Joseki

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Konvencionális lépéssor a sarokban, amely az általánosan elfogadott vélemény szerint mindkét játékosnak kielégítõ állást eredményez.

Nem elég, hogy sokszor játszott lépéssorozat, hiszen ha egy iskolában több száz kezdõ majmol egymásról valami marhaságot, az még nem joseki, hanem ha széles körben elterjedt, mert lokálisan egyenlõ állást hoz ki. A szép profipartit aztán arról is megismerni, hogy valamelyik sarokban eltér valaki a josekitõl, noha lokálisan ponto(ka)t veszít, viszont látja, hogy ez az áldozat hol térül meg. Az amatõr inkább marad a josekinél, és örül, hogy egy harcon megint túl van. :)

A joseki szó szokványos köveket jelent, nem csak a megnyitási szakaszban használják hanem a középjátékban is emlegetett kifejezés az ún. középjáték joseki.

Az évezredek során hatalmas mennyiségû joseki "gyûlt" össze, bár mivel ez nem egzakt tudomány (egyelõre :-)), néha egyik-másikról kiderül, hogy még sem egészen az, illetve további újakat "fedeznek fel". a gyûjteményeket joseki dictionary-knek hívják.


a - Hoshi (4-4)
b - Sansan (3-3)
c - Komoku (3-4)
d - Mokuhazushi (3-5)
e - Takamoku (4-5)
f - Gonogo (5-5)
g - Oomokuhazushi (6-3)
h - Ootakamoku (6-4)


Joseki emlékeztető[szerkesztés]

Hoshi
Sansan
Komoku
- Mokuhazushi - Takamoku ezek még üresek

Joseki emlékeztető .... de miért emlékeztető?
Tudjuk, hogy a josekik kiválasztása játék közben sok mindentől függ: a játék irányától, a táblán lévő kövek elhelyezkedésétől, röviden a környezettől, és nem utolsó sorban a játékos ismereteitől és helyzetfelismerő képességeitől. Továbbá azt is tudjuk, hogy egy josekit megtanulni és alkalmazni nemcsak tőlünk, hanem a partner képességeitől, akaratától és ismereteitől is függ. Hiába akarom én a Bűvös kard 27.-dik variációját játszani, ha az ellenfél nem is ismeri, vagy ha ismeri, de neki egy másik vari tetszik és azt erőlteti, vagy ismeri, de elrontotta a lépéssorrendet...
Ezért úgy gondolom, emlékeztetőül megadom az ismertebb, vagy kevésbé ismert josekik képét és a játék közben hátha az eszünkbe villan, mire is kellene törekednünk és milyen lépéssorrendben. Azt, hogy melyiket és mikor és mik a buktatók, azt a szakkönyvek részletesen és pontosan leírják, tessék ott elolvasni (és megtanulni :-)).

Színek jelölése a magyarázatokban
Már volt több vita arról, hogy melyik a legjobb jelölés, a Fehér és Fekete, a Fh és Fk, vagy a S és V. Én az utóbbi mellett döntöttem, mert vizuálisan is jobban különválik, még akkor is, ha eredetileg a sakkozók vezették be. Tehát:

Fekete = Sötét = S
Fehér = Világos = V

A Josekik szerkesztéséről
Eddig mindig belezavarodtam a betűkbe, de mára megoldottam, hogy ne így legyen. Elindulok egy gyökérből, legyen az mondjuk "H". Az alatta következő karakter "1" - ez a alacsony megközelítés, keima kakari. Utána másolgatom a betűsorok elejére a következő betűket, ami azt biztosítja, hogy ne legyen két egyforma elágazás. Ha csak a betűket nézed, és nem érted a felépítését, az bizony egy katasztrófa, megjegyezhetetlen betűhalmaz; ez így igaz. Nem is azért van ez így, hogy bárki is eszerint próbáljon meg tájékozódni, arra ott a szöveg, amit megpróbálok logikus sorrendben tartani, hanem arra, hogy a Wiki meg tudja különböztetni egymástól a lapokat. Még az elején megpróbáltam megkerülni ezt a problémát, de sajna, bele van drótozva a Wikibe, hogy a lap címe Nagybetűvel kezd, a többi pedig látszik. Az, hogy a lap címe ez, de a tartalma az - nos, az itt nem valósítható meg. Lehetne olyat is írni, hogy "Megközelítés alacsonyan - egypontos ugrás másik oldalon - keresztlépés a határon - kétpontos ugrás lefelé", vagy ugyanez "keima kakari - ikken tobi - kosumi- nikken tobi" - ez jobban megjegyezhető???? Az ábrán nem akarom jelölni betűkkel a kidolgozott lehetséges változatokat, csak ha muszáj, mert azt minden kínai-japán-koreai-angol-és a többi könyv csinálja. Ha itt a lépés értelme kerül megjegyzésre, az szerintem jobb. De azért vannak betűk is, lásd → a
Még valami: a josekik végállásánál írhatnám azt is, hogy Ez egy joseki. Ehelyett az van, hogy Mindenki elégedett: és leírom, miért. :O)
Meggondoltam, a fenti butaság. Négy-öt vari van, S területe ellen V hatása, S és V felosztják a területet, stb., stb., Ehelyett inkább beteszek a pöttyöt Bluedot.jpg, az jelenti a josekit.

Üdv: Inimma


U.i.: A hét végén megpróbálom elkezdeni mind az 5 "alap lépést", és ha valaki hozzá akar fűzni, belekutyulni, akkor csak arra kérem, tartsa magát a mintához, és csinálja.....

Külső hivatkozások[szerkesztés]