Kifu

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Kifu

Játszamíró lap. A négyzetrács szimbolizálja a táblát, a metszéspontokra szokás kis köröket rajzolni és beleírni a lépés sorszámát. Általában két különböző színű tollat használnak, hogy könyebben meg lehessen különböztetni egymástól a saját és az ellenfél köveit. Ha egy lépés egy már előzőleg leütött kő helyére kerül, azt a tábla alatt lévő vonalakra szokás ráírni, például: "3/54" ami annyit tesz, hogy a 3-as kő helyére kerül az 54-es. A passzt is ki szokás írni, például: "248: passz" ami értelemszerűen, azt jelenti, hogy a 248. lépésben passzolt a játékos.

Shusaku által írt kifu

Mivel a három számjegyű lépéseket elég nehéz beleírni a rendelkezésre álló helyre, ezért az elvetemültebbek eltérhetnek a decimális számrendszertől, és például mindkét játékos lépéseit külön külön írhatják hexadecimális számokkal (Fekete 1, Fehér 1, Fekete 2, ...), így remélhetőleg elég lessz a két számjegy, persze itt kötelező a két különböző színű toll. De akár 19-es számrendszerben is lehet írni és akkor nem kell külön számozni a saját és ellenfél lépéseit (Fekete 1, Fehér 2, ...).

Ha csak egy tollunk van akkor lehet, úgy trükközni, hogy az egyik játékos lépéseit bekarikázzuk a másikét nem, és így is elég jól el lehet különíteni egymástól a két felet.