„MoGo” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
5. sor: 5. sor:
 
=== Főbb tulajdonságai ===
 
=== Főbb tulajdonságai ===
  
*  a [[Go programozás#Egy új megközelítés|Monte Carlo]] és az [http://senseis.xmp.net/?UCT UTC] algoritmust használja
+
*  a [[Go programozás#Egy új megközelítés|Monte Carlo]] és az [http://zaphod.aml.sztaki.hu/papers/ecml06.pdf UTC] algoritmust (Kocsis Levente és Szepesvári Csaba munkája (SZTAKI)) használja
 
* használ mintákat
 
* használ mintákat
 
* nyitási könyvet alkalmaz
 
* nyitási könyvet alkalmaz

A lap 2008. augusztus 8., 15:25-kori változata

Go program (http://www.lri.fr/~gelly/MoGo.htm), a CrazyStone stratégiáját alapul véve Yizao Wang, Sylvain Gelly, Rémi Munos, Olivier Teytaud és Pierre-Arnaud Coquelin írta. A KGS-en mogobot néven játszik, ereje körülbelül 1 kyu.

2007-ben megnyerte az Amszterdamban rendezett Számítógép-olimpián a 19x19-es Go-t.

Főbb tulajdonságai

  • a Monte Carlo és az UTC algoritmust (Kocsis Levente és Szepesvári Csaba munkája (SZTAKI)) használja
  • használ mintákat
  • nyitási könyvet alkalmaz
  • egy lépéshez átlagosan 100.000 szimulációt végez

Párizsi Go bajnokság 2008

MoGo kihívta Catalin Taranu-t (5 dan-os profi) 3 9x9-es partira (7.5 komi kínai szabályokkal) és egy 19x19-esre, ez utóbbit 9 kő előnyből. MoGo mögött 100 szuperszámítógép dolgozott. A partikat több százan kísérték figyelemmel.

Nigiri alapján MoGo lett kétszer fekete és egyszer fehérrel. MoGo a két partit amit ő kezdett elvesztette, de fehérrel nyert.

19x19-es táblán, bár érdekes stílusban, de jól játszott MoGo. Voltak dan-osokat is megszégyenítő jó lépéssorozatai, de hibái is. Meg is nyerte volna a partit, ha nem lép egy nagy hülyeséget a végjátékban.

Amerikai Go Kongresszus 2008

2008.08.07-én MoGo megverte Myungwan Kim 8 dan-os profit, 9 kő előnyből, fejenként 1 óra gondolkodási idővel. Kim 2-3 dan-ra becsülte az erejét a parti után. MoGo 800 darab 4.7 Ghz-es processzoron futott 14 Teraflops kapacitással. Egykét "5 dan-os lépést" is láthattak tőle amiután a jobb alsó sarokban Kim hibázott. Gyors játékban Kim könnyen megverte MoGo-t kétszer 9 kő előnyből, majd egyszer 11-ből, de 3.5 ponttal kikapott amikor 12 kő volt.