Moyō

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Moyō[szerkesztés]

Szabatos meghatározást nehéz adni rá. A tábla olyan viszonylag nagyobb részét jelenti, amelyet ez egyik játékos köveivel nagymértékben a befolyása alá vett. A játék során ennek egy része ténylegesen is elfoglalt területté alakítható, a másik fél ezt igyekszik akadályozni, vagy ebből elvenni. Tisztázzuk először az alapelveket

Nézzünk meg erre egy példát egy játszma megnyitásából:

Mind a két játékos nagy moyō-t hozott létre, amelyek féleg-meddig egymással is vetélkednek. Az is egyértelműen látszik, hogy valóban nem lehet ezeket területnek tekinteni, sokkal inkább befolyási övezeteknek. Az állás alapján fekete nagyobb területet célzott meg, de a befolyása kisebb, míg fehér szerényebb terjeszkedéssel, de egy kicsit jobban védhető formációt alakított ki.

Ilyenkor a játékosok előtt az alábbi lehetőségek vannak (a sorrend nem jelent értéket):

  • az ellenfél moyō-jának csökkentése, megtámadása
  • a moyō területté alakításának elkezdése
  • a moyō további bővítése

Az utóbbi taktika célja, hogy addig növelje a befolyásolt övezetet, ameddig kiprovokálja az ellenfél támadását. A támadó köveket megöli, élni hagyja egy minimális területen, vagy pedig menekülésre kényszeríti. A fenti állásban ennek megfeleő folytatás az a-val, illetve b-vel jelölt lépések lehetnek.

Amennyiben fekete a támadás mellett dönt, akkor c a leghatékonyabb lépése, erre fehérnek mindenképpen válaszolnia kell. A lépés egyszerre fenyeget saroktámadással, és fehér körrel megjelölt köve elleni alsó invázióval. Feketének ezzel a lépéssel jó esélye van arra, hogy akár kisméretű, de életképes alakzatot hozzon létre.

Az eddig még nem említett lehetőség, a területté alakítás, a fenti állásban sokféle módon elképzelhető. Egyetlen dolgot nem szabad elfednünk: a játszma korai szakaszában célszerű gyorsan kiépíteni a területek lehetséges körvonalait. Ennek megfelelően ezzel a taltikával szerencsésebb lenne még ilyenkor várni. A jobb alsó sarok lehetne a területek tisztázásának kiindulópontja, a d lépéssel lehet ezt elérni. Fehér viszont dönthet amellett, hogy tovább növeli a moyo-ját, ezért fekete elvesztheti a tempóelőnyét.

Szokás a fentinél kisebb része esetén is használni a moyō kifejezést. Lásd: Moyō terjeszkedéssel.

Bonyolultabb állások esetén fontos lehet a moyō megerősítése, stabilizálása. Erről továbbiakat ebben a fejezetben olvashatunk.

A fent bemutatott alapelvek helyett részletesebb és elmélyültebb olvansivalót itt találunk.