Számítógép

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Monk (vitalap | szerkesztései) 2008. július 5., 19:21-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Go-s segédprogramok (játszmamentők, ábraszerkesztők, nyomtatók, stb))
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ezen az oldalon a különböző go-val kapcsolatos programokról lesz szó. Ezeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  • go-t játszó programok
  • kliens/szerver go-programok
  • go-s segédprogramok (játszmamentők, ábraszerkesztők, nyomtatók, stb)

A go-programok aktuális ranglisájáról a következő oldalon lehet olvasni: http://www.reiss.demon.co.uk/webgo/compgo.htm

Számos go program szerepel az alábbi helyen: [1]

A go-programok történetéről ld. még: Go-történelem.

A go-programozásról szóló fórum: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119319

A mobiltelefonon futó go programokról a Mobiltelefon oldalon talász infirmációkat.

Go-t játszó programok

Dariush
Darius 3D atari-játék és góprogram gyerekeknek. 3D grafika, animációval.
Dariush góprogram, játszmaszerkesztő és kliens program.
Mindkettő szabad program (freeware).
GNU Go
jelenleg a legerősebb nyílt forrású go-program. Erőssége körülbelül 8-9 kyu. Más kereskedelmi forgalomban kapható go-programokhoz képest körülbelül 1-2 kővel gyengébb, de így is mindig előkelő helyezést ér el a programok közti versenyeken. Nyílt forrásúságának köszönhetően rendkívül hordozható, működik többek között GNU/Linux-on, Windows-on, Mac OS X-en (egy grafikus felület hozzá a goban). De létezik Pocket PC-s verziója is. Mivel maga a program konzolon működik, léteznek hozzá grafikus felületek is, az egyik legjobb a qGo , az egyik legelterjedtebb pedig a cgoban, ami a KGS kliens CGoban2 őse volt.
NeuroGo
egy érdekes kezdeményezés a neuronhálók és a hagyományos (alakzatfelismerés, alfa-béta keresés) go-programozási eszközök összeolvasztásával.
Many Faces of Go
az egyik legismertebb, legerősebb go-program. 2002-ben és 1998-ban számítógépes világbajnok, és 10 alkalommal számítógépes amerikai bajnok. 10 szinten állítható be a játszási erőssége, 20 kyutól 8 kyuig. Rendszerkövetelménye a Windows. Kiterjedt kiegészitő programokat is tartalmaz, úgymint kliens az IGS-hez, probléma gyûjtemények, Fuseki könyvtárak. Ingyenesen kipróbálható a 9x9-es verziója az igowin
igowin
a Many Faces of Go ingyenesen letölthető 9x9-es verziója. Legnagyobb előnye az ingyenességen kívül, hogy mindig olyan erősen játszik mint az ellenfele, mivel folyamatosan minden parti után módosítja az ellenfele rangját és mindig annak megfelelően játszik. Ezért kezdőknek is ajánlott. Sok ismerősöm az igowin segítségével tanulta meg a go alapjait. Ezenfelül tutorial is van benne azoknak, akik egyáltalán nem ismerik a játékot.
TurboGo
Eredetileg Borland Pascal nyelven írt program, ami DOS alatt működött. A jelenlegi verzió már Borland Delphi alatt íródott és 32 bites Windows alatt fut. Az ingyenesen letölthető verzióban az 5 játszási erősségi szintből csak a gyengébb 3 használható, így kb. 20 kyus. A program egyik kiváló szolgáltatása a joseki adatbázis.
Sajnos a fejlesztője 2000. augusztus 20. óta nem frissítette a programot.
Előnye viszont, hogy magyarul is beszél. :-) Töltsd le a magyar nyelvi fájlt, és másold a TurboGo 5.0 "Language" mappájába! Ettől kezdve beállíthatod a magyar nyelvet is. :-)
Go++
a jelenleg a legerősebb go-t játszó program, sajnos nem ingyenes, de még így is nagy népszeűségnek örvend: japánban már több mint 400.000 darabot adtak el belőle. Több mint 20 éves fejlesztés eredménye (1983-ban kezdték írni). Körülbelüli erőssége 7-8 kyu. A programot Dr Michael Reiss-nek köszönhetjük.
Freed Go
bármilyen maximum 3 dimenziós gráfon lehet vele go-t játszani.

Go szerverek és kliens programok

Go szerverek:

A fentieken mindig több száz ember lóg, néz, játszik.

  • NNGS, már nem aktív, de a forráskód letölthető

A lassú partikat vagy a http protokollt kedvelőknek:

  • CGOS, csak programoknak szánt szerver

Kliens programok:

IGS-hez qGo, gGo, PandaEgg és sok más is. KGS-hez kizárólag CGoban2, míg Dashn-hoz Dashinter.

Go játék egyéb helyeken

  • Yahoo
  • flyordie.hu (15x15-ös tábla, sok kezdő van, rang helyett egyéni pontozás van)
  • Kurnik mindegyik tábla van, egyéni pontozás.

Go-s segédprogramok (játszmamentők, ábraszerkesztők, nyomtatók, stb)

Mielőtt a tényleges programokkal foglalkoznánk, nézzük meg az SGF-et.

qGo
Go kliens és teljes körű SGF szerkesztő. Szabad szoftver. Minden nagyobb platformra elérhető.
CGoban
a CGoban2 (KGS kliens) elődje. Jelenleg már nem fejlesztik aktívan. Lehet vele SGF-et szerkeszteni, a Go Modem Protocol segítségével lehet velük egymás ellen játszani, így tudja kezelni a gnugo-t, valamint az IGS-hez és NNGS-hez is lehet vele csatlakozni.
UliGo
Szabad feladványgyakorló program. [[SGF]-ből dolgozik, könnyen bővíthető. Elemzésekre és prezentációra is jó program. Minden fontosabb platformon fut.
GoGrinder
Java-ban íródott feladványgyakorló program. A feladványokat SGF-ből veszi, így egész könnyen több ezres gyûjteményt lehet letölteni hozzá az internetről.
WinMGT
Windows rendszeren futó SGF szerkesztő és játszma-gyűjtemény kezelő program.
Go elementary Training and Dan Level Testing
Feladványgyakorló program. 3000 problémát tartalmaz, ezeket 3 típusra lehet osztani: élet-halál-, sarok- és egészpályás-feladványok. Van benne szintfelmérő is. A feladványokon 150 részben lehet átmenni, úgy, hogy ha 90%-ra megcsináljuk az aktuális szintet, akkor jutunk a következőre.
Kombilo
Go-játszmákat (egyszerű SGF fájok) lehet vele adatbázisba szervezni és statisztikailag vizsgálni, hogy a nagyok mit szeretnek lépni. Szabad szoftver (GNU General Public License), Python alapú, minden fontosabb platformon fut.
GoGui
SGF szerkesztő és GTP - Go Text Protocol képes, go-t játszó programok ellen játszhatunk vele, pl.: GNU Go. Játszma analizáló része is van, amely használatával az adott állás legígéretesebb lépése (GnuGo szerint) és még sok minden más is megjeleníthető. Az SGF ábrákról LaTeX kimenetet tud generálni. Ingyenes (GNU General Public License), Java alapú, Fut Windows és Unix rendszereken. Még csak 0.8pre1 verziójú, de hibátlanul működik. Nagyon szépen mutatja a Kogo's Joseki Dictionary-t.
interactive go maps
Négy táblán játszhatunk le egy partit és közben mindegyiken más-más térképet láthatunk a partiról, ezek a befolyás, a koncentráció, a feszültség és az instabilitás.
Drago
Nagyon jó sgf szerkesztő és sok külső programba képes exportálni, pl. RTF, HTML, bitképek, ASCII formátum. Az utóbbiba csak az első 10 lépést számozza be, a 10.-ket 0-nak jelöli, a többi lépést csak X és O jelzéssel látja el. Ennek ellenére nagyon megkönnyíti a Go Wiki szerkesztését. Érdemes megnézni és nyomtatni az rtf formátumát!
Ha telepítve van a GnuGo, játszani is lehet vele és mivel sgf-be ment, akár partit elemezni. Ez is szépen mutatja a Kogo's Joseki Dictionary-t. Magyarul is tud.
sgf2dg
Sok helyről letölthető konvertáló program. Eredetileg Linuxra tervezték és tesztelték, de Windows alatt is működik, kis hibával, ami talán javítható. Perlben íródott és TeX szerkesztőt használ. Windows alatt a MikTex-t szereti. Képes konvertálni TeX, pdf, ASCII, ps, Tk (ez jópofa: csak megjelenítésre képes, menteni nekem nem sikerült belőle; kilépéskor törlődik a RAM-ból) formátumokba.
A hibája, hogy az ASCII formátum csak 19x19-es tábla, és a szélére, az alapvonalra írja az odakerülő lépést. Ezért a Go Wiki szerkesztésre szinte nem is használható, a hoshi a san-san-ra kerül. :(
sgf2misc
Sgf-ről TeX, PS, GIF, JPG, PNG, HTML illetve ASCII-ra konvertáló program. Elérhető a következő rendszerekre: SGI-6.x, Sun-solaris, Linux, Mac OS X, Atari-ST és Windows. Létezik online változata is.
Quarry
Egyszerű, gyors, szép és könnyen kezelhető Go, Amazons és Reversi GUI program. GnuGo vagy egyébb GTP alapú játékmotor ellen játszani is lehet vele. Az SGF formátumot használja, jelen verziója (0.2.0) azonban akkor is új ágat nyit ha már volt egy ilyen lépés a játszmában. Ubuntu (debian) repóból alapból telepíthető.
panda-glGo
Látványos háromdimenziós goban, amely egyben IGS és GTP kliens valamint SGF szerkesztő. Többféle formátumot ismer és játékadatbázis is rendelhető hozzá.

Egyéb go-s programok

Go képernyővédők

GoBan
Standard Go képernyővédő. Nyílt forrású, tetszőlegesen beállítható program. Itt a magyaritás hozzá.
GoSS
Szép kivitelezésben (3 dimenzióban is) képes SGF-ben megadott go-játszmákat lejátszani képernyőkímélés közben. (Sajnos csak windowson...:( - Stone)

Egyebek

GoCam
egy nyílt forrású kezdeményezés a fénykép alapján táblaállás felismeréséről, egyelőre sajnos csak a vonalakat ismeri fel, a köveket még nem. De figyelemreméltó így is.
Recording Go Games
Ez is egy kép alapján történő táblaállás felismerő. Ez már egy komplexebb program, ami videókamerával figyelt tábláról képes SGF file előállítására. Sajnos ez nem letölthető, de egy jópofa videó letölthető a működéséről.

Sorsolóprogram

MacMahon
Christoph Gerlach sorsoló programja, amelyik a McMahon rendszerű versenyekhez készült.