Vége a Lee Changho-korszaknak?

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Tegnapelõtt a Chunlan Kupa negyeddöntõjében Lee ChangHo kikapott Gu Litõl. Ez önmagában talán nem is olyan nagy szenzáció, hiszen az utóbbi két-három évben egyre gyakrabban esett ez meg otthon is, és a nemzetközi versenyeken is a gótörténet eddigi legsikeresebb játékosával.

Amiért ez mégis szenzáció: ez volt az utolsó nemzetközi, vagy az egyszerûség kedvéért: vb-cim, amit még õ védett. 20 vb-cime közül az elsõt 1991-ben, 16 (!) évesen nyerte (az azóta már megszûnt Tongyang Kupa volt ez). Azóta csak '93-ban, '94-ben és 2000-ben nem nyert, de pl. '97-ben hármat is. Még mindig csak 31 éves, bizonyára lesznek még sikerei otthon is és a nemzetközi szintéren is, de úgy sejtem, nem lesz már olyan kiemelkedõen a legerõsebb játékos, mint az utóbbi bõ évtizedben.

Egyúttal a koreaiak nyomasztó fölénye is oldódni látszik,és talán újra a kinaiak ideje jön el. Mindenesetre a most létezõ 8 vb-cimbõl 4 máris a kinaiaké:

A Chunlan Kupa is az övék lesz, hiszen már a 4 között csak kinai volt. Látom a Go4Go.net-n, hogy már lejátszották az elõdöntõket is, ahol a papirforma érvényesült: Chang Hao és Gu Li került a döntõbe.

Három cim marad igy a koreaiaké:

A csapatversenyeken is kudarcot vallottak az idén a korábban az egyéni versenyekhez viszonyitva még nyomasztóbb fölényben lévõ koreaiak. A Nongshim Kupat Japán, a CSK Ázsia Kupát Kina vitte el elõlük.

Ki lehet LCH utóda? Most ez még nem látszik. A fenti listából csak az látszik, hogy pillanatnyilag mind a nyolc cimet más védi. 2007 áprilisában lesz a Chunlan döntõje (Korossy K. Péter nézett utána), amit két nyert partiig játszanak. Aki azt nyeri, két cimet fog védeni. Ez tippem szerint Gu Li lesz, õ akár esélyes is lehet az utódlásra. Bár az az érzésem, hogy annyira, mint LCH, jó ideig senki sem fog tudni kiemelkedni az egyre sûrûbb mezõnybõl. További esélyeseknek látom Koreából Lee Sedolt és Choi CheolHant, Japánból (a tajvani származású) Cho Ut, Kinából a 16 éves Chen Yaoyet. Számomra egyébként Choi és Cho U játéka a legmeggyõzõbb. Elõbbi rengeteget küzdött az utóbbi három évben LCH-val, és folyton döntetlen körül áll a mérlegük (nemrég 15-15-öt láttam). Utóbbi most éppen nem véd vb-cimet, de már nyert kettõt tavaly (LG, TV Ázsia), Japánban pedig egyre inkább õ látszik kiemelkedni a mezõnybõl. A 7 nagy cimbõl most hármat véd (Meijin, Oza, Gosei), de két évig volt már Honinbo is. Igaz, a most folyó Meijin döntõ elsõ két partiját elveszitette Takao Shinjivel szemben (idén õ vette el a Honinbot is Chotól), de a minap szépitett, és azt várom, hogy meg is fogja forditani a 4 gyõzelemig folyó párviadalt.

Ha csak egyet tippelhetnék arra a kérdésre, hogy Lee ChangHo után ki lesz a góvilág uralkodója, akkor én Cho Ut választanám. És Ti?

-- Bárdos Zoltán, 2006.10.01 00:36:37

Egy kapcsolodó cikk a GOAMA hírlevélből: Ki a világ legerősebb gojátékosa ?