Hogyan tanítsunk go-t?

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ezen oldal célja, hogy azokat segítse azokat, akik gót oktatnának, de nem nagyon tudják, hogy hogyan is kezdjenek hozzá. Valamint, hogy megkritizáljuk / megbeszéljük, hogy ki, mit csinál jól / rosszul.


Én mindenkivel úgy kezdtem, hogy elmondtam a szabályokat, esetleg játszottunk egy-két atari go-t. Majd egy-két 9x9-es partit. Mindenki megkapta házi feladatnak, hogy játsszon 100 partit az IgoWin-nel. Aztán játék közben, ha előjött egy-két tipikus hiba, azt megmutattam, hogy hogyan kellett volna lépni. Ezenfelül mindenkit buzdítottam a KGS-en való játékra és kb. ennyi. Nem valami összeszedett tananyag, de van akit sikerült így megtanítanom játszani.

--Stone 2005. március 30., 08:45 (CEST)


A szabályok megismeréséhez nagyon ajánlom a Az Interaktív Út a Góhoz címet.
Aki játék helyett (vagy mellett) szívesebben fejlődik feladványok megfejtésével, annak meg Koreai Problem Akadémiát ajánlom.

Volt szerencsém egyszer egy elõadást meghallgatni a go-tanításról. Ott, a japán elõadó, nagyon hangsúlyozta, hogy a lehetõ legkevesebb szabályt mondjuk el az elején, és menetközben, amikor felmerül, akkor elég pontosítani. Ilyenek például: a ko, a seki; vagy nem kell a go-val való ismerkedést elejét elbonyolítani az valódi szem/hamis szem, meg az elpusztíthatatlan alakzat szemléltetésével.

Szerintem érdemes hangsúlyozni a kezdõknek, hogy nem fontos annyira az elején sokat gondolkodni, mert elmegy a sok idõ, és valószínûleg ugyis rosszat fog lépni. Egy nagytáblás parti ne tartson tovább 30-45 percnél. Valami olyasmit sugallnak a japánok, hogy ha sokszor elköveted azt a hibát, akkor egyszer csak képszerûen (pattern-ként) megmarad benned, és legközelebb már ösztönösen jót, jobbat fogsz lépni.

enel


Alapvetően egyetértek enel megjegyzésével szerintem is érdemes az elején inkább pörgetni a játszmákat, és nem sokat agyalni rajtuk. Talán a legfontosabb dolog, hogy sok-sok tapasztalatot szedjenek össze azok, akik most ismerkednek a játékkal. Én a minél több 9-es partit szoktam javasolni, és az én tapasztalataim szerint ez beválik... Abban látom talán az előnyét, hogy a közvetlen harc, és annak kimenetele könnyebben érthető.

Sohasem próbáltam, de egy érdekesnek igérkező módszert olvastam valahol a stratégiai érzék fejlesztésére.. (Talán a Törley könyv??) A stratégiailag fontos pontokra egy-egy szines papírkorongot kell tenni. Ha valamelyik játékos területébe tudja foglalni, vagyis nem lép rá, akkor az a terület a kétszeresét éri a pontok kiszámításánál...

Gabaux 2005. június 6., 12:53 (CEST)


Hogyan lehet a gyerekeknek (kisfiam 7 éves) még izgalmasabbá tenni a játékot? A boltban megláttam a smarties nevü cukorkát. Hát a mentolos fehér a fekete ribizlis lila. Pont akkora hogy már jól lehet vele gózni. Albi által javasolt műanyag kenőcstartóba (gyógyszertárakban olcsón kapható 500gr-os fedeles dobozka) lehet tárolni. Nos ezekkel a kövekkel, a nyertes kiválaszthatja melyik színből fogyasztja el a nyeremény pontját :) Nekünk nagyon bevált, még a nagyok is ezzel játszanak a 9*9-es táblán. Hátránya, ha izzad valakinek a keze, ragadós lesz.

A 9*9-es partik igen küzdősek, lehet hogy hamarabb kellene átállni a 13*13-asra. Egy kis idézet egyik kedves barátom leveléből: "... Saját tapasztalatomból tudom, hogy amikor a még létező klubban pár parti után 13x13-as táblán kezdtek velem játszani, mennyire más volt minden! Teljesen másképpen kellett már játszani, mintha nem is ugyanazt a játékot játszottuk volna. Még ma is élénken él bennem, hogy mennyire nagynak tűnt a tábla s milyen furcsa volt, hogy el tudtam menekülni, ellentétben a 9x9-es táblával, ahol pár lépés után meghaltam. ..."

Tudna még valaki ilyen korú gyerekek (még nem iskolás) tanításához ötleteket adni?

tamhonti 2005. július 19., 15:20 (CEST)


Elég jónak gondolom azt az "irányzatot", miszerint az ún. atari go-val kezdjük a go-val való ismerkedést. (Nem kell hozzá kiskorúnak lenni.) Az atari-go is a küzdelemről szól, sõt csak arról, mert nincs benne területfoglalási cél. A 9x9-es táblán játszani érdekes, de tényleg sokkal jobban eltér az igazi go-tól, mint az atari-go. :-)

enel


Bocsi az off-ért, de megjegyezném, hogy Kínában ma is rendkívül népszerű a 9x9-es go a profik között is. Így nem hiszem, hogy abba kéne hagyni a tanítását valakinek csak azért mert mert már elért egy "komolyabb" szintet a "valódi" gón. A Hálón található Go Seigen-Fujisawa Hosai 9x9-es is, így azt hiszem a "kis" tábla is valódi gó. Hogyan kell gót tanítani, azt valóban nem tudom.

On. Üdv phoward


Én nem látok semmi ellentmondás, a fenti két megjegyzés között. Valami olyasmit "feszegettem", hogy Van "három" jó játék, a 19x19-es, a 9x9-es és az atari go.Számomra az atari go kicsit közelebb áll a 19x19-eshez, mint a 9x9-es. De ez mindenképpen ízlés dolga. Ha sok 9x9-est játszom, akkor határozattan romlik a 19x19-eshez szükséges szemléletem, míg az atari go után nem érzem, hogy "mást" csináltam. Én két dolgot írtam volna másként. (1) Nem hiszem, hogy "off" volt a megjegyzésed, (2) Maradok a rövid o-nál. enel


Alig hinném bármire, ami az emberi gondolkodással kapcsolatos, lehetne általános érvényű szabályt alkotni. Nincs ez másként a gótanítással sem. Sokan sulykolják ezt a szabályt-nem-mondunk-csak-játszunk-és-játszunk módszert, de is mint minden módszer Józsinál bejön, Katinál nem. A keletiek, akik ezt a módszert javasolják, nyilván a nagy tömegű "dömpinggó" oktatás tapasztalataiból vonták le a következtetést, tehát feltételezhetjük, hogy a legtöbb ember erre "harap". Legalábbis keleten.

Biztos vagyok benne, hogy sok embert más fog meg. Történetesen akár éppen a szabályrendszer. Már csak azért is mert velem is igy volt, hiszen engem kifejezetten az elegáns, szinte misztikusan egyszerű szabályok fogtak meg, és még ma is többet elmélkedem mint játszom.

Következésképpen, ha valakit meg akarsz tanítani és azt szeretnéd, hogy holnap is játsszon, sokat segít ha némi empatikus érzékkel sikerül kideríteni, milyen fajta ember. Lehet, hogy épp a szabályokra kíváncsi, ha csak atarigózol vele, lehet otthagy mielőtt megtudná, hogy ez valójában mennyire érdekli őt.

--MonK


Egyetértve minden fent említett véleménnyel, de lenne még egy kiegészítésem. A go alapvetően JÁTÉK, és ezért fontos, hogy minden percét ÉLVEZZE a közös játéknak, akit tanítasz gozni. Erre viszont nem lehet általános szabályt adni, minden egyes ember esetén más lehet, amit élvezni fog. Ezért szerintem száraz magyarázgatás nem vezet célra, legalább is nem mindenkinél. Túlságosan sok információt sem érdemes a nyakába önteni.

Véleményem szerint az is bejön, ha az első 10 játszmában hagyjuk egyszer-egyszer nyerni.

--Gabaux


Van egy módszer, amit nemrégen hallottam egy volt kollégától, aki egy belgiumi klubban tanul eszerint (is) játszani. Elsősorban a kombinációs készség fejlesztése a cél: -- Mindkét játékos azonos számú követ vesz a kezébe (20-25), majd ráejtik a táblára, és a köveket a legközelebbi metszéspontra rakják.

-- Az esetleges foglyokat leszedik.

-- Majd utána rendesen indul a parti.

A srác szerint a véletlen elrendezés jobban kikényszeríti az alapos elemzést, és nem lehet automatikus lépésekkel játszani.

Mi a véleményetek? Elsőre nekem butaságnak tűnt, de egy kis gondolkodás után lehet benne valami.....

--Gabaux


A Sziget-en Csaba javaslatára az atari go olyan változatával ismertettem meg az érdeklődőket, ahol 5 levett kőig tart a parti. A változat előnye, hogy sokkal közelebb van az igazi go-hoz, mivel nem végzetes egy-két kő esetleges levétele, bonyolultabb beáldozós gyilkolásokra is van lehetőség, és többször van döntetlen (ez utóbbi akkora örömöt okozott az általam tanított kezdőknek, hogy csak na).

Volt egy francia srác aki odajött hozzám, hogy szeretne játszani, az első parti után már látszott, hogy nem valami penge, meg is kérdeztem, hogy mióta tud go-zni, kiderült, hogy előző nap tanította meg valaki. Rögtön mondtam neki, hogy vissza az atari-go ezen változatához, és így eljátszogattunk addig, amíg stabilan nem lett döntetlen a végeredmény. Ezek után tértünk csak vissza a normál go-hoz. 3-4 előnykővel (9x9) elég jókat eljátszottunk. Mindezt 3 óra tanulás után.

--Stone 2006. augusztus 16., 20:29 (CEST)