Kikashi

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A kényszerítő lépéseknek három fajtája lehet.

1.) Valódi kényszerítő lépés.


Ebben az állásban fehér - nagyon helyesen - kényszerít 1-gyel, mielőtt 3-mal védekezne. Feketének nyilván válaszolnia kell 2-ön, különben fehér sem védekezik 3-mal. Ez egyben egy jó példa arra a go mondásra is, hogy "Kényszeríts, mielőtt védekezel!"


Ha fekete támad a-n, fehérnek nyilván védekeznie kell b-n, de ezt követően az 1-es kő ajija megnő, amit valószínűleg a c lépéssel lehet jól kihasználni.


Ha fehér először védekezik 1-en, fekete kényszerít 2-vel, majd 4-en támad. Ezután már fehér hiába lép 5-re, fekete leáldozza érdektelenné vált kövét, és tovább erősíti magát.


2.) Köszönöm-lépés.

Az ilyen lépésekre is válaszol az ellenfelünk - mégpedig azt, amit szeretnénk -, de ezt köszönettel teszi. Az ilyen lépések ugyanis mindig aji keshit jelentenek, és ellenfelünk örül, hogy ingyen felszámolhatja valamilyen gyengeségét.


Fehér úgy gondolta, hogy 1-gyel kényszerít, mielőtt 3-nál védekezne. Fekete köszönettel védekezik 2-ön, mert ezután nem gond a megélés 4-gyel.


Ha fehér simán 1-re lép, akkor jól látható, hogy fekete nem tud megélni.


3.) Hiba.

Az ilyen esetekben ellenfelünk vagy nem is válaszol a kényszerítő lépésünkre - mert nem is kényszerítő -, vagy válaszol, de nem azt, amit szeretnénk.


Ebben az állásban fekete azt szerette volna, ha fehér köt 3-nál. Fehér azonban a 2-es lépéssel kihasználja ezt a hibát, és leüti feketét.


Fekete helyes játékát ez az ábra mutatja.


Az, hogy ellenfelünk nem válaszol - vagy nem úgy válaszol, ahogy szeretnénk - nem feltétlenül jelent hibát. Az ilyenfajta ellenállás - amit igen gyakran egyfajta csere követ centrumhatásban és területben - erős játékosoknál igen gyakori. Próbáljuk meg először mi is az ellenállás lehetőségét kutatni!