Oteai

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Japán minősítési verseny. A Nihon Ki-in 2003 áprilisában megszüntette, helyettte a pénzdíjas versenyeken elért eredményeket veszik figyelembe. Az Oteai-ban két csoportban versenyeznek. 1-4 dan, illetve 5-8 dan. Mivel a 9 danosoknak nincs hová minősülniük, ezért ők nem játszanak. Más játékosnak sem kötelező játszani, de mivel a pénzdíjas versenyek selejtezőin a pénzdíj, valamint az indulási pozíció a minősítéstől függ, ez ösztönzi a részvételt. Az 1-4 dan csoportban 12 játszmát játszanak egy évben (a 4 danosok csak tízet), az 5-8 dan csoportban 8-at. A Kansai Ki-innél egységesen 12-öt. Ha két játékost összesorsolnak, akkor a két játékos három játszmát játszik egymással, évente egyet, hacsak nem szerez valamelyikük közben magasabb minősítést. Komi nincs, a hendikepet a két játékos minősítése közti különbség dönti el. Egy különbségnél sen-ai sen, két különbségnél josen, három különbségnél sen-ni hendikepes játszmát játszanak. Sen-ni esetén a gyengébbik felváltva kap 2 követ, illetve játszik feketével. A gyakorlatban lejátszák a feketével játszott partit, és csak akkor játszanak újra, ha a gyengébb szerez egy újabb fokozatot. Profik egymásnak nem adnak hendikep köveket. A játszmában 120 ponton osztozik a két játékos az alábbiak szerint.

Tagai-sen hendikep esetén fekete a győzelemért 75, a döntetlenért 45, a vereségért 15 pontot kap. Ellenfele pedig a 120 pont maradékát, vagyis 45, 75 illetve 105 pontot. Sen-ai-sen hendikep esetén ha az erősebb fekete, akkor 70, 40, 10 ha fehér, akkor 100, 70, 40 pontot kap. Értelemszerűen ellenfele most is a 120 pont maradékát kapja. Sen esetén mindkét játékos győzelem esetén 90, döntetlen esetén 60, vereség esetén 30 pontot kap. Sen-ni esetén fekete 100, 70, 40 pontot kap, míg ellenfele a 120 pont maradékát.

A játékos akkor szerez új minősítést, ha fel tud mutatni a lejátszott játszmáiban vagy egy rövid, vagy egy közepes, vagy egy hosszú sorozatot. A rövid sorozat 1 danosnak 8 játszma, a közepes 12, a hosszú 16. A sorozatok játszmaszáma minden fokozat után 2-vel emelkedik, így a 8 danosnak már ugyanez 22, 26 illetve 30 játszmát jelent. A rövid sorozat után az átlagpontszámnak min. 75-nek, a közepes után 70-nek, a hosszú után 67,5-nek kell lennie. A játékos bármennyit játszhat az Oteiban, de a sorozat játszmáinak értelemszerűen egymást követő partikból kell állnia, és azonnal jelezni kell a Nihon Ki-in felé az új minősítés teljesítését, aki azonnal meg is adja, nehogy a játékos a következő játszmáját inkorrekt hendikep alatt játssza. Elvileg előfordulhat egyes esetekben, hogy a játékos kevesebb partiból szerezhet minősítést, ha kimutatja, hogy sok győzelme után akkor is megvan az új minősítés, ha a kisorsolt hátralévő játszmáit mind elveszti. Ez jó néhány nagy játékossal előfordult, Cho Chikun például négy alkalommal szerzett új minősítést az előírtnál gyorsabban. Ritkán előfordul (természetesen csak alacsony minősítéseknél), hogy a játékos ugyanabban a naptári évben nem egy, hanem több új fokozatot szerez. Ez a Nihon Ki-innél engedélyezett, de legfeljebb kettő. A Kansai Ki-innél ilyen megkötés nincs. Honda Kunihisha ugyanabban a naptári évben szerezte meg az 1, 2, illetve 3. dant.

A Nihon Ki-in új minősítési rendszere