Történet a komiról

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az alábbi történet a Goama hírlevél 126.-127. számában jelent meg. Mivel a történet tetszett nekem lefordítottam magyarra, és alább közlöm.

A koreai profi játszmákban a 70-es évek közepén változtatták meg a komi értékét 4,5 pontról 5,5 pontra. Az alábbiakban egy olyan történetet olvasható, ami 1976-ban történt a koreai Kukki versenyen két profi, Hong Jonghyun (fekete) és Paek Hongsu (fehér) között.

A játszma elején Paek megkérdezte ellenfelét: Mennyi most a komi, olyan sok változás volt mostanában ? Nem tudom, válaszolta Hong. Lehet, hogy 4,5, de lehet, hogy 5,5 pont. A játszma rögzítője, a Koreai Baduk Szövetség tanulója segített a játékosoknak, és megjegyezte, hogy a komi 5,5 pont.

Amikor befejezték a játszmát Paek (fehér) nyert 0,5 ponttal, úgy hogy a komit 5,5 ponttal számították. Aláírták a játszmalapot és jelentették az eredményt a játékvezetőnek. Néhány órával később, amikor visszajátszották a partit, Hong ráébredt, hogy a komi 4,5 pont volt. Egy másik profi, Jang Donsik, említette, pár napja játszottam ezen a versenyen és 100%-ig biztos vagyok benne.

A játékvezető igazolta, hogy a komi 4,5 pont. A legtöbb versenyen megváltoztatták 5,5 pontra, de a Kukki Kupában eddig még nem változtattak. Hong benyújtott egy keresetet, amiben javasolta, hogy változtassák meg az eredményt. A Hankuk Kiwon, a koreai baduk szövetség, úgy döntött, hogy megkérdezi egy olyan bizottság véleményét aminek 3 csúcs profi, Cho Namcheul 8p, Yun Gihyun 7p és Ha Chunseok 7p, is tagja volt.

Mit gondoltok mi volt a bizottság döntése ?

Yun Gihyun úgy vélte, hogy a szabályok szerint kell eljárni. Bár a játékosok nem tudták a szabályokat, de ez nem mentesíti őket, a szabályokat be kell tartani.

Ha Chunseok úgy gondolta, hogy a szabályoknál fontosabb az, ami történt. Mindkét játékos abban a tudatban játszott, hogy a komi 5,5 pont, és ez alapján a játszma végén mindketten el is fogadták, és alá is írták, az eredményt. Tehát ezt a komit kell jóváhagyni.

Cho Namcheul úgy gondolta, hogy a helyzet elég bonyolult, így újra kellene játszani a mérkőzést.

Végül Cho Namcheul véleménye győzött. A játékosok újrajátszották a partit és Paek Hongsu nyert 0,5 ponttal, így őt hirdették ki az „igazi” végső győztesnek.