Ko

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez


A ko (コゥ vagy 劫) szó az ismétlődő ütés helyzetét jelöli.
A go-ban a ko szabály azt mondja ki, hogy amikor a fenti helyzetben fekete leüti a jelölt fehér követ azzal, hogy az a-ra lép, fehér a következő lépésben nem üthet vissza, legfeljebb két lépéssel később.
Ilyenkor szokás kofenyegetést lépni. Ennek lehetőleg olyan lépésnek kell lennie, aminek a folytatása nagyobb veszteséget okoz az ellenfélnek, mint amennyit maga a ko ér. Emiatt a kot (koba) ütő játékos arra kényszerül, hogy arra válaszoljon. A válasz után már szabad visszaütni a ko-t.
(A fenti ábrákon is látszik, hogy a 2-es és 3-as lépés kimaradt. Ezeket a játékosok a tábla más részén tették meg. 2-es volt a kofenyegetés, 3-as pedig az arra adott válasz. 4-gyel már a szabály szerint vissza lehetett ütni a kot.)

A ko a szanszkrit nyelvű kalpa buddhista kifejezés fordítása. A jelentése: „hatalmas időszak, a következő az örökkévalóságig“. Néha ezt 187000 évnek adták meg.
Kínaiul pulzálást jelent, japánul fenyegetést. (Így a kofenyegetés elég hülyén jön ki, kicsit redundáns :-)) A japán kandzsi másik jelentése: örökkévalóság.