Kosumi

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Kosumi: Átlós lépés saját kövünktől.


Figyelj azonban arra, hogy az ellenfél közvetlenül érintkező átlós lépésű támadása (kosumi) csak az esetek egy részében jó, gyakran rossz, mert túlságosan felerősíti az ellenfelet, mint az a fekete természetes 3-es válasza után látható. Bár vannak helyzetek amikor ez jó nekünk, mert túlkoncentráltá tudjuk tenni vele az ellenfelet.

A fenti ábrán a fehér falról az ideális terjeszkedés a vagy, a jelölt fekete kő lenne. De mivel ott már fekete van ezért már csak kisebbet tud terjeszkedni és ezzel túlkoncentrált lesz.

Tesujiként alkalmazva gyakran a damezumari lehetőségét használja ki. Két egyszerű példa az összekötésre.


Természetesen ha fehér 3-ra lép, fekete 2 végez vele.


Jegyezzük meg jól az utolsó ábrán fekete 3-as lépését. Nehogy atarit adjunk a-nál, mert fehér b szintén atari, majd c-vel fehér befejezi a dolgot. Pontosan ezért rossz, ha fekete a-val kezd, mert fehér 2-es lépése után nincs tovább. Nemcsak összekötésre, hanem elvágásra is használhatjuk.


Most a kosumi lépés védi fekete gyenge metszéspontját a-nál. Persze fehér nem biztos, hogy kijátsza ezt a vátozatot. Az első ábrán nemcsak a kosumi-val vághatunk, hanem jó az a vagy b pont is. Az állástól függ, melyiket válasszuk. A c pont viszont hiba. Két alakzat harcában is gyakran ez a tesuji a jó megoldás.


Ha fehér a-val kezd, fekete 2 után kénytelen seki-vel beérni.


Ha fekete könnyelműen 3-mal kezd, fehér lép 1-en kosumit, és fordul a kocka. A következő - ko előkészítő kosumi - is gyakori.


Ha fekete simán üt a b ponton, fehér él gond nélkül. Így van egy ko-lehetőség az a ponton. Természetesen ez a ko feketének sincs teljesen ingyen, de fehér az, aki sokkal többet veszthet. Gyakran nem mindegy, hogy a nekünk járó köveket hogyan fogjuk el. Az alábbi példában el lehet fogni rosszul és jól.


A rossz és a jó megoldás.


Az első ábrán fehér erős falhoz jut sentével. A második ábrán fehér vagy a sentét veszti el, vagy az a ponton keletkezik kínos aji-ja. Arra azonban számítsunk, hogy fehér nem játsza ki az utolsó ábrán látható változatot, hanem otthagyja, mivel itt számos kikashi lépés lehetősége van. Ezzel kapcsolatban nézzük át még egyszer a Shicho tesujinál ismertetett josekit. A második vonalon lévő, elfogható kövünket is védhetjük kosumival, amivel kettős fenyegetést teremtünk.


Fehér 1-es lépése után a és b miai, amivel kimenti magát a bajból. A tesuji előfordulhat élet-halál harcokban. A következő példánkban azt gondolnánk először, hogy fekete ko-val él, de találunk jobb megoldást.


Egy egyszerű végjáték példa.


Az utolsó ábrán látható helyes megoldás - ahol fekete a 6-os lépésben köt - legalább nyolc ponttal jobb, mint az előtte lévő helytelen megoldás. Tessék utána számolni! A kosumi tesujival valószínűleg akkor találkozunk először, amikor kezdőként egy erős játékos - magas hendikep partiban - "átvágja nekünk a tsuke-nobi-t."


A kosumi most NEM működik, ha fekete ISMERI a folytatást. Ennek első lépése az a pont, mely után fehérnek valahogy védenie kell a b vágópontját, mire fekete már léphet c-re. Azért persze az azután jövő lépéseket is szükséges ismerni. Ettől függetlenül ezt a második vonalas kosumit jól jegyezzük meg, mert sokszor ez a korrekt.


Hivatkozások[szerkesztés]