Profi

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A profik, olyan emberek akik elsődleges elfoglaltsága a go-zás, ebből élnek. A profikra Japánul a 棋士 (kishi) kifelyezést használják. A profi címet a profi go-szövetségek adják, ilyenek Japánban a Nihon Ki-in és a Kansai Ki-in, Koreában a Hanguk Kiwon és Kínában a Zhongguo Qiyuan.

A profik elsődleges pénzkereseti forrása a versenyeken való részvétel, de többen tanítanak is és egyéb reprezentatív szerepet is vállalnak.

A Koreai profi rendszer[szerkesztés]

Koreában, ha valaki eléri azt a szintet, ami megfelel egy erős 6 dan-osnak Európában, akkor bekerülhet a férfi vagy női Youguseng ligába, amit minden hétvégén a Hanguk Kiwonban rendeznek. A Liga rendszerben rendszerint 4 mérkőzést játszanak minden hétvégén a többi younguseng ellen. 1 hónap eredményei után a jobbak felsőbb ligába a gyengébbek alsóbb ligába kerülhetnek. Rendszerint közülük a legjobbaknak van a legtöbb esélyük, hogy profik legyenek.

Lássuk ezeket a lehetőségeket:

  • Minden évben, tavasszal és ősszel, két versenyt rendeznek. Ezeken bárki elindulhat, és bárki nyerhet, de többnyire a fiú yougusengek, akik erősebbek a női yougusengeknél, nyernek. Ezeken a versenyeken az első és a második helyezettekből válik profi, vagyis ez évente 4 főt jelent.
  • Tavasszal és ősszel rendeznek két másik versenyt is a női yougusengeknek is. Innen csak a két győztes lehet profi, vagyis ez évente 2 főt jelent.
  • Minden évben rendeznek még egy versenyt a legjobb férfi yougusengek részére is, amin a két legjobb megkapja a profi minősítést.
  • Minden évben a férfi youguseng ligából a legjobb eredményt elérőből is profi válik, valamint van egy országos liga is ahonnét a legjobb szintén profi lesz.

Ez összesen tehát 10 fő évenként, ebbe természetesen nincs beszámítva a tiszteletbeli profi státus. Ha egy európai elmegy Koreába és keményen tanul, akkor belőle is válhat profi, ha nem is éri el azt a szintet, mint egy koreai youguseng, de a koreai szövetség ezzel honorálhatja az erőfeszítéseit, és az Ő jogosultságai is azonosak lesznek a többi profiéval. Kőszegi Diána is így kapta meg a profi minősítést. Viszont ez a lehetőség nem egy rendszeres lehetőség, időről időre változhat.