Oki

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Angol jelentése placement. Rendkívül gyakran előforduló tesuji. A lényegét a mellékelt ábra mutatja. Fehér a vitálpontra lép és elfogja a sarokban fekete két kövét.


Nézzük az alábbi josekit. Ha fehér nem folytatja, a-nál, lehetőséget ad feketének az oki tesujira b-nél.


Fekete komoly profit szerzésével stabilizája a sarokhelyzetet. Ez olyan jó eredmény, hogy ezzel a kombinációval nem szoktak várni a végjátékig, már a középjátékban kijátszák. Ha fehérnek nem felel meg az oki tesuji, akkor megpróbálhat ellenállni, amire fekete tesuji arzenállal válaszol. A Ni-dan bane után következik a Horikomi.


Az ilyen jellegű, vitál pontra való lépés jelenti az oki lényegét. Ebből adódik, hogy igen gyakori élet-halál problémáknál. Elég ha arra gondolunk, hogy egy nakade csoport vitál pontjára lépés is ilyen jellegű, de persze vannak más típusú élet-halál problémák is. Mint az alábbi.

Megoldás

A feladvány kulcslépése a szemlopó tesuji. Támadáskor igen hasznos lehet. Bizonyos helyzetekben erre szintén lehet oki tesujival válaszolni.

Fehér 1-es lépése szemlopó tesuji. Fekete oki válasza yosu-miru jellegű lépés, vagyis kíváncsi az ellenfél válaszára. Ha fehér köt a-nál, fekete b-vel védi meg a vágópontját. Ha fehér most c-vel folytatja, feketéé a sente. Ha nem, akkor feketének ugyanez a pont komoly erősítést jelenthet. Ha fehér először c-re lép, fekete d-vel védekezik és vagy újra övé a sente, vagy komoly problémákat támaszthat fehérnek a-nál.

Különösen gyakori a szemlopás a második vonalon "kukucskálás" segítségével.

Természetesen, ha fekete 4 helyett 5-re lép, akkor fehér lép 4-re. Az első vonalon van jónéhány tanulságos lehetőség a tesuji megjátszására. Érdemes kiszámolni, hogy az alábbi állásokban miért csak ez a tesuji jó.Bonyolult josekik nélkülözhetetlen fegyvere ez a tesuji. Az alábbi lépéssel Fujisawa Hosai 1959-ben lepte meg a gó világot. (3. lépés)

Végjátékban is remekül használható mind támadásra, mind védekezésre. Két gyakori példa.


Fekete 4 nemcsak a gyenge metszéspontját védi meg a-nál, hanem elveszi fehér sente lépését b-nél, emellett még 1 pontot is megspórol.