Honinbo döntő, 1979

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen RetEsz (vitalap | szerkesztései) 2006. március 16., 09:39-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Japánban a nagy címmérkőzések döntői (Kisei, Meijin, Honinbo) kétnaposak. Komoly hibát kell elkövetni ahhoz, hogy egy parti már az első napon véget érjen. Pontosan ez történt a 34. Honinbo mérkőzés 2. játszmájában. Fekete, Rin Kaiho észrevette, hogy ellenfele, Kato Masao rosszul ítéli meg a sarokcsoportjának a státuszát, és ezt kihasználva az első napon nyert. Ez először - de nem utoljára - fordult elő a nagy címmérkőzések történetében.

Fehér a 46-os lépése után úgy gondolja, hogy a sarokalakzat teljes biztonságban van. Fekete látja, hogy a 65-ös lépés még sente a sarok ellen, ezért engedi, hogy fehér őt teljesen bekerítse, majd meglépi 65-öt. Ha fehér a sarokban válaszol, akkor fekete könnyen két szemet csinál: a, b majd c. Mivel fehér ezért a támadásért komoly áldozatot hozott a bal oldalon, ezért a partinak vége a 65-ös lépés után. Fehér már csak a helyet keresi a feladáshoz.


A játszma kommentátora, Kudo Norio közlekedési problémák miatt csak több órás késéssel ért a helyszínre. Igen meglepődött és bosszús lett, mikor kiderült, hogy a játszmának már vége és nem nagyon van mit kommentálni. Az állás így lett 1-1. Ezt követően Kato Masao kicsit jobban odafigyelt, és a hátralévő három játszma megnyerésével megvédte a címét.