Saru-suberi

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Majomugrás lenne a hivatalos neve, de Magyarországon szoktuk "nagy majom"-nak hívni, valószínûleg azért, mert a "kis majom"-hoz ("small monkey jump") ez kívánkozik. Japánul "Saru-suberi"-nek és "Ozaru"-nak is hívják (és fogalmam sincs, hogy mi a különbség, noha nyilván van).

A nagy majom a tábla szélén (speciális környezetben) egy nagy lólépés (ōgeima) a kis majom meg egy (kis) lólépés (keima).

Fehér 1 az ún. (nagy) majomugrás a pirossal megjelölt kõrõl. Sokféle válasz lehetséges a környezetben lévő kövektõl függõen, de abban biztos lehetsz, hogy az a-val jelölt válasz mindig rossz.


Ennek a majomnak a lekezelése a következő


Ez a majomugrás sente 9 pontot ér, mert fekete területe a 6 piros mezõvel csökken, plusz fekete a-val még három pontot nyer, szintén senté-vel.


Egy-egy majomugrásra adandó válasz, abszolút nem nyilvánvaló, nagyon függ, hogy a környezetében hogyan vannak a kövek (sose gondoltad volna, ugye? :-)). Mutatunk egy kicsit módosított állást, ahol már az elõzõ lépés nem jó, mert fekete 1-re, fehér 2-vel válaszol. A majomugrásokra a lehetséges válaszok tárháza: a, b, c, d, 1, sõt még néha 2 is.


A majomugrások mindig senté-vel kell, hogy végződjenek. Az itt mutatott példa látszólag ellentmond ennek, pedig csak rosszul folytatta fehér.

Fehérnek 3 a helyes folytatás, a és b miai. Csak néhány ponttal ér ez kevesebbet, mint a baloldali állás!

Fehér piros kövét be is áldozhatja, mert még így is két ponttal kisebb fekete területe annál, mintha fekete elsőnek lép az x-szel jelölt helyre.

A majomugrást az egyik legismertebb végjáték (yose) tesuji, ennek ellenére, gyakran nem ez a legjobb lépés. A következő állásban a kínálkozó nagy majom rossz lépésnek számít, helyette a a korrekt lépés.


Ha szereted a kihívásokat és a feladványokat, akkor ezeket is nézd meg!