Létratörés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Térjünk vissza egy kicsit a létráról szóló bevezető oldal egyik ábrájához:

Fehér megjelölt köve megtöri fekete létráját, vagyis kimenti a halálraítélt fehér köveket. Ezért szokták létratörő kőnek is nevezni. A sikertelen támadás miatt a megjelölt pontok mindegyike gyenge vágási ponttá vált, fekete számára tehát a kimenetel eléggé katasztrofális lett.


Minnél hosszabb a létra, annál több ilyen pont van. Ennek igazolására nézzünk meg az alábbi ábrát:

A harc kimenetele itt is pontosan ugyanaz, mint a fenti esetben, csak sokkal több vágási pont maradt veszélyben. Itt most világosan látszik, hogy egyszerre képtelenség mindet megvédeni. Ráadásul fekete tálcán kínálja fehérnek a kettős atari-val járó támadásokat, amit természetesen ki is fog használni.


A fentiek alapján tehát fontosnak tartjuk, hogy kissé pontosabb képet alkossunk, mikor lehet, és mikor nem szabad létrát használnunk az ellenfél köveinek elfogására. Illetőleg, hogy milyen előkészületeket kell tennünk az esetleges kivédésére. Mivel tudjuk, hogy a létratörő kövek mennyire veszélyesek, ezért most alapsabban azt fogjuk megvizsgálni, hogy melyek azok az átlók, ahol létratörő kő lehet. A témakör fontosságát jelzi az is, hogy sok megnyitással és joseki-vel kapcsolatos leírásban szerepel egy-egy kombinációnál, hogy fekete, vagy fehér számára a létrának kedvezőnek kell lennie. Hasonló jelentősséggel bírhat a létrák megtörése, tehát lássunk egy példát arra is, hogy semlegesíthető-e valójában az ellenfél köve: