Kezdőknek

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ezen az oldalon néhány iránymutatást szeretnénk adni arról, hogy abszolút kezdők, illetve kezdők hogyan indulhatnak neki a go tanulásának. Abban is szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a fejlődésük a kezdeti szakaszban minnél zökkenőmentesebb legyen. További oldalakra a lap alján találunk hivatkozásokat.

Játék előtt[szerkesztés]

Először is olvasd el a szabályokat. A go játékszabályai nagyon egyszerűek, egy kezdő számára egyedül az lehet a furcsa, hogy a játék végén a terület számítás egyezkedés alapú, azaz bizonyos hallgatólagos elemekre épül. Ez eleinte nem látszik jól megfogható definíciónak. Néhány befejezett játszma után azonban világosan meg fogod érteni.

Szintén hasznos az interaktív go-ismertető nagyon jó arra, hogy a játékban a játékszabályokon túl a kezdeti nagyon egyszerű összefüggéseket megértsd. Tényleg az alapokról indul, és nagyon módszeres.

Hogyan, kivel, mivel játsszunk?[szerkesztés]

Magát a játékot ajánlatos 9x9-es táblán kezdeni, ahol a terület szerzés nem annyira fontos. Ezen lehetőség van először a játék legfontosabb összefüggéseit megtanulni. Kezdőként nagy segítség, hogy egyrészt a tábla kisebb a szokásosnál, ezért a játszmák rövidebbek. Másrészt pedig szintén jó eleinte, hogy az állások nem tudnak annyira elbonyolódni, mint a nagy táblán. Fontos, hogy minnél több tapasztalatot szerezzünk, mert enélkül nem érdemes az elméleti kérdéseket tanulmányozni. Célszerű tehát, ha nem is kapkodva, de lehetőleg gyorsan játszani, hogy gyorsan gyűljenek a gyakorlatban megszerzett ismeretek.

Akkor célszerű tovább lépni, amikor már sok partit lejátszottunk. Stratégiai szempontból persze jelentős különbség van a 9x9-es táblaméret és a 19x19-es táblaméret között, éppen ezért szokták sokan javasolni, hogy egy közbülső méretű táblán is játszunk, mondjuk 13x13-ason.

Az első néhány tucatnyi játszmához célszerű olyan ellenfelet keresni, aki már gyakorlottabb, és szivesen magyaráz. Érdemes körülnézni, hogy van-e a lakás közelépben klob, esetleg az ismerősök között is akadhat játékos. Ha nincs ellenfeled és kezdő vagy, addig nagyon jó a számítógép, mint ellenfél. A nagyon kezdőknek az Igowin program nagyon jó, hiszen 9x9-es, kis táblán játszható, és még előnyköveket is kapsz az elején. Később pedig ezen előnykövek száma fokozatosan csökkenthető. Kevés tapasztalattal már érdemes az Internettel is próbálkozni, bármelyik go szerver alkalmas. A nemzetközi go-s közösség tagja nem szoktak elzárkózni attól, hogy kezdőkkel játszanak, oktassanak

Olvassunk, tanuljuk[szerkesztés]

Az elején a legfontosabb a sok-sok játék, és egy idő után észrevehető, hogy ügyesedünk, erősödünk. Viszont vannak olyanok, akik többet tudnak tanulni, ha olvasnak a goról. A könyvek közül érdemes okosan válogatni. Ha valamiért az itteni anyag nem elég a bevezetésre, akkor ajánljuk a "Hogyan játsszuk a gót?" magyar szakkönyvet, ami persze nehezen hozzáférhető. A többi könyvből is az erősségünknek megfelelően válogassunk! Idegen nyelven is elérhetők kezdőknek szóló könyvek.

Először az alap joseki-kkel (ha már 19-es nagytáblán játszunk), egyszerűbb élet-halál problémákkal érdemes megismerkedni, és ilyen jellegű könyveket érdemes olvasni. A fuseki-ről, tesuji-ról szóló könyvek is fontosak, de inkább a második lépésben. Ugyanígy a támadásról és védekezésről, a vágásokról, különféle játékstílusokról és hasonlókról szóló könyvet akkor érdemes elolvasni, ha a fejlettségi szint megfelelő ehhez, és ebben az irányban a további fejlődés szükséges az erősődéshez.

Eleinte fontos, hogy a feladványokat is kirakjuk a táblán, kísérletezzünk bátran a megoldással. Sokkal jobban meg tudjuk az állásokat jegyezni, később erre már nem lesz szükségünk. Ugyanígy, ha olvasunk valamit, azonnal rakjuk ki táblán. Ahogyan tudásunk gyarapodik egyre inkább képesek leszünk fejbentartani az olvasottakat.

Sokat segít, ha valaki a saját játszmáit kirakja, mert ezzel lehetősége van arra, hogy a legdurvább hibáit megtalálja és esetleg ki is küszöbölje. Lehet próbálkozni azzal is, hogy mit lett volna, ha egy állásban mást lépett volna. Kezdők viszont nem szoktak emlékezni a partikra. Ilyenkor jó a gyakorlottabb ellenfél. Az internetes go szerverek többsége tárolja legalább egy ideig a játszmákat, azok tehát SGF-ben letölthetők.

Teljesen felesleges kezdőként híres emberek játszmáit végigelemezni, mert úgy sem tudjuk teljesen megérteni, eljön annak is az ideje. Ugyanígy felesleges az olyan speciális dolgokba beleásni magad, mint a handicap go titkai. Ugyanakkor már kezdő szinten is hasznos lehet, ha egy-egy részletet kirakunk, és megpróbáljuk kitalálni az egyes lépések okát. Még ha nem is sikerül teljesen, szemünk meg fogja szokni, hogy az erős játékosok ezekben az esetekben hova szoktak lépni.

Az alábbi oldalaink kimondottan a kezdőknek szólnak:

Érdekes, nem csak kezdőknek: