Moyō csökkentése

Innen: Go Wiki
(Keshi szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A csökkentés soránt azt érjük el, hogy a moyō ne teljes egészében alakulhasson át területté. Ebből következik, hogy esetenként sokkal egyszerűbb végrehajtani, mint invázióval teljesen elvenni. És természetesen sokkal biztonságosabb is.

Technikai értelemben a célunkat úgy érjük el, hogy a moyō határára, vagy alig azon belül lépünk, amelyre az ellenfélnek valamit válaszolni kell. Ez a válasz kétféle lehet:

  • dönthet úgy, hogy "belűlről" védekezik, vagyis megakadályozza, hogy mi tovább haladhassunk a befolyási övezetébe. Ebben az esetben a lépéseinkkel igyekezzünk falat húzni, miközben kissé folyamatosan "nyomjuk" befelé.
  • támadhat "kívülről", vagyis minket kényszerít, hogy a moyō-ba behatoljunk, abban a reményben, hogy ott el tud fogni. Ilyenkor a lépésünk gyakorlatilag invázióvá válik.

Lássunk példákat:

Fehér lépése hatékonyan csökkenti fekete moyō-ját, erre két válasz lehet. Nézzük, hogy az a esetén mi lehet egy folytatás:

Ebben az esetben fekete megszilárdította helyzetét, sikerult a bal oldalon területet csinálnia. Fehér viszont erős centrum befolyást épített ki, és tovább csökkentheti fekete területét, támaszkodva a megjelölt kövére.

Mi történik akkor, ha az első lépésben fekete a b lépést választja?

Fekete erős fallal megvédte a tábla jobb oldalát, de cserébe fehér is erős csoportot tudott létrehozni, amely a későbbiekben valószínűleg életképes lesz.

A fenti lépés neve: kata-tsuke.

Van más lehetőség is:

A boshi segítségével fehér nem a moyo lehetséges területét csökkenti le, hanem a centrumra gyakorolt befolyását is. Feketének adott esetben el kell döntenie, hogy a bal, vagy a jobb oldalon erősíti-e meg. csoportját