Létrák felsőfokon

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gabaux (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 28., 21:05-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „ Egy másik go-mondás szerint minden lépés egy rossz létrában mínusz 7 pontot jelent, így egy olyan létrát, ami az egész táblán keresztülmegy, nagyon g…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Egy másik go-mondás szerint minden lépés egy rossz létrában mínusz 7 pontot jelent, így egy olyan létrát, ami az egész táblán keresztülmegy, nagyon gondosan számoljunk ki. Gyakran jól tesszük, ha nem a létrát számolgatjuk, hanem a létratörő követ (köveket, falat stb.) hozzuk közelebb átlósan a létrához - természetesen csak gondolatban -, így több tucat lépés kiszámolását megtakaríthatjuk. A létra természetesen gyakran más tesuji-kkal is előfordulhat. Egy közismert joseki utáni állásban fehér vág 1-gyel, mert úgy gondolja, a kövét nem lehet elfogni létrával, de kínos meglepetés éri.


A következő joseki után is jól teszi fehér, ha óvatos.


A joseki után feketének számos lehetősége van az elfogott két kő aji-ját kihasználni, egyik lehetőség az a pont. Ha a parti folyamán ide kerül egy fekete kő, amire fehér nem válaszol, akkor jön a létra.

Az ilyen "begyúrásos" létrák igen gyakoriak. A másik gyakori létraváltozat, amikor az elfogni kívánt csoportnak van egy plusz élete. Az ilyen tesuji neve laza létra. Fekete az alábbi állásban nem tudja kihasználni a plusz életet.

Megnyitáskor a joseki megválasztásakor lehet fontos, hogy jó-e a létra, vagy nem. Erre számos példát lehetne hozni, egyet már láttunk, itt egy másik érdekességnek. 5-4 joseki variációk.

Ez a változat túl jó feketének, ezért fehér csak akkor lép 1-et, ha feketének nem jó a létra. Ekkor természetesen fekete 2 helyet 3-mal folytatja. De mi történik, ha fehér "talál" egy tesuji-t?

Látszólag működik, de segít a laza létra.

Fehérnek 2 helyett a-ra kellett volna lépnie, de fekete 5-re lép, és később, ha akar 3-ra lépve megszerzi a sarokban lévő két fehér követ. A laza létra, akkor is hasznos lehet, ha nem jár együtt az ellenfél elfogásával. Az alábbi példában fekete szeretné megvédeni az a-n lévő gyengeségét, de ha csak egyszerűen beköt, akkor fehér b-re lép, és a sarok kijátszatlan marad. Jobb feketének, ha a laza létrát alkalmazza.


És amikor a profik kijátszák a létrát. 3. KAT kupa 2003-04-23 [1] Fekete: Lee Sedol Fehér: Hong JangSik