Tradícionális Go-készlet

Innen: Go Wiki
(Tradícionális Gokészlet szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Bár a go-t lehet rácsos papírlapon is kis korongokkal játszani de a go-játékosok általában adnak arra, hogy igazi go-készletük legyen. Amire büszkék lehetnek ha valaki leül velük játszani vele. És amire jó legyen akár csak ránézni is, de főleg játszani vele.

Kaya Goban

Az igazi go-tábla (goban) arany színű kaya fából (torreya nucifera) készül. Körülbelül 15-20 centiméter magas és saját lábai vannak. A pontos méretekről a Gótábla méretei szócikkben olvashatsz többet. Ahhoz, hogy igazán jó goban-t lehessen csinálni körülbelül 700 éves fát kell kivágni, mivel a legjobb táblákon a fa erezete csak negyedkörívet fut be, de ha fékörívet fut be már az is elég jónak számít.

A játékosok nád gyékényen (tatami) ülnek a földön miközben játszanak.

A go kövek (go-ishi) kagylóból (fehér) és palából (fekete) készülnek Japánban, míg Kínában jáde kőből (fekete) és kvarcból (fehér). Mostanában, mivel a kagyló nagyon drága, a köveket üvegből vagy nagy ritkán kerámiából készítik. A kagylóból készülteket is fel lehet osztani attól függően, hogy mennyi vonal van rajtuk és, hogy ezek mennyire egyenesek. Minnél több és egyenesebb, annál drágább. További kategóriák vannak attól függően, hogy honnan van a kagyló amiből a követ gyártják.

Go Ishi

A Japán partjainál halászott kagylóból készültek, és a kövekező kategóriákba oszthatók: Virág (Hana), Hold (Tsuki) és (Yuki). (Ilyen jósági sorrendben.) A nak van a legfehérebb színe és a legszebb mintázata, a többieknek nem olyan szépek a vonalai és elszíneződéseik is lehetnek. Kalifornia partjainál Bajanál fogott kagylók a következő kategóriákba oszthatók: Normál (Jitsuyo), Hold, és . Természetesen a Japánnál fogott kagylóból készült kövek jópárszor drágábbak mint a bajaiak. (A kiseido.com-on a legdrágább kőkészlet 4500 dollár.)

Goke és Futa

A köveket fa edényekben (go-ke) tartják őket. A kőtartók általában sötét színűek, és a következő féle fákból készülnek: cayenne, cseresznye, gesztenye, karyn (drága), kaya (nagyon drága), keyaki (drága), shin-keyaki, sienna, birs (nagyon drága), eper (nagyon nagyon drága). A tartóknak hozzávaló fedelük van (futa), amiben játék közben az ellenféltől levett köveket tárolják.