Dosaku

Innen: Go Wiki
(Honinbo Dosaku szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Honinbo Dosaku (1645-1702) kora legbefolyásosabb játékosa volt, minden lehetséges címet megszerzett. Az egyik legnagyobb játékos, aki valaha élt, pedig csak 153 játszmája maradt ránk - ezek közül sokat az 1990-es években fedeztek fel. A Kastély Játékokon 16 játszmát játszott, mind fehérrel. Ezek közül 14-et megnyert nagy különbséggel, a két vesztett játszmájában 2 kő hendikepet adott és 1 ponttal vesztett. Egyik legnagyobb tanítványa, Kuwabara Dosetsu - aki később az Inoue ház harmadik feje és 1710-től Meijin volt - azt nyilatkozta, hogy ő egy 100 játszmás párosmeccset 100:0 arányban vesztene el ellene.

7 évesen ismerte meg a go-t, és 32 évesen már a Honinbo ház 4. feje volt. 1678-ban elérte a legmagasabb profi minősítést a 9 dant, azaz megszerezte a Meijin címet.

Vezetője volt annak a hivatalnak is, amelyik a játékosok ügyeit intézte.

A játék elméletének különleges figurája, mind stratégiai, mind taktikai érzéke páratlan volt. Stílusára a látványos áldozatok voltak jellemzőek. Jelenleg is nagyra értékelik, játékosok folyamatosan elemzik ezeket a játszmákat. A "modern" megnyitás elméletének egyik korai kidolgozója. Tanítványai: Ogawa Doteki, Kuwabara Dosetsu, Hasseki Hoshiai, Sayama Sakugen, Kumagai Honseki és természetesen Honinbo Dochi