Kitani Minoru

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Kitani Minoru:

1909-ben született, és 1975. december 19-én halt meg. Professzionális 9 dan minősítést szerzett, mestere 1921-től a tokioi Suzuki Tamejiro volt. Tehetségére korán felfigyeltek.

A XX. századi gó élet egyik legérdekesebb alakja. Tevékenységére a korábbi dogmákká merevedett alapelvek meghaladása jellemező. Kísérletező típusú versenyző, Go Seigen-el együtt ők voltak az Új Fuseki zászlóvivői. Ennek a megnyitásnak a lényege, hogy a korábbi biztonságos stratégiák (sarok-szél-centrum sorrend) helyett gyorsan igyekeznek befolyás alá vonni a tábla középső részét.

1934-ben a Yomiuri Shinbun újság rendezett egy versenyt, "Ki a legerősebb játékos Japánban" címmel, 3000 yen első díjjal. Ez abban az időben három ház ára volt - a már akkor is zsúfolt és magas ingatlanárakkal rendelkező Tokyóban. A verseny "nyerj-és-folytasd" jellegú volt. Az ellenfelek két nyert játszmáig tartó párosmeccset vívtak, a vesztes kiesett a győztes folytatta. Komi nem volt. Az első díjat a leghosszabb győzelmi sorozattal rendelkező játékos kapta. Itt Kitani sorozatban a következő ellenfeleket győzte le: Iwamoto Kaoru 2-1, Kato Shin 2-0, Segoe Kensaku 2-0, Hashimoto Utaro 2-0, Go Seigen 2-0, Miyasaka Shinji 2-1, Onoda Chiyotaro 2-1, Kubomatsu Katsukiyo 2-1, Hasegawa Akira 2.5-1.5, Maeda Nobuaki 2-0. Itt a verseny véget ért, mert elfogytak a szóba jöhető ellenfelek. A versenyt ugyanis csak magas minősítésű játékosok számára rendezték, a Meijinnek viszont - hagyományosan - nem kellett játszania. Ebben az időben - Go Seigen véleménye szerint - Kitani magasan felülmúlt mindenkit.

Játékstílusa harcos volt, sokszor ment bele látszólag indokolatlanul kockázatos helyzetekbe. Egy általa szivesen játszott joseki kombináció azóta is nevét viseli. Tanítóként óriási hatással volt az őt követő nemzedékre. A XX. század második felének számos vezető nagymestere - Cho Chikun, Kobayashi Koichi, Kato Masao, Otake Hideo, Ishida Yoshio, Takemiya Masaki, Kobayashi Satoru - mind az ő tanítványa volt. A tanítványok által szerzett profi danok összege meghaladja az 500-at.

Képességeire jellemző ez a történet.