Miből lesz a seki?

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Monk (vitalap | szerkesztései) 2005. október 3., 21:01-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A gó játékban gyakran előfordul, hogy két alakzat egymást fojtogatva élethalálharcot vív egymással. A játékkal ismerkedve elinte az ember hajlamos elfelejteni, hogy e harcokank nem csak kettő, hanem három kimenetele lehetséges: a harmadik a helyi döntetlen, azaz a seki. A kérdés már csak az, hogyan ismerjük fel idejében?

Nos, az első szabály, hogy csak abból a harcból lesz seki, ahol egyik harcoló alakzatnak sincs két szeme (azaz nem él) és mind a kettő körül van zárva. Ha ugyanis az egyikük nincs bezárva és tetszőleges távolságra elmenekülhet a táblán, teszőleges számú életet hozva létre és biztosan megnyeri az élethalálharcot, azaz a semai-t.

Tegyük fel tehát hogy mindkét alakzat be van zárva és egyenlőre egy szeme sincs. Ilyenkor nincs semmi más dolgunk mint számolni és máris megtudjuk élünk, halunk vagy esetleg seki az állás. Természetesen életeket fogunk számolni. Ebből pedig kettő féle létezik a harcokban a külső és a belső élet.

Az következő ábrán a két harcoló alakzat belső (közös) életeit négyzet, a külsőket kör jelöli. Élethalálharcban mindig a külső életeket kell először feltölteni, hiszen a belső élet feltöltése nemjelöltük csak az ellenféltől hanem mindkét csoporttól elvesz egy életet!

Amint meg tudjuk számolni a külső és belső életeket, máris mindent tudunk. Két szemnélküli csoport esetén:

  • ha a belső életek száma kevesebb mint kettő, szó sincs sekiről, a kevesebb élettel rendelkező alakzat halott.
  • ha mindkét alakzatra igaz, hogy az összes életeinek száma (külső+belső) legalább kettővel több mint másik alakzat külső életeink száma, a helyzet seki lesz. (Magyarul, akkor tudjuk leütni a másik alakzatot, ha atariba tudjuk tenni mielött elfogynának a külső életeink.)

Az ábrán látható helyzet tehát seki. (3+2 és 3 közt túl nagy a különbség)


Hogy miért jó ezt tudni? Nos, például azért, mert nem lépünk feleslegesen. A következő helyzetben vajon kell lépni a feketének, vagy nyugodtan léphet máshová?


Amint megszámoljuk az életeket rögtön kiderül. Fekete 6 élet, fehér 4 külső élet. A különbség több mint 1, tehát a fehér nem tud atarit adni mielött elfogynának a külső életei, következésképpen nem kell védekezésül fogyasztani az övét, lehet máshol játszani.

Ha nem számolunk utána és elkezdjük elfogyasztani az életeit (például a-nál), a fehér véggigondolja ugyanezt (ütni nem tud, 7 élete maradt a 2 külső feketével szemben tehát nincs veszély) így máshol játszik. Következésképpen olyan mintha passzoltunk volna. Akkor már inkább passzoljunk, az legalább meglepi az ellenfelet.