Végjáték

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A végjáték a go-ban nem egy egyszerűen meghatározható fogalom. Alapvetően persze azt tekintjük végjátéknak, amikor már nagyjából kialakult a parti képe: a területek határai többé-kevésbé le vannak zárva, a csoportok élete vagy halála is nagyjából eldőlt. De, mint sok minden, magasabb szinten ez is kicsit másképp van.

A végjátékban (is) nagyon fontos a kezdeményezés, vagyis általában sente lépéseket érdemes választani, a gote ugyanis az ellenfél kezébe adja a kezdeményezést. Ugyan nagy vonalakban a területek határai már kialakultak, de nem mindenhol véglegesek. Lehetőség van az ellenfél területének kis mértékű csökkentésére, a saját terület kis mértékű növelésére. Tudnunk kell, hogy ilyenkor már csak kevés pontról van szó, de hát ne feledjük el, sok kicsi sokra megy.

Fentebb azt irtuk, hogy az alakzatok és csoportok élete vagy halála is nagyjából eldőlt már, de ez csak nagyjából dőlt el. Sokszor előfordulhat az is, hogy egy korábban halottnak hitt csoportunkat tudunk kimenteni, illetve ezt az ellenfél is megteheti. Ezekben az esetekben mindig megváltozik a táblán a helyi erőviszony, és ezzel további alakzatok élete kerülhet veszélybe.

A fejtegetések helyett most nézzünk néhány példát.

Számitások:

A végjáték során is kell, sőt nagyon is kell, pontosan számolni, hogy megtudjuk, a lépéseket milyen sorrendben kell megtenni. Mivel egyszerre több szempontot is figyelni kell, többféle számitasi módszer is van, hogy a lépéseket lepontozzuk. Azt a lépést kell meglépni, amelynek a legtöbb pontja van. A számitás során mindig csak a helyi harc számit, ez is a végjáték egyik sajátossága.

Magasiskola: