KGS FAQ

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A CGoban3 program használatára történő utalások a magyar változatra hivatkoznak. Ha angolul indul el a programod, akkor a "Configure"-ra klikkelve bejön egy dialógus. Ennek a legfelső sorában a "Language"-nél kiválasztható (Hungarian :-)), hogy magyarul legyenek a program feliratai.
Idõközben ezen oldal néhány hivatkozása megszûnt, help, de meghagytam, hátha elõbb-utóbb pótolják. 2008 év végétõl Farkas nevû játékos nagy lelkesedéssel beszállt a fordításba. Most már a help-szövegekbõl is egy több a magyar, a kliens program meg sok év elmaradás után teljesen magyar.

Hogyan lehet regisztrálni magam?[szerkesztés]

Klikk a "Játék a KGS-en" feliratra. Itt kipróbálhatod az általad választott neved, ha "Vendég"-ként bejelentkezel. A Vendégek is játszhatnak, nézelődhetnek, beszélgethetnek (chat). Csak nincs minősítésük, és emiatt sokan nem játszanak vendéggel. Ha mégis kiteszel parti meghívást, akkor javasolt, hogy a körülbelüli erődet írd be a "Megjegyzések:" rovatba, mert akkor hamarabb kapsz, megfelelő ellenfelet.
Ha a szerver elfogadja az általad gondolt nevet, akkor a "Játékos/Regisztráció" ágon érdemes azonnal regisztrálnod, mert nem biztos, hogy a legközelebbi bejelentkezésedkor is szabad lesz még ez a név. Minősítésedet nem kell és nem is lehet kitölteni, "?"-jeles leszel. (lásd később) A "Megjegyzések:"-kel nem kell törődnöd, majd regisztráció után is módosíthatod a "Játékos/Személyes Infóid" alatt.
Érdemes kicsit nézegetni a többi játékosét, hogy mit "szokás" beletenni. A jobb oldali nevek valamelyikén jobb-klikk és "Infók megnézése".

Hogyan érdemes konfigurálni a programot?[szerkesztés]

A program elindítása után a "Beállítások"-ra klikkelj. A "Megőrizzem a jelszót?" kijelölése nagyon kényelmes, ha Te egyedül használod a gépedről a programot.
Mindenképpen jelöld ki a "Egér csúszásgátló?"-t, mert a véletlenszerű klikkelések egy részét kiszűri, mivel így csak akkor lehet a köveket letenni, ha az egérmutató nem mozog.
Ha nagyon "furcsán" viselkedik a programod, akkor a "A hang engedélyezve?"-t érdemes kikapcsolni, mert -főleg régi- java-s környezetek ezt rosszul kezelik és rossz programfutáshoz vezet.
Talán még a "Betűméret (8..24):" beállításra érdemes felhívni a figyelmet.
Ha már elindítottad a programot, akkor a "File/Paraméterek beállítása" menünél szintén a fenti dialógushoz jutsz.

Hogyan lesz minősítésem?[szerkesztés]

Azért, hogy minél hamarabb reális minősítést kapjál, érdemes az első néhány partit a Te erődhöz közeli erejű játékossal játszanod. Az első minősítő ("Ranked") partitól kezdve kapsz egy becsült minősítést, és ennek bizonytalanságára utal a "?" a minősítésed után. Érthető módon, minél többet játszol, és minél egyenletesebb a teljesítményed, annál hamarabb fog eltűnni a kérdőjel.

A jelenlegi kiszámítási módszerrõl nem tudok semmit. Elég régóta feltöltésre várnak a következő oldalon:
KGS - Help overview ezek a link-ek:

Ennek ellenére, ezeknek az oldalaknak a korábbi megfelelõjét felteszem ide, mert sok az érdeklõdõ. Hansúlyozom, nem ezek vannak érvényben, de talán valami tájékozódást adhatnak, hogy körülbelül mi lehet a háttérben.

További érdekességeket olvashatsz a minősítésről itt, szintén angolul.

Mit jelent a "?" (kérdőjel) a minősítésem mellett?[szerkesztés]

Becsült, bizonytalan minősítést jelöl, lásd még "Hogyan lesz minősítésem?"-re adott választ.

Mit jelent az emberek neve mellett -parti kihívásnál- a "~" (hullámjel)?[szerkesztés]

Vannak, akik azt hiszik, hogy csak akkor erősödnek, ha mindig maguknál erősebb játékossal játszanak. Ez nem is igaz, és mindenképpen tisztességtelen a közösséggel szemben. Ha valaki egy adott százaléknál nagyobb arányba játszik "felfele", akkor ezt a "~" jelzi. Ilyenkor a nála erősebb játékosok nagyon gyakran elutasítják a játékkihívását (és így próbálják rászorítani, hogy a gyengébbekkel is játsszon).

Nem is játszottam, mégis változott a minősítésem, hogyan lehet ez?[szerkesztés]

A következő kérdéssel közös a válasz.

Nyertem néhány partit egymásután, mégis csökkent a minősítésem. Hogy lehet?[szerkesztés]

A minősítés az elmúlt 180 nap minősített partijainak eredményéből számítódik ki. Amikor valami "szokatlan" történik a minősítésedben, akkor annak valószínű oka, hogy félévvel ezelőtt, pont ezekben a napokban játszottál sokat és különlegesen eredményesen vagy eredménytelenül. Jogos az a matematikai felvetés, hogy ha egyenletesen, rendszeresen játszik valaki, akkor nem számíthat, hogy 180 napja mi történt (közel 0.5 %). Ne feledd, hogy akikkel játszottál, és amikből az minősítésed számolódik ki, azoknak az minősítése is folyamatosan változik. Ezek összeadódhatnak. (Gondolj az ismert [káoszelméleti] példára, miszerint Dél-Amerikában egy lepke szárnycsapásának "következménye" lehet, Észak-Amerikában egy hurrikán! :-))

Több mint egy fokozatot zuhant a minősítésem. Nem lehet a 180 napos átlagszámítással indokolni! Mi történt?[szerkesztés]

Sokan vagyunk. A világon egyre többen játszanak a KGS-en. (A program "File/Server státusza" ágon láthatsz néhány statisztikát.) A minősítések összességének átlaga folyamatosan, kicsit növekszik. (Gondolj csak bele, megjelenik, mondjuk 100 ezer 30 k-s kínai fiúcska, csak egymással játszanának, akkor is "kitermelnek" egy-két dan-ost maguk közül, pedig az erejűk -esetleg- még a közép kyu körül mozog. :-)) Szóval, amikor már sok a 9-10-11 dan-os, akkor erőszakkal leszállítják a minősítéseket 1-2 fokozattal.

Hogy lehet az, hogy a magyar minősítés és a KGS minősítés ennyire eltér?[szerkesztés]

Ha nem játszol elég sűrűn, elég sokat, akkor a KGS minősítés csak tájékoztató jellegű. A fentebb említett 100 ezer kínai fiúcska, játszik magyarokkal is, és amíg nem érik el az 1 dan-t, addig bizony úgy tekintődik a erőszámításodban, mintha egy 20 kyu-s vert volna szarrá. :-) Vannak néhányan, akik a valóságban szívesebben és jobban játszanak. Utoljára, de nem utolsó sorban, a KGS-en hajlamosak vagyunk belemenni gyors játékba, amely nem tükrözi ugyanazt az erőt, amit egy megfontolsz versenypartiban nyújtasz.

Sok "Rated"-et játszottam és még mindig ?-es a minõsítésem. Miért?[szerkesztés]

Nem közel azonos erejûekkel játszottál és az eredményeid alapján még nagyon bizonytalanul lehet megsaccolni az erõdet. Ha sokat játszol, folyamatosan, akkor biztosan be fog állni a minõsítésed a KGS-skálának megfelelõen.

Kik azok az "escaper"-ek?[szerkesztés]

Sajnos vannak olyan játékosok, akik amikor vesztésre állnak, akkor befejezetlenül elhagyják a partit "elmenekülnek". A parti felfüggesztett állapotba kerül (hiszen lehet hálózati hiba is az kiszállás oka), hogy majd később befejezik a partit. Az "escaper' soha nem jön vissza befejezni a partit és ezzel eléri, hogy ne számítódjon be a minősítésébe ez a vereség. Szerencsére, egy-egy játékosnak korlátozott számú felfüggesztett partija lehet (a program a "Halasztottak" gombnál mutatja meg a halasztott partijaidat). De a halasztott partiknak is lejár az "érvényességük" (feltehetően 180 nap után).

A legújab frissítés viszont megoldotta a problémát. Ha az escaper egy időn belül nem lép vissza, automatikusan elveszti a játszmát, valamint az eredményjelzőn a "Büntetés" lesz feltüntetve.

Kik azok az "sandbagger"-ek?[szerkesztés]

Azok, akik valamilyen ok miatt inkább nyerni szeretnek, mint veszteni és ezért gyengébbnek hazudják a kezdő minősítésüket. Esetleg azt hiszik, hogy így sokat nyerve, magasabb minősítéshez jutnak.

Mi az a KGS Plus és, hogy működik?[szerkesztés]

KGS Plus egy kifizethető pénzes szolgáltatás a KGS-en. Rendszeresen tartanak profi játékosok előadásokat angolul (és néha franciául), és rendszeresen szerveznek versenyeket. A versenyekre, reklámcélból, általában, beengednek 25 nem-előfizetőt is, akik a részvételért 1 hét ingyenes használatot, veretlen versenyzésért 1 hónap ingyenes használatot és szürke koronát kapnak. (lásd Unicum-nál :-))

A KGS Plus oldalai miért csak részben vannak lefordítva angolra?[szerkesztés]

Nem állt szándékomban lefordítani az oldalakat, mert aki ezt igénybe szeretné venni, nem csak olvasni, de hallott szöveg alapján is jól kell tudni angolul, mert az előadások a hangszórón "jönnek". Azért került be mégis magyar felirat is, mert korábban még én is szervezhettem versenyeket a KGS-en (lásd az "e-go" versenyeket!) és akkor lefordítottam néhány szöveget, amelyet azóta is felhasználnak.

Munkahelyemen nem tudok gózni. Mit csináljak?[szerkesztés]

(1) Változtass munkahelyet!
(2) Szerencsés vagy, mert sokan otthon sem tudnak.
(3) A munkahelyi tűzfal nem engedi meg a program működését. Sajnos nincs rá általános megoldás és kevés a tapasztalat.

Mo. (3):

  1. Ha van valami server, ahova ssh-val engednek belépni és onnan van kifele internet (levelezőszerver, stb...), akkor a következő trükköt csinálhatod: az ssh-nak van egy portforward nevű tulajdonsága, azaz a lokális gép megadott port-ját tudod továbbítani a szerveren keresztül másik géphez. Amit tenned kell, hogy ez működjön: ssh -L 10000:goserver.gokgs.org:2379 [email protected] majd a CGoban-ban a Configure ablakban a Host/Port párt localhost/10000-re állítani, és máris működik. (Ez putty-al is megcsinálható, ha esetleg win-t használnál.)
  2. Ha bármi más módon be tudsz lépni szerverre, ahonnan van kifele kapcsolat, akkor egy szimpla proxy futtatása is megoldható.

Lehet páros go-t játszani a KGS-en?[szerkesztés]

Lehet, a CGoban3 már támogatja ezt.

Miért pont enel válaszol a kérdésekre?[szerkesztés]

Néhány éve lefordítottam a CGoban2 program szövegeit és akkor ún. admin lettem (azóta bevezették az assistant-ot is, kevesebb jogokkal, és jónéhányunkat, többek között engem is, átminõsítettek). Ezt jelzi a szürke csillag a nevem mellett. Az évek során sok kérdést kaptam, és ezek alapján fogom ezt az oldalt bővítgetni. Persze mindenki írhat ide. Őszintén megmondom, hogy általam kitalált kérdések is vannak, amelyeket hasznosnak gondolok.