Honinbo Shusaku

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Honinbo Shusaku (本因坊秀策) (1829-62) a XIX. század egyik leghíresebb go-játékosa. Úgy is hívták, a Legyőzhetetlen Shusaku mivel mind a tizenkilencszer, amikor indult a Kastély Játékokon, nyert.

Kuwahara Torajiro (桑原虎次郎) 1829. június 6-án született, Onomichi városa közelében. Apja Kuwahara Wazo kereskedő volt. A go iránti tehetsége már nagyon fiatal korában megmutatkozott, már 6 éves korában go zseniként tartották számon a környéken. Lord Asano a helyi uralkodó is hallott a gyerekről és miután játszott vele egy játszmát, Asano védencéül fogadta, és engedte, hogy Hoshin-tól — egy profi — vehessen leckéket, aki az ő személyes edzője volt. 1837 januárjában, Ito Showa az akkori legjobb go-játékos Onomichi-be látogatott, és játszott egy játszmát az akkor már majdnem 1 dan-os Shusakuval, és a fiú tudása lenyűgözte.

Shusaku.jpg

1837 novemberében mivel Hoshin-tól már nem volt mit tanulnia Edo-ba küldték, hogy a Honinbo házban tanuljon. 1839. november 28-án, tízévesen kiérdemelte az 1 dan-t. A következő egy évet otthon töltötte, ami alatt egy éves járandóságot érdemelt ki Lord Asano-tól. Miután visszaérkezett Edo-ba, 1841 novemberében kapta a ma általunk ismert nevét, valamint kiérdemelte a 2 dan-t. 1843-ban, még mindössze 14 évesen érte el a 4 dan-t. 1844-ben újabb 18 hónapra hazautazott Onomichi-be.

1846 júliusában Edo-ban, Shusaku találkozott Gennan Inseki-vel (8 dan), akiről azt mondták, hogy Meijin erősségű volt, de olyan rossz időben élt, amikor más nagyon erős játékosok is éltek, mint például Jowa és Shuwa. Első játszmájuk alkalmával Shusaku 2 kő előnyt kapott, de Gennan hamar rájött, hogy esélye sincs a nyerésre, ezért félbehagyta a játékot, és a követekezőben már egyenlőből játszottak. Ebben a játszmában Gennan rájött, hogy Shusaku sokkal erősebb mint sejtette.

Az első egyenlő játszmájuk volt Shusaku pályafutásának leghíresebb játszmája és ebben történt a go-történelem egyik leghíresebb lépése is, ez volt a: Fülpirító lépés. A játszmát végül Shusaku nyerte két ponttal, annak ellenére, hogy elrontotta a taisha joseki egy új változatát.

Játszottak még három további játékot, amiből egy befejezetlen maradt, a másik kettőt Shusaku nyerte. Miután Shusaku visszatért Edo-ba közölték vele, hogy kiérdemelte az 5 dan-t, bár ekkor már 6-7 dan erősen játszott.

Edo-ba visszaéve felkérték, hogy legyen Shuwa, a Honinbo ház következő fejének örököse, de visszautasította Lord Asano és a családja iránti kötelezettségei miatt. Egy kevés közbenjárás után az Asano klán lemondott Shusaku iránti igényéről, ezért 1847-ben Shusaku Shuwa örökösévé válhatott, ugyanekkor azt is eldöntötték, hogy feleségül fogja venni Jowa lányát. Ez idő alatt Shusaku és Shuwa 17 híres játszmát játszottak, 1826 októbere és 1827 szeptembere között.

Még ebben évben Josaku meghalt, így Shuwa lett a Honinbo ház feje. Shusakut már ekkor a legerősebb gójátékosként tartották számon. 1848-ban Shusaku-t hivatalosan is elismerték Shuwa örökösének és még ebben az évben megkapta a 6 dan-t, bár még csak 19 éves volt. 1849-ben vett részt először a Kastély Játékokon, amin 19-szer indult és nyert meg a következő évek folyamán. Ezen évek alatt érdemelte ki a 7 dan-t, nem tudni, hogy pontosan mikor egyesek szerint 1849-ben, mások szerint 1853-ban.

1853-ban Shusaku játszott egy sanjubango-t (30 játszmából álló összecsapás) Ota Yuzo ellen. Bár Shusaku-t mindenki a legerősebb játékosnak gondolta (kivéve Shuwa), Ota Yuzo nem volt ebben biztos. Shusaku-nak sok problémája volt Ota Yuzo-val, csak 1849-ben érdemelte ki a tagai-sen-t (azaz, hogy egyenlőből játszanak). Az összecsapás is kimutatta, hogy Shusaku a jobb, mivel megnyerte a játszmák többségét, és egyet sem vesztett el feketével.

17 játszma után elérte, hogy Ota Yuzo-nak sen-ai-sen handicap-et (3 partiból 2 szer ő volt a fekete) kelljen kapnia, majd a 23. játszma után, amiben Ota Yuzo-nak sikerült kiharcolnia a döntetlent fehérrel, Ota Yuzo kiszállt a sorozatból. Ez nem csak azt mutatta meg, hogy Shusaku erősebb Oto Yuzo-nál, hanem rámutatott Oto Yuzo erejére is, mivel ennyi ideig vissza tudta tartani Shusaku-t attól, hogy kiérdemelje a tagai-sen-t.

A kiábrándulás évei következtek, ebben az időszakban nem rendezték meg a Kastély Játékokat, Shusaku nem játszott sok játszmát. Egy fontos összecsapása, jubango-ja (10 játszmából álló összecsapás) volt Shuho-val aki Shusaku örökös-jelöltje volt. Shuho minden játszmát feketével játszott és 6 győzelemmel, 3 vereséggel és 1 döntetlennel megnyerte az összecsapást.

1862-ben Edo-ban kolera járvány tört ki és a Honinbo ház tagjai is elkapták a betegséget. Shusaku is segített a betegek ápolásában és ez ahhoz vezetett, hogy ő is elkapja a kórt, amibe 1862. augusztus 10-én, mindössze 33 évesen belehalt.

Shusaku arról lett híres, hogy megnyerte mind a 19 Kastély Játékot amin elindult, valamint a Shusaku fuseki-ről ami a mai napig nagyon népszerű. A tehetségéért illetve a fenti eredményeiért halála után megkapta a go szent (Kisei) címet, amit rajta kívül csak Honinbo Dosaku érdemelt ki.