Kato Masao

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gabaux (vitalap | szerkesztései) 2012. november 1., 22:27-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Kato Masao (1947. március 15. - 2004. december 20.):

Japán 9 danos professzionális játékos, játékstílusára a rendkívül hatékony támadások voltak jellemzők. Kiemelkedő versenyző, sok nagy címet szerzett meg, nem egyet többször is. Fiatalabb korában kiérdemelte a killer (gyilkos) becenevet, mert rendkívüli érzékkel ejtette csapdába ellenfelei nagy alakzatait és végzett velük. 1976-ig nyolc nagy cím döntőjébe került, amit nem tudott megnyerni, innentől kezdve azonban kettesével. 1969-ben csak 5-danosként játszotta a Honinbo döntőt. Ez volt az első párosmeccse Rin Kaiho ellen, de az utolsó, amit ellene elvesztett. Később a beceneve half-point winner (félpontos győztes)-re változott, mikor 1983-ban a Judan címet oly módon szerezte vissza Cho Chikun-tól, hogy mindhárom partiját félponttal nyerte. Angolul is megjelent könyvei: Kato's attack and kill, illetve The Chinese Opening.

Mestere Kitani Minoru volt, legismertebb növendékei: Omori Yasushi, Suzuki Isao, Nishida Terumi és Umezawa Yukari.

2002-ben nyert Honinbo döntőt, és ezzel ő lett a legidősebb nyertes.

A Nihon Ki-in elnökeként 2004-ben nevéhez fűződik a komi 6.5-re emelére, és a japán szövetség anyagi deficitjének megszüntetése.

Játékstílusára jellemző parti: