„Vita:Ötletek, javaslatok, kérdések” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
 
(10 közbenső módosítás, amit 4 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
Tanácstalanságomban ide írok. Ezt a bejegyzést, meg más érdektelen bejegyzést, szerintem nyugodtan lehetne törölni.
+
* [[Vita:Karakterkészlet]] - A wikin használt japán és kínai karakterekről.
Esetleg a "Helyesírás" alatt lehetne egy link, hogy "Ötletek, javaslatok, kérdések" és ide lehetne írni a rendszer karbantatójának
+
* [[Vita:Játszma tár]] - Játszma írásról, a wikire való kipakolásról, és hasonlókról.
(Stone) szánt speciális megjegyzéseket. Ha lenne ilyen (vagy ha nem lennék lusta és létrehoznék egy ilyent), akkor a következõket írnám oda:
+
* [[Vita:Wikivel kapcsolatos dolgok]] - Hibákról és egyebekről. (Stone nyaggatása.:))
 
+
* [[Vita:Helyesírás]] - A go szakkifejezések írásáról.
Több tipikus hibát, elírást látok. Nem lehetne-e a rendszergazdának írni olyan programot, amely minden oldal, minden szövegére csinál keresést
+
* [[Vita:A tartalommal kapcsolatos ötletek]] - Mit látnánk szívesen a wikin, mit kéne változtatni.
és/vagy helyettesítést? (Költõi a kérdés, mert nyilván lehet, linux alatt mindent lehet :-))  Ha lenne ílyen eszköz, akkor gyûjthetnénk a lecserélhetõ javaslatokat, sõt ezeket meg kellene jegyezni és idõnként lefuttatni. (Ezt is lehet linux alatt.)
 
 
 
példa: "gó játékos" helyett "gójátékos" (ugye tudjátok, hogy én nem így írnám, de ha már "magyarítunk", akkor próbáljuk helyesen tenni.
 
Ha lesz ilyen eszköz, akkor majd gyûjtök még. (Apropó, "gyûjtök". Ugye nem probléma, hogy nem magyar "û"-t használok? Angol környezetben,
 
US-billentyûzettel, kicsit nehéz lenne.)
 
 
 
Kérdezni meg azt kérdezném, hogy ha netalántán a server fenttartása anyagi gondok miatt megszûnne, akkor az egész magyar-wiki-go-nak vége, vagy
 
lesz lehetõség átvinni valahová, vagy reménykedünk, hogy akkor lesz már "A" Szövetség, amely már anyagilag is tudja támogatni a wiki-t?
 
 
 
Szerintetek rendjén van, hogy különbözõ extra karakterkészletet használunk a "magyar" wiki-n?
 
Engem bosszant, hogy sok helyen kérdõjeleket látok. Nem szándékozom feltenni extra fontokat (elég lassú így is gépem, elég kevés így is
 
a memória).
 
De azt is elfogadom, hogy érdemes eredeti módon <b>is</b> leírni, de úgy kellene megoldani, ahogy [http://www.britgo.org/intro/intro1.html az angolok honlapján van]. Szerintem el lehetne intézni, hogy mi is használhassuk.
 
 
 
[[User:enel|enel]]
 
 
 
----
 
 
 
Akkor szép sorban visszafele válaszolgatok:
 
 
 
'''Karakterkészlet''': Az SL-ben is unicode-dal vannak írva a kandzsik, mi is onnan másoljuk őket. Most ha mindet lekéne cserélni kepekre akkor senki sem tenne ki kandzsikat, mert az nagyon macerás munka lenne, meg a wiki is telelenne tömve mindenféle képekkel amik egy idő után nagy káoszt képeznének.
 
Igy marad a japán karakterkészlet telepítése, vagy megkeresni az a weboldalt amin keresztül nézve képekké konvertálja őket (japánul tanuló haverom nézegette így a japán oldalakat a suliban, sajnos címet nem tudok).
 
 
 
'''Ha csődbemegyek''': A wiki egy nagy adatbázis meg egy kis php motor, így bárohova ellehet mozgatni szóval a wiki nem fog meghalni, ja és csütörtökön írtam alá egy taggal 1 éves szerződést webhosztingra, szóval 1 évig muszály lessz mennie a szervernek. És jelenleg is vannak további érdeklődők. De ha majd esetleg a szövetség kap nagy támogatást én minden segítséget szívesen fogadok.
 
 
 
'''Helyettesítés''': Majd idővel.... most kicsit elvagyok szállva a sok dolgommal, főleg, hogy a fenti szerződés miatt egykét dolok durva 18 napos határidőt kapott amit eddig halasztgattam... De akár bárki segíhet ilyenben is ha pl annyira nem lelkes wiki író de programozni szeret. Van itt még mit pofozgatni. Pl.:
 
* a gó állásokat gyártó script is bugos valahol mert az első sorban nem eszi meg a spec dolgokat
 
* ez ahelyettesítéses dolog is még kidolgozásra szorul (cron futtassa, vagy beíráskor autómatikusan? pontosan mit csináljon?)
 
* És barmilyen extrát csinálhatunk ami kell extensonoket (ld. gó diagramm könnyű beledrótozni)
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
'''Karakterkészlet:''' Én is elég gyenge konfigurációval (PIII-550Mhz / 128Mb) üzemelek, de nálam az összes elérhető karakterkészlet telepítve van. Ez alatt értsd a héber, arab, nepáli, szanszkrit meg még ki tudja milyenek? Szerintem ez nem terheli a memóriát, csak a háttértárat. A rendszer csak akkor nyúl hozzá, amikor szükség van rá. Persze olyankor fogyaszt némi memóriát, de ez nem veszélyes.
 
 
 
Az én esetemben inkább a háttérben ketyegő állandó vírusvédelem, vebszerver, tűzfal, nettelefon (Skype) emészti a memóriát, de így is viszonylag normálisan tudok üzemelni.
 
 
 
Albi
 
 
 
----
 
Stone: Ha az idődbe belefér, lehetne a működéssel kapcsolatos szövegeket tovább magyarítani? Szívesen segítek ebben, ha van rá lehetőség! ;-)
 
 
 
Albi
 
 
 
----
 
 
 
A szövegek magyarosításán már dolgozom, de egyenlőre nem sok sikerrel, sehogysem tudok rájönni, hogy a "discussion", "article" és egyéb szavakat honnan a fenéből veszi.
 
Namajd megoldom, hogy esetleg más is hozzáférjen a cucchoz... egyenlőre csak a root és az apace írhatja az alkönyvtárat.
 
 
 
Stone
 
----
 
 
 
Bár a kezdőlap szerint is az érdeklődőknek csináljuk a Wikit, és nem csak magunknak, de egy érdeklődő nem tudom, hogy talál ide. A Google nem  talált ide se a Go, se a Wikipedia címszó alapján
 
 
 
Phoward
 
 
 
----
 
 
 
A jövőhét elején elindítom a gowiki.hu bejegyzését. Azokutánna beadom a googlenak, hogy cachelje be az oldalt és akkor 1 hónapon belül (valahol ezt olvastam a golobális cache megújulására időnek) már fog találatot kidobni az oldalra.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Kipróbáltam a googlet, a "gó wiki" szavakra rögtön minket dob ki, de a "go wiki"-re nem... itt jön megint a rövid /hosszú ó a gó-ban. Szerintem még mindig az emberek 90%-a röviddel írja... Ha csak a "gó"-ra keresek akkora 40. találat a wiki.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Egy régi ötletemet szeretném minden érdeklődővel megosztani. Érdemes lenne szerintem csinálni egy magyar játszma tárat, amelyet az internetről is el lehetne érni. Nem lehetetlen, hogy mondjuk egy magyar bajnoki döntő parti sok sporttársat érdekelne. Esetleg az erős játékosokat fel is kérhetnénk, hogy egy-egy játszmát oktatási céllal kommentáljanak is.
 
 
 
Gabaux
 
 
 
----
 
 
 
Ez szerintem nagyon jó ötlet! Főleg a vége, a kommentálás, az engem érdekelne.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
Erős játékost, aki hajlandó partikat kommentálni, még csak-csak lehet találni. A gond ott van, hogy ki írja le ezeket. Mert az erős játékos parti közben nem valószínű, hogy írná a lépéseket, és később sem biztos, hogy nekiáll jegyezgetni.
 
 
 
Phoward
 
 
 
----
 
 
 
Ha erős játékos akkor megjegyzi a partiját, és szerintem ha megkérjük akkor ír egy kifut, és pár oldal elemzést hozzá, esetleg egy SGF filet. Utánna akár én is vállalom ezt kipakolni a wiki-re, maceras meló de megéri.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Lehet hogy zúgolódnának az erős játékosok, de ha a magyar bajnokság versenyszabályában rögzítve lenne, hogy a döntő játszmáit mindkét félnek jegyeznie kell, akkor ez nem lenne kérdés.
 
 
 
Régi tervem, hogy ezt keresztülvigyem. Sokat segítene a "gyengébbek" ilyen irányú követelése.
 
 
 
Albi
 
 
 
----
 
Tudom, hogy a sakkozók is maguk írják a partikat, de egy sakkparti írása  kevesebb munka, mint egy go-partié (kb. harmadannyi lépés nem beszélve arról, hogy EGY gólépés leírása szerintem picivel több munka mint EGY sakklépés leírása ) és a sakkozóknak több a gondolkodási ideje is. Akkor még nem is beszéltünk a byo-yomiról. Szerintem egyszerűbb elkapni a két játszó felet parti után, és írni a partit is meg az elemzést is.
 
 
 
Phoward
 
 
 
----
 
 
 
Szombaton kéne lerohanni az első helyért játszókat parti után.:)
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Már jó régen vettem a MGE részére öntapadós pöttyöket ''&Phi;'' 10mm, 315 db / A4, amire számozott "góköveket" volt célom nyomtatni. Eddig még semmi sem lett belőle, de ígérem, szombatra elkészítek néhány garnitúrát, amit majd ki lehet próbálni.
 
 
 
Albi
 
----
 
 
 
A 2001-es bajnokság rájátszásánál többen is írták a partijaikat. Nekem is megvan a Köszegi-Téby parti. Igaz ez nem annyira érdekes, mert Téby a felénél feladta, miután egy nagy csoportja meghalt.
 
 
 
KKP
 
----
 
Hát ha az idetalálás a gond, tegyetek midnenhova linket. Az MGE oldalára, minden klublapra, stb., stb. A wikipedia magyar gós lapjára pl. be is szúrtam egy linket ide. A gugli egyébként is annak örül ha sok link van valamire, tehát már csak ezért is érdemes.
 
 
 
'''Játszmaírás''': gondolom egy erős játékosnak nem gond fejből visszaírni a partit, hiszen Dia folyton velünk is vissza akarja rakatni még a schnell partikat is :). Ugyanakkor kétségtelen, hogy jól nézne ki ha a főbb csatáknál lenne játszmaíró. Kérdés hogy kit lehet erre rávenni. Bár biztosan sokat lehet tanulni is egy játszmaírásból, de sokan (így én is) játszani és nem játszmát írni mennek a versenyekre. <br>
 
--[[User:Monk|Monk]] 2005. február 23., 13:27 (CET)
 
 
 
----
 
Akkor talán el kéne gondolkodni azon, hogy kinek érdeke, hogy az erős játékos partija le legyen jegyezve. Ha a gyenge játékos azt mondja, hogy ő játszani akar, nem játszmát írni, akkor az erős játékos még inkább azt mondja, ahol esetleg fennforgás van. (VB-indulás joga, stb). Valószínű, hogy egy erős játékos kielemzi a partit az ellenfelével, utána néz a következő parti után. Aki meg dokumentálni akar, az tegyen róla.
 
Mondom én, mint volt erős játékos a búr háborúk idejéből.
 
 
 
Phoward
 
 
 
----
 
 
 
Sziasztok, hozzászólnék a játszmaírás kérdéséhez, mint esetlegesen érintett: Én nagyon szívesen hozzáférhetővé tenném a partijaimat, de két alapvető gond van vele: Játszma közben nem vagyok hajlandó írni, mert az nagyon elvonja a figyelmemet. Játszma után és a következő forduló előtt az a 15-20 perc szünet nagyon kell egy szusszanásnyi pihenésre, tehát az sem alkalmas a játszmák leírására. Marad tehát az, hogy a verseny után, este, vagy másnap. Este tipikusan elég fáradt vagyok egy góverseny után, tehát a legesélyesebb a másnap. Azzal meg az a gond, hogy tipikusan előfordul a középjátékban néhány helyzet, ahol másnap már nem emlékszem a lépéssorrendre (a végjatékról meg ne is beszéljunk). Szóval ezek a gondok, egyik sem súlyos vagy orvosolhatatlan probléma, csak
 
leírtam, hogy ezt az oldalát is lássátok a dolognak.
 
 
 
Gyuri
 
----
 
Akkor, mint ötletadó, hozzákezdek a megvalósításhoz, valószínüleg pénteknél előbb nem lesz rá időm. Az eddigi tervem szerint:
 
 
 
1. nem ezen a wiki-n lenne, majd linket mellekelek.
 
2. lennének teljesen anonym partik, főleg alsó kyu szinten. Nekem már van ilyen.....
 
 
 
Gyorsítsuk a dolgot, levélben (is) várom a megjegyéseket. A Hungo-n gabauxhu néven vagyok. Egyébként [email protected]
 
 
 
Gabaux
 
 
 
----
 
 
 
Na akkor én is csatlakozom gyorsan, én ide a wiki-re fogom kitenni elsőnek a Lee Ki Bong elleni második szimultánomat. Amit ugyan elvesztettem de számomra emlékezetes volt.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Hasznos lenne minden nevet <nowiki>[[ ]]</nowiki> koze irni, es akkor nem kene mindig utolag bongeszni, hogy hol is van ra hivatkozas. Es meg osztonzoen is hatna ha az ember latna meg nem kitoltott linket.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
 
 
Stone, vagy Bárki, aki ért hozzá!
 
 
 
Nagyon beindult PHoward. :-) Ha van egy kis energiád, akkor megoldhatnád, megmutathatnád, hogy hogyan lehetne
 
több táblát egymás mellé tenni. Nagyban segítené az áttekinthetõséget, ha egyszerre többet látnánk. Szerintem... :-)
 
 
 
Néha, hosszúra sikeredik egy lépéssorozat. Nem lenne jó, ha például Mori java-lejátszóprogramjával lenne
 
leírva a lépéssorozat és akkor minden fázist lehetne látni?! (Igazából nem magam mondom, de emlékszem, hogy jó
 
idõbe telt, amig egy hosszabb szekvenciát kényelmesen el tudtam "olvasni" [és nem kellett kirakni].)
 
 
 
Kellene egy "A hónap dolgozója" mintájára, "A hónap legjobb wiki-beírója" rovat. Akkor én most, oda PHoward-ot
 
javasolnám. (Csak hülyéskedtem, nehogy már ilyent csináljunk, csak ezzel a megjegyzéssel szerettem volna KKL-t
 
"megdicsérni" és további bejegyzésekre buzdítani.)
 
 
 
[[User:enel|enel]]
 
 
 
----
 
 
 
A [[godiagram]] cikkben vannak példák, annak nézd meg a forrását és abból kiderül, hogy hogyan kell több táblát egymás mellé tenni.
 
 
 
Stone
 
 
 
----
 
Ma felraktam egy képet. Meglepve láttam, hogy a [[Speci%C3%A1lis:Upload]] oldalon, mindhárom, fontosnak, hasznosnak látszó hivatkozás,
 
a semmire mutat. Meg kellene csinálni, ha nem nagy probléma!
 
 
 
[[User:enel|enel]]
 
----
 
 
 
majd utannanezek.
 
 
 
--[[User:Stone|Stone]] 2005. március 31., 19:45 (CEST)
 

A lap jelenlegi, 2005. április 11., 09:49-kori változata