy helyettesítést? (Költõi a kérdés, mert nyilván lehet, linux alatt mindent lehet :-)) Ha lenne ílyen eszköz, akkor gyûjthetnénk a lecserélhetõ javaslatokat, sõt ezeket meg kellene jegyezni és idõnként lefuttatni. (Ezt is lehet linux alatt.)

példa: "gó játékos" helyett "gójátékos" (ugye tudjátok, hogy én nem így írnám, de ha már "magyarítunk", akkor próbáljuk helyesen tenni. Ha lesz ilyen eszköz, akkor majd gyûjtök még. (Apropó, "gyûjtök". Ugye nem probléma, hogy nem magyar "û"-t használok? Angol környezetben, US-billentyûzettel, kicsit nehéz lenne.)

Kérdezni meg azt kérdezném, hogy ha netalántán a server fenttartása anyagi gondok miatt megszûnne, akkor az egész magyar-wiki-go-nak vége, vagy lesz lehetõség átvinni valahová, vagy reménykedünk, hogy akkor lesz már "A" Szövetség, amely már anyagilag is tudja támogatni a wiki-t?

Szerintetek rendjén van, hogy különbözõ extra karakterkészletet használunk a "magyar" wiki-n? Engem bosszant, hogy sok helyen kérdõjeleket látok. Nem szándékozom feltenni extra fontokat (elég lassú így is gépem, elég kevés így is a memória). De azt is elfogadom, hogy érdemes eredeti módon is leírni, de úgy kellene megoldani, ahogy az angolok honlapján van. Szerintem el lehetne intézni, hogy mi is használhassuk.

enel


Akkor szép sorban visszafele válaszolgatok:

Karakterkészlet: Az SL-ben is unicode-dal vannak írva a kandzsik, mi is onnan másoljuk őket. Most ha mindet lekéne cserélni kepekre akkor senki sem tenne ki kandzsikat, mert az nagyon macerás munka lenne, meg a wiki is telelenne tömve mindenféle képekkel amik egy idő után nagy káoszt képeznének. Igy marad a japán karakterkészlet telepítése, vagy megkeresni az a weboldalt amin keresztül nézve képekké konvertálja őket (japánul tanuló haverom nézegette így a japán oldalakat a suliban, sajnos címet nem tudok).

Ha csődbemegyek: A wiki egy nagy adatbázis meg egy kis php motor, így bárohova ellehet mozgatni szóval a wiki nem fog meghalni, ja és csütörtökön írtam alá egy taggal 1 éves szerződést webhosztingra, szóval 1 évig muszály lessz mennie a szervernek. És jelenleg is vannak további érdeklődők. De ha majd esetleg a szövetség kap nagy támogatást én minden segítséget szívesen fogadok.

Helyettesítés: Majd idővel.... most kicsit elvagyok szállva a sok dolgommal, főleg, hogy a fenti szerződés miatt egykét dolok durva 18 napos határidőt kapott amit eddig halasztgattam... De akár bárki segíhet ilyenben is ha pl annyira nem lelkes wiki író de programozni szeret. Van itt még mit pofozgatni. Pl.:

  • a gó állásokat gyártó script is bugos valahol mert az első sorban nem eszi meg a spec dolgokat
  • ez ahelyettesítéses dolog is még kidolgozásra szorul (cron futtassa, vagy beíráskor autómatikusan? pontosan mit csináljon?)
  • És barmilyen extrát csinálhatunk ami kell extensonoket (ld. gó diagramm könnyű beledrótozni)

Stone


Karakterkészlet: Én is elég gyenge konfigurációval (PIII-550Mhz / 128Mb) üzemelek, de nálam az összes elérhető karakterkészlet telepítve van. Ez alatt értsd a héber, arab, nepáli, szanszkrit meg még ki tudja milyenek? Szerintem ez nem terheli a memóriát, csak a háttértárat. A rendszer csak akkor nyúl hozzá, amikor szükség van rá. Persze olyankor fogyaszt némi memóriát, de ez nem veszélyes.

Az én esetemben inkább a háttérben ketyegő állandó vírusvédelem, vebszerver, tűzfal, nettelefon (Skype) emészti a memóriát, de így is viszonylag normálisan tudok üzemelni.

Albi


Stone: Ha az idődbe belefér, lehetne a működéssel kapcsolatos szövegeket tovább magyarítani? Szívesen segítek ebben, ha van rá lehetőség! ;-)

Albi


A szövegek magyarosításán már dolgozom, de egyenlőre nem sok sikerrel, sehogysem tudok rájönni, hogy a "discussion", "article" és egyéb szavakat honnan a fenéből veszi. Namajd megoldom, hogy esetleg más is hozzáférjen a cucchoz... egyenlőre csak a root és az apace írhatja az alkönyvtárat.

Stone


Bár a kezdőlap szerint is az érdeklődőknek csináljuk a Wikit, és nem csak magunknak, de egy érdeklődő nem tudom, hogy talál ide. A Google nem talált ide se a Go, se a Wikipedia címszó alapján

Phoward


A jövőhét elején elindítom a gowiki.hu bejegyzését. Azokutánna beadom a googlenak, hogy cachelje be az oldalt és akkor 1 hónapon belül (valahol ezt olvastam a golobális cache megújulására időnek) már fog találatot kidobni az oldalra.

Stone


Kipróbáltam a googlet, a "gó wiki" szavakra rögtön minket dob ki, de a "go wiki"-re nem... itt jön megint a rövid /hosszú ó a gó-ban. Szerintem még mindig az emberek 90%-a röviddel írja... Ha csak a "gó"-ra keresek akkora 40. találat a wiki.

Stone


Egy régi ötletemet szeretném minden érdeklődővel megosztani. Érdemes lenne szerintem csinálni egy magyar játszma tárat, amelyet az internetről is el lehetne érni. Nem lehetetlen, hogy mondjuk egy magyar bajnoki döntő parti sok sporttársat érdekelne. Esetleg az erős játékosokat fel is kérhetnénk, hogy egy-egy játszmát oktatási céllal kommentáljanak is.

Gabaux


Ez szerintem nagyon jó ötlet! Főleg a vége, a kommentálás, az engem érdekelne.

Stone


Erős játékost, aki hajlandó partikat kommentálni, még csak-csak lehet találni. A gond ott van, hogy ki írja le ezeket. Mert az erős játékos parti közben nem valószínű, hogy írná a lépéseket, és később sem biztos, hogy nekiáll jegyezgetni.

Phoward


Ha erős játékos akkor megjegyzi a partiját, és szerintem ha megkérjük akkor ír egy kifut, és pár oldal elemzést hozzá, esetleg egy SGF filet. Utánna akár én is vállalom ezt kipakolni a wiki-re, maceras meló de megéri.

Stone


Lehet hogy zúgolódnának az erős játékosok, de ha a magyar bajnokság versenyszabályában rögzítve lenne, hogy a döntő játszmáit mindkét félnek jegyeznie kell, akkor ez nem lenne kérdés.

Régi tervem, hogy ezt keresztülvigyem. Sokat segítene a "gyengébbek" ilyen irányú követelése.

Albi


Tudom, hogy a sakkozók is maguk írják a partikat, de egy sakkparti írása kevesebb munka, mint egy go-partié (kb. harmadannyi lépés nem beszélve arról, hogy EGY gólépés leírása szerintem picivel több munka mint EGY sakklépés leírása ) és a sakkozóknak több a gondolkodási ideje is. Akkor még nem is beszéltünk a byo-yomiról. Szerintem egyszerűbb elkapni a két játszó felet parti után, és írni a partit is meg az elemzést is.

Phoward


Szombaton kéne lerohanni az első helyért játszókat parti után.:)

Stone