Hikaru no Go

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Hikaru no Go (ヒカルの碁), eredetileg egy képregény (manga), de készült belőle animációs film (anime) is.

Maga a sztori egy kisfiúról (Shindo Hikaru) szól, aki a nagyapja padlásán talált ősi go-táblából beleköltözött szellem (Fujiwara no Sai - 藤原佐為) hatására megtanul go-zni és elindul a profivá válás felé vezető hosszú úton.

Hatására a go Japánban megint népszerű lett a gyerekek körében.

Nagyon sokat lehet megtudni belőle a Japán go-életról, arról, hogy hogyan is zajlanak a nagy címmérközések, mit csinálnak akik inseik, hogy lehet valakiből insei. Mit jelentenek az alap go-kifejezések, hogyan kell tartani a követ. A sorozatban szereplő partik mind egytől-egyig, híres mérközések, egy kis kutakodással a Senseis Libraryban és a gobase.org-on meg is lehet találni őket. Ezekért is és mert nagyon élvezetes sorozat: mindenkinek ajánlott!


Szereplők[szerkesztés]

Shindo Hikaru

Főszereplők[szerkesztés]

 • Shindo Hikaru (進藤 ヒカル Shindō Hikaru) - A főszereplő akit Sai támogat.
 • Fujiwara-no-Sai (藤原佐為) - Egy szellem aki nem tudja abbahagyni a go-játékot. Sai egy híres go-játékos volt a Heian időszakban, ő tanította az uralkodót a go-ra. Egy rivális go-tanár meggyőzte az uralkodót, hogy rendezzen egy go-játszmát közte és Sai között, és a gyöztes legyen az egyedüli oktatója. A rivális csalt és Sai veszített. Egy pár nap mulva Sai szégyenében öngyilkos lett. Szelleme nem jutott a mennyekbe hanem egy gótáblába költözött. Amikor valaki megtalálja és látja őt, akkor Sai csatlakozik hozzá. Az Edo időszakban csatlakozott egy fiúhoz aki késöbb Honinbo Shusaku néven lett ismert. A fiú hires gó játékossá vált, de 34 éves korában meghalt. A történetben csak Hikaru látja.
 • Toya Akira (塔矢 アキラ Tōya Akira) - A Kaio középiskola tanulója, Hikaru legnagyobb riválisa. Akira már nagyon erős go-játékos amikor Hikaru először kezd játszani és elképeszti Hikaru látványos tudása.
 • Toya Meijin (塔矢 名人 Tōya Meijin) - Toya Akira apja. Eredeti neve Toya Koyo (塔矢 行洋 Tōya Kōyo) Öt cím védője: Meijin, Tengen, Ouza, Kisei és Judan.

A Haze Középiskola tanulói[szerkesztés]

 • Fujisaki Akari (藤î あかり Fujisaki Akari) - Hikaru gyerekkori barátja. Akkor kezdi el a go-t tanulni amikor Hikarut is elkezdi érdekelni. Késöbb ő is belép a Haze középiskola go-klubjába.
 • Mitani Yuki(三谷 祐輝 Mitani Yūki) - egy játékos a Haze középiskola go-klubjában, aki úrrá lesz csalási kényszerén.
 • Kaga Tetsuo (加賀 鉄男 Kaga Tetsuo) - a Haze középiskola Shogi klubjának elnöke. Kaga utálja a go-t, mert jobban szereti a Shogi-t és Toya jobb nála. Mégis időröl időre még mindig játszik go-t, hogy megtartsa jártasságát.
 • Tsutsui Kimihiro (筒井 公宏 Tsutsui Kimihiro) - a Haze középiskola gó klubjának alapítója.

Insei[szerkesztés]

 • Waya Yoshitaka (和谷 義高 Waya Yoshitaka) - Hikaru insei barátja. Az Internetes Go szerveren a beceneve Zelda. 15 évesen válik profi gojátékossá, ugyan abban az évben mint Hikaru. Mindig terepszínű ruhákban jár.
 • Isumi Shin'ichiro (伊角 慎一郎 Isumi Shin'ichirō) - Hikaru másik insei barátja akinek sok kételye van a profi vizsga alatt. Profivá csak egy évvel Hikaruék után válik.
 • Ochi Kosuke (越智 康介 Ochi Kōsuke) - Egy másik insei ugyanakkor amikor Hikaru is az. Akira tanítja, hogy vele tesztelje Hikaru tudását. Hikaruval és Wayaval lesz együtt profi, hármuk közül Ő a legfiatalabb ekkor csak 13 éves.

A Kaio Középiskola tanulói[szerkesztés]

 • Kishimoto Kaoru (岸本 薫 Kishimoto Kaoru) - a Kaio középiskola gó klubjának főnöke, korábbi insei, akiből nem lett profi.
 • Yun Sensei - Koreai profi aki Akira tanára volt egy rövid ideig a téli középiskolai go-verseny után.
 • Hidaka Yuri (日高 由梨 Hidaka Yuri) - a Kaio középiskola harmadéves tanulója, aki megvédte Akirát amikor hősködött három másik srác elött akiknek nem tetszett.

Egyéb szereplők[szerkesztés]

 • Shu - A tulajdonosa annak a gó szalonnak ahol Hikaru találkozott Yukival. Shu felismeri a csalót amikor meglátja. Felkérte Dake-sant, hogy tanítson Yukinak egy leckét a csalásról.
 • Dake-san (Mr. Dake) - Őt kérte meg Shu, hogy szoktassa le Mitani-t a csalásról. Pénzben fogadott Mitani-val és nyert tőle 10000 yent (kb. 90 $) Hikaru és Sai késöbb visszanyerte a pénzt. Dake-san romantikus dalokat énekel mialatt go-t játszik.
 • Kuwabara Hon'inbo (桑原本因坊 Kuwabara Hon'inbō)- A Honinbo cim aktuális védője a Hikaru no Go-ban. Toya Meijin barátja.
 • Ichikawa Harumi (市河 晴美 Ichikawa Harumi) a pénztáros abban a go-klubban akol Akira Toya tanul. Elszomorította amikor Akira elhagyta a klubot, hogy jobb játékos legyen.
 • Morishita Shigeo (森下 茂男, Morishita Shigeo) ismert még mint Morishita Sensei. 9 danos profi, Waya go tanára, és vezetője annak a tanuló csoportnak amibe Hikaru is meghívást kap Waya révén. Toya Meijin riválisa amióta egy időben lettek profik. Mentora Shirakawa Michionak (7 dan) aki annak a góiskolának a vezetője ahova Hikaru elöször kezdett járni.
 • Ogata Seiji (緒方 精次, Ogata Seiji) 9 danos profi, Toya Koyo tanítványa majd riválisa. A Gosei és a Judan címek védője, utóbbit éppen Toya Koyotól szerzi meg. Szereti az akváriumi halakat.

Anime epizódmutató[szerkesztés]

1. Az örök rivális (Eternal Rivals)
A fiatal Shindo Hikaru a pénz megszállottja, így amikor a szülei megvonják a zsebpénzét, elhatározza, hogy ezt ellensúlyozza azzal, hogy talál nagyapja öreg holmijai között valami eladnivalót. Talál is egy go táblát amit egy Fujiwara-no-Sai nevü ősi szellem öriz. Sai megszállja Hikarut és vele tart, de csalodott lesz amikor Hikaru visszautasítja, hogy gozzon. Végül Sai megigéri, hogy segít a történelem lecke megírásában, így Hikaru is beleegyezik, hogy got játszik, de az első ellenfele pont a nemzeti bajnok fia Toya Akira. [1]
2. A gyengepont felfedése (Discovered Weakness)
Hikaru beiratkozik egy go iskolába, hogy többet tudjon meg a játékról. Amikor ezt egyik osztálytársa Fujisaki Akari megtudja ő is csatlakozik hozzá. A tanfolyamon egy szájhős gojátékos felbosszantja Sait, aki ki akarja hívni, de Hikaru illetlenül viselkedik a játékossal, amiért elküldik, így elhatározza, hogy elmegy egy gyerek goversenyre. A helyszínen Sai észrevesz az egyik játszmán egy nehéz sarok problémát. Amikor elmondja Hikarunak a megoldást Ő hangosan is közbeszól, amiért a rendezők eltávolítják a teremből. Közben Akira nem tud napirendre térni a Hikaru elleni első játszmájában elszenvedettek miatt, amikor meghalja, hogy Hikaru a gyermek goversenyen van gyorsan odautazik, hogy visszavágót kérjen tőle. Épp az utcán találkoznak össze.
3. Akira agyarai (Akira Bares His Fangs)
4. A Shougi klub Kaga-ja (Kaga of the Shogi Club)
5. Egy ébredés jóslása (An Inkling of an Awakening)
6. Csodálatos játszma (A Game of Beauty)
7. Nem játszok ellened (I'm Not Going to Play You)
8. Cselszövés az esőben (Rainy Day Strategy)
9. Irritáló jelenlét (Eyesore)
10. A harmadik ember (The Third Player)
11. A legtapintatlanabb lépés (The Most Inconsiderate Act)

Hikaru megtudja, hogy Mitani csalni szokott a végelszámolásnál, és elindul megkeresni őt a go szalonban. Játszma közben találják Dake-san-al, akit a szalon tulajdonosa kért fel, hogy szoktassa le Mitanit a csalásról. Eleinte szándékosan gyengébben játszik, majd hirtelen beleerősít. Közben Akari Tutsuitól kérdezi, miként is lehet csalni a végelszámolásnál. A nehezedő játszma miatt Mitani kicsit ideges, nem veszi észre, hogy Dake-san lépése közben egyik kövét arrébtolja. Természetesen veszit, de észreveszi, hogy Dake-san ugyanúgy csal a számolásnál, mint ő. A játszmát Sai is végignézi, egyertért azzal, hogy a csaló Mitanit meg kell leckéztetni, de felháborodik azon, hogy ez ugyanolyan csalással történik. Hikaruval kihívják Dake-sant, aki közben a szalonban lefitymálóan nyilatkozott Honinbo Shusaku-ról. Hikaru természetesen ugyanolyan erősnek vallja magát, mint Shusaku, és Sai elképesztően erős fuseki-vel feladásra kényszeríti az ellenfelet. Dake-san döbbenten nézi a táblát.

12. Te vagy a harmadik asztalnál (No Cheating Allowed)
13. Saját elhatározás (A Personal Resolve)
14. A harmadik meccs (The Third Match)
A Haze (Hikaru, Mitani és Tsutsui) és a Kaiou csapat mérkőzése az iskolai verseny második fordulójában. Sai játszik Toya Akira ellen, de a parti közepén Hikaru átveszi. Akira Hikaru hirtelen stílusváltásán feldühödik. Végül 0-3 arányban kikapnak.
15. Játékos a hálón (The Player On The Net)
Tsutsui elviszi Hikaru-t a 14. NCC Bajnokság 5 partiját élőben megnézni, de Hikaru a parti felénél megunja és kimegy az előcsarnokba, ahol felfedezi az internetes go-zás lehetőségét. Másnap már egy internet kávézóban játszik, ahol Sai nagyon megveri az Amatőr Go Világbajnokság Holland indulóját, aki azt hiszi róla, hogy profi.
16. Ki az a Sai ?! (Who Is Sai!?)
Az interneten Sai megver egy Zelda álnéven játszó Waya-t, aki épp a profi "vizsga" (ez egy mindenki játszik mindenkivel típusú verseny, ahonnan a 3 legjobb lesz profi) közepén tart. Akira is ott van a vizsgán. Most van az Amatőr Világbajnokság, ahol mindenki azt találgatja, hogy ki Sai.
17. A felfedezés játéka (The Match of Revelation)
A versenyen egy laptop segítségével Akira felmegy a go-szerverre, ahol Sai kihívja. A második partijukat kezdik el újrajátszani, amin Akira nagyon meglepődik de amikor Sai eltér ő feladja, hogy ne zavarja a versenyt, de új partit kér tőle. Hikaru által megadott időpont a profi vizsga első partijának idejére esik, amit Akira Waya nagy felháborodására szó nélkül elfogad.
18. Akira vs Sai
Akira partija Sai ellen. Sai nyer. [2] Akira arra az elhatározásra jut, hogy Hikaru nem Sai, de aztán amikor meghallja a go-klubban, hogy Hikrau egy internetkávézóban van, odarohan de amikor odaér Hikaru épp képregényt néz az interneten.
19. Hikaru ereje (Hikaru's Strength)
Hikaru elhatározza, hogy szerez egy go-táblát. Kihívja nagyapját, aki több versenyt is nyert, hogy játszanak egyenlőből és ha nyer akkor vegyen neki egy készletet. Bár kikap, de nagyapja látja, hogy mennyit fejlődött Hikaru egyetlen év alatt és ezért vesz neki egyet. Innentől fogva Sai és Hikaru játszanak egymással, aminek hatására Hikaru nagyon megerősödik és megveri Tsitsui-t és Mitani-t is. A go-klubban ahova régen bement a tanár is felfedezi, hogy milyen erős.
20. Út a profivá válásig (The Road to Becoming Pro)
Kishimoto (Kaiou első táblása), akivel Hikaru egy könyvesboltban fut össze kihívja őt egy partira. Hikaru megtudja tőle, hogy Akira profi lett. Elhatározza, hogy utoléri és ennek első lépéseként Insei lesz. Kireül, hogy az Insei vizsgára való jelentkezési határidőt lekéste, de Ogata támogatójának szegődött és így mégis mehet rá. Natsume személyében egy új fiú érkezik a go-klubba. Hikaru szembesül vele, hogy az Insei-ek nem indulhatnak amatőr versenyeken.
21. A Haze gimnázium go klubja (The Haze Jr. High Go Club)
Kaga elbújik a go-klubban az egyik tanára elől, és amikor megtudja, hogy Hikaru Insei akar lenni, megéri, hogy játsszon 3-uk ellen (Kaga, Tsutsui, Mitani) szimultánt. Hikaru csak Kaga-tol kap ki, aki bíztatja, hogy legyen Insei. Mindnyájuk nagy meglepetésére utólag Hikaru lejegyzi mind a 3 partit, pedig életében először ír Kifu-t. Majd Hikaru elmegy az Insei vizsgára, ahol a vizsgáztató a kifu-k alapján gyengének gondolja őt.
22. Az Insei vizsga (The Insei Examination)
Hikaru sikeresen túljut az Insei vizsgán, bár nem játszott valami jól a vizsgáztató ellen de amikor az megtudta, hogy a 3 kifu amit beadott szimultán volt átengedte. Hikaru az első két partiját elveszti majd amikor megtudja, hogy Kishimoto is Insei volt de sohasem jutott fel az első csoportba egy kicsit kétségbeesik.
23. A Yuugen terme (The Room of Yuugen )
Hikaru 6 vereség után végre elkezd nyerni. Toya megtudja, hogy Hikaru Insei lett, ettől új erőre kap. Toya Zama-sensei-vel játssza a friss dan-osoknak rendezett összecsapást, amit a Yugen no Ma-ban (a csak címmérkőzéseknek fenntartott szobában) játszanak.
24. Ouza vs Akira
Zama Ouza és Akira partija. Zama elhatározta, hogy lesöpri Akira-t aki szintén nagyon komolyan veszi a partit, mert tudja, hogy Hikaru meg fogja nézni a Kifu-t. Hikaru nézi a partit miután befejezte a sajátjait. Végülis Akira feladja, de a játéka nagyon ösztönzi Hikaru-t.
25.-26. Sai hadüzenete a legmagasabb fal Hikarunak ! (Sai's Sword Unsheathed The Greatest Wall for Hikaru!)
Waya meghívja Hikaru-t, hogy tanuljon abban a csoportban, ahol ő. Odafele összefut Ogata-val aki meghívja a Meijin tanulócsoportjába. Ő elutasítja mondván, hogy Akira-val nem tanulni akar, hanem játszani. Ogata azt válaszolja, hogy a 3 hónap múlva lévő Wakajishisen játszhat vele (Insei-ek és friss profik játszanak egymással). Csak az első csoport legjobb 16-a vehet részt rajta. Hikaru a második csoport 18 helyén áll... Hikaru-nak vesztő szériája van. Sai szerint a tőle való félelme miatt van. A beszélgetés után Hikaru új erőre kap és felküzdi magát az első csoport legjobb 16-ába.
27. Visszatérés (A Place to Go Back To)
Hikaru benéz a go-klubba, onnan a lányok elküldik, hogy nehogy Mitani ott találja ha benéz, mert akkor nem jönne vissza. Hikaru csak arra az egy alkalomra mégis marad, persze a baj megtörténik és Mitani nem akar jönni, de amikor megtalálja a neki szánt Kifu füzetet a szekrényben kémia órán mégis elmegy a klubba, pont akkor néz be Kaneko is (a röplabdás lány) és játszanak egyet. Egy új fiú is csatlakozik a klubhoz, Koike Hitoshi személyében.
28. The Wakajishisen
A friss dan-osok és az Insei-ek közti versen első fordulója. Isumi legyőzi a nagyszájú profit, akit bár megvert a profi vizsgán mégis ő lett profi. Ő beszól neki a végén amiből egy kis csetepaté lesz. Hikaru partiját Ogata nézi, Akira-jéra rá sem hederít, szemtanúja lesz, amint Hikaru egy rossz lépésből zseniálisan jót hoz ki. Akira is nyer, de amikor ő is odajön Hikaru partiját nézni már csak a végeredményt látja.
29. Kuwabara Honinbou
Hikaru 6.5 ponttal kikap így nem tud Akira ellen játszani. Isumi és Ochi továbbjut. Akira megpróbálja kideríteni, hogy Hikaru milyen partit játszott de sem az ellenfele sem Ogata nem mondja el, Ogata azt válaszolja, hogy majd megtudja hamarosan, hogy Hikaru milyen erős, a két hónap múlva megrendezendő profi vizsgán Az intézetben a csapat összefut Kuwabara-val, mindenki meghajol előtte kivéve Hikaru, aki nem ismeri. Kuwabara fel is figyel rá. Hokkaido-ban Kuwabara és Ogata a Honinbo cím második partijáta készülnek (az elsőt Ogata nyerte).
30. Ogata vs Honinbou
A Honinbo cím utolsó, 7. partija. Kuwabara a nap végén sok gondolkodás után pont akkor lép amikor a bírók véget akarnak vetni az aznapi játéknak, így Ogata-ra jut a feladat, hogy boritékolja a másnapi első lépését. Ezekután Kuwabara elülteti a bogarat a fülében, hogy biztos, lehet, hogy nem jó helyre tett (életében először boritékolta a lépést), emiatt rosszul alszik és el is veszti a partit. Kadowaki akitől az Insei-ek félnek, mivel erős játékos hírében áll is a profi vizsgára készül, de mielőtt beadná a jelentkezési lapot az első útjába eső Insei-t kihívja "bemelegítésnek". Pont Hikaru-t válaszja, aki hagyja, hogy Sai játszon helyette. A vereség hatására Kadowaki úgydönt, hogy csak jövőre vizsgázik.
31. Az előzetes elkezdődik (The Preliminary Starts)
Új főcím. A profi vizsgára a selejtezők elkezdődnek. 5 parti, napi 1, aki 3-at nyer az jut be az 1 hónap múlvai vizsgára (a legjobb 8 Insei-nek nem kell részt vennie). Hikaru első ellenfele Tsubaki, egy szakállas hangos felnőtt, aki motorral jár. Hikaru nagyon megijed tőle, sőt Tsubaki a parti elején fél órára eltűnik és az ebédszünetben is Hikaru-ra akaszkodik így végül Hikaru kikap.
32. Az előzetesek utolsó napja (The Last Day of the Preliminaries)
Hikaru a második partit is elveszti. A harmadikbanra az utolsó pillanatban érkezik, hogy nehogy találkozzon Tsubaki-val, szerencséjére Fuku-val kerül össze akit megver. A negyedik partira már csak kevesen maradnak, ott Nase az ellenfele, akit szintén megver, így az 5. forduló előtt mindhárman 2-2-re állnak. Az utolsó fordulóban mivel csak 5-en voltak a szerencse úgy hozta, hogy Hikaru játék nélkül nyert. Nase és Fuku is.
33. Csapatra fel ! (Team Formed!)
Hikaru, Waya és Isumi elmennek go-szalonba, hogy Hikaru felnőttektől való viszolygását legyőzzék. Csapatversenyre hívnak ki 3 embert, köztük a tulajdonost is. A megegyezés az, hogyha nyernek nem fizetnek a játékért de ha vesztenek fizetnek és az összes követ lemossák. Egyenlőből a helyiek nagy meglepetésére nyernek, akkor Waya azt mondja, hogy ez csak a bemelegítés volt játszanak 2 kőből. Így is nyertek, ekkor megint azt mondja, hogy ez még nem az igazi volt legyen 3 kő, Isumi már egy kicsit húzódozik de belemegy. A végén 2-1-re nyernek csak Waya kap ki. Ettől kezdve Hikaru mindennap visszamegy oda játszani, ott mindenki nagyon megkedveli. Egy hét múlva egy másik helyen is megismétlik a versenyt rögtön 3 kőből és nyernek 3-0-ra.
34. Ne győzz ! (Don't Win)
Akira egy go-verseny alatt játszik a szponzorral és 3 emberével. Előtte a szervező azt mondja neki, hogy veszítsen. Hikaru közben a go-szalonban azt a feladatot kapja, hogy játsszon úgy, hogy a végeredmény jigo (egyenlő) legyen. Egészen 3-as szimultánig tudja ezt csinálni, a négyesben az egyik partit elszámolja 1-el. Akira mind a négy partit döntetlenre hozza.
35. Csak egy győztes lehet (There is Only One Winner)
Waya, Isumi és Hikaru elmennek abba a go-szalonba amit egyszer régen ajánlottak nekik, hogy ott találnak erős embereket. Kiderül, hogy a vendégek nagyrésze Koreai. A szalon melleti élelmiszerboltban Hikaru összeszólalkozik egy kis sráccal, Hong Su-Young-al, akiről kiderül, hogy Kenkyuusei ami az Insei megfelelője Koreában, és aki azért van Japánban mert kicsit kiégett. Hikaru mindenkit felingerel, hogy még nem is hallott a koreai go-életről, hogy ott is vannak profik. Hikaru kihívja egy partira Su-Young-ot[3].
36. A nevem ... (My Name Is...)
Hikaru és Su-Young partija, Yun a Kaoiu go-klub edzője is nézi a partit. Hikaru kicsit hátrányban volt az elején, de a középjátékban lép egyet, amiről mindenki azt gondolja, hogy hiba volt, kivéve Sai tud annyira előreszámolni, hogy lássa Hikaru mire gondol. A lépésről kiderül sok lépés múlva, hogy a tábla másik oldalán lévő harchoz volt előkészület. Ez mindenkit elképeszt. A végén Hikaru 1.5 ponttal nyert. Su-Young ezekután a fejébe véste Hikaru nevét, és ezzel együtt kikerül a gödörből. Yun azt mondja Hikaru-nak, hogy tényleg olyan erős mint amikor először látta, de azt még Sai játszotta igazából. Sai megijed, hogy a végén elfelejtik.
37. A profi vizsga elkezdődik (The Pro Exam Begins)
Elkezdődik a 2 hónapos profi vizsga, minden héten 3 parti van kedden, szombaton és vasárnap. Hikaru nyugodtan kezd és hozza is az első 6 partiját, rajta kívül csak Ochi, Isumi és Waya veretlen. Ochi-t minden nap profik tanítják, Akira-t és felkérik az intézeten keresztül, mikor megtudja, hogy egy insei-t kell tanítania elvállalja, mert kíváncsi, hogy milyen erős Hikaru.
38. Kihívók (The Challengers)
11 parti telt el a profi vizsgából, Isumi és Ochi veretlen, Waya és Hikaru csak egyszer kapott ki. Kiderült, hogy sokan nagy áldozatot, hoztak, hogy itt lehessenek, Tsukabi otthagyta az állását, vannak akik más városból jöttek és szállodában laknak. Akira elment Ochi-hoz tanítani, de Ochi rájött, hogy csak arra kíváncsi rajta keresztül, hogy Hikaru milyen erős.
39. Halott pillanat (The Dead Moment)
Hikaru és Isumi partija, Hikaru-nak csak egy veresége van, míg Isumi veretlen. Isumi áll jobban de nagyon sok időt használt. Az ebédszünetben Isumi megtudja Ochi-tól, hogy Akira Hikaru iránt érdeklődött. Isumi nagyon ideges és a byo-yomi-ban egy atari-t a rossz irányból ad be majd helyesbít. Nem tudni, hogy közben felemelte-e a kezét a kőről...
40. A győzelem mibenléte (Whereabouts of the Win)
Hikaru azt találgatja, hogy Isumi felemete-e a kezét a kőről. Hosszú csend után Isumi végül feladja. Másnap mindkettőjüknek ez a parti jár a fejében, Hikaru Fuku-tól, Isumi Waya-tól kap ki. Este Hikaru befejezi Sai-val a partit és így átlendül a holtponton, másnap már nyer, nem úgy mint Isumi, aki kikap Fuku-tól. Waya-t Ochi veri meg, aki egyre biztosabb abban, hogy veretlenül fog levizsgázni látva Isumi hangulatát. De másnap amikor Isumi-val kerül szembe, az beléfojtja a szót.
41. Három hét nem elég! (Three Weeks Isn't Enough!)
Isumi megveri Ochi-t, és visszazökken a normál kerékvágásba. 12 fordulóval a vizsga vége elött az állás: Ochi 14 győzelem 1 vereség, Isumi 12 győzelem 3 vereség, Waya 13 gy 2 v, Shindou 13 gy 2 v, Honda 12 gy 3v, Fukui 8 gy 7 v, Nase 8 gy 7 v. Egy-két parti múlva Hikaru kikap fél ponttal Honda-tól. Ochi látva Hikaru erejét elhívja Akira-t, hogy tanítsa a hátralévő 3 hétben (Hikaru és Ochi az utolsó fordulóban játszanak egymással). Akira megmutatja Ochi-nak Hikaru és Su-Young partiját. Ochi megijed, hogy 3 hét nem elég.
42. Az első aki leteszi (The First One to Pass)
Waya megveri Tsubai-t, aki ezzel lélekben feladja a küzdelmet. Elviszi Hikaru-t motorozni, és közben azt mondja neki, hogy ráhagyja a profivá válás álmát, és, hogy drukkolni fog neki. Isumi kikap Honda-tól. Akira megmutatja Ochi-nak a Hikaru-val játszott első partiját. Ochi nem hisz a szemének. Ochi annyi győzelmet szed össze, hogy átmegy a vizsgán, de azt mondja, hogy neki Hikaru megverése fontosabb mint a vizsga.
43. Waya vs Shindou
Sai kicsit kétségbe van esve a jövőjével kapcsolatban, hogy meddig maradhat még ezen a világon. Waya-t nagyon hajtja a mestere, hogy le kell tennie a vizsgát. Hikaru összefut azzal a tanárral aki a gyerek versenyt felügyelte amikor ő közbeszólt, ő gratulál Hikaru fejlődéséhez. Waya teljes önbizalommal indul neki a partinak. Hikaru egy merész lépéssel mélyen betör Waya területére, minden azon múlik, hogy meg tud-e élni ott. Sai látja, hogy hogyan lehet Waya és Hikaru még nem.
44. Kétségbeejtő élet (A Desperate Life)
Az utolsó előtti fordulóban Honda kikap, ezzel elúszott minden reménye. Hikaru-nak sikerül az előző epizódban elkezdett partiban megélnie, így legyőzte Waya-t. Aki azt mondta neki a parti után, hogy úgy játszott mint Sai. Akira megigéri Ochi-nak, hogy ha legyőzi Hikaru-t akkor megkéri apját a Meijin-t, hogy járhasson az ő tanulócsoportjába. Az utolsó forduló előtt Ochi elárulja Hikaru-nak, hogy minden este Akira edzette.
45. Hikaru vs Ochi
A parti előtt Hikaru és Ochi veszekszik egy kicsit, Ochi azt mondja, hogy Akira nem volt kíváncsi Hikaru-ra, de aztán elszőlja magát amikor megemlíti, hogy ha legyőzi őt akkor Akira elismeri riválisának. A partiban[4] az elején egyenlően állnak, majd Hikaru az 50. lépésben hibázik, de a 78.-ban sikerül olyat lépnie ami meglepi Ochi-t, de ő jól válaszol rá.
46. A profi vizsga fináléjának utolsó napja (The Last Day of the Pro Exam Finals)
Hikaru kihasználja Ochi gyengeségét és kiegyenlíti a partit. Isumi nyer, de a jövője Hikaru és Waya partijaitól, függ, ha valamelyikük kikap akkor vele játszik, ha nyernek akkor ők lesznek profik. Mindketten nyernek. Hikaru 1.5 ponttal győzi le Ochi-t. Akira elmegy Ochi-hoz este, hogy mutassa meg neki a partit, de elküldik. Hikaru anyukája nagyon izgul, hogy mi lesz most, hogy Hikaru profi lett.
47. A profik világába (To the World of the Pros)
Isumi ott hagyja a go-iskolát, ahol mindig is tanult és az Insei ligában sem indul. Toya Meijin elhódítja az Oza címet Zama-tól, ez már az 5. címe. Egy interjú alkalmával megkéri az újságírókat, hogy had játsszon a Friss dan-osok sorozatban és, hogy az ellenfele Hikaru legyen. Sai rádöbben, hogy csak Hikaru lépett be a profik világába, hogy ő fog velük játszani és nem ő. Akikor megtudja, hogy Toya lesz az ellenfele megkéri, hogy had játsszon ő.
48. Sai vs. Meijin
Sai könyörög Hikaru-nak, hogy had játsszon ő a Meijin ellen. A partira nagyon sokan kíváncsiak Kuwabara Honinbo és Ogata is ott van a nézőknek fenntartott szobában. Touya, Waya és Ochi is megjelenik. Mindnyájan meglepődnek, hogy két magas dan-is miért kíváncsi erre a partira, ahol Hikaru van feketével és -5.5 a komi. Hikaru azt mondja Sai-nak, hogy játszhat de akkor a komi 15 pont, Sai belemegy. Az első lépés előtt 20 percet gondolkodik Sai (összesen 2 órájuk van, majd 1 perc lépésenként).
49. Egy fájdalmas játszma (A Painful Match)
Sai nagyon hamar elkezd harcolni, ez mindenkit meglep. Az egész partiban erőszakosan játszik, de a végén feladja. Mindenki megvan győződve róla, hogy simán rosszul játszott, de Kuwabara amikor egyedül marad Akira-val, azt mondja neki, olyan mintha Hikaru nagy komi ellen játszott volna. A Meijin is észreveszi ezt és, azt mondja Hikaru-nak a parti végén, hogy legközelebb szeretne egyenlőből játszani. Akira-nak is a fülébe jut ez, így megerősítve Kuwabara sejtését. Hikaru megígéri Sai-nak, hogy egyszer fog egyenlőből játszani a Meijin-nel.
50. Sai of the Fujiwara
Sai visszaemlékezik arra az ominózus partira[5] amikor a shogun előtt csalással vádolták, pedig az ellenfele csalt, és amikor emiatt kikapott. Ezekután elüldözték a városból és két nap múlva vízbeölte magát. Visszatért Torajirou elméjében, aki később felvette a Honinbo Shusaku nevet. Majd visszaemlékszik, hogy Hikaru-val hogyan találkozott és, hogy hogyan űzte őt Akira, majd őt Hikaru.
51. Kurata 6-dan
Hikaru és Sai egy amatőr go fesztiválra mennek, ott egy árus hamis Kaya táblákat áruk egy profi Gokiso jóváhagyásával. Továbbá egy hamis Honinbo Shusaku szignatúrás táblát is. Sai kiszúrja a csalást és Hikaru szól is miatta. A két felnőtt nagyon felháborodik. Később Gokiso egy amatőrt nagyon megver, de Hikaru átveszi miután ő feladta és Sai végül megveri a profit. Kurata, aki 6 dan-os profi, szintén a fesztiválon van, amikor megtudja, hogy egy gyerek megverte Gokiso-t oda megy hozzá és beszélgetésbe elegyednek. Hikaru visszautasítja a dedikált legyezőjét.
52. Hikaru vs. Akira
A friss dan-os avatásra a többi díj kiosztásával együtt került sor. Akira a lejobb nyerés / vesztés hányadosért és a leghoszabb nyerési sorozaztért járó díjat kapta. Hikaru mellet úgy ment el amikor találkoztak, mindha észre sem vette volna. Mint utóbb kiderül ő ekkor már tudta, hogy ő játszik Hikaru-val az Oteai első partijában. Amikor eljön a nagy nap Akira nem jön el, Hikaru megtudja, hogy azért mert édesapja Toya Koyo összeomlott és a kórházba tart vele.
53. Sai vallomása (The Confession of Sai)
Hikaru bemegy a kórházba meglátogatni Toya Koyo-t. Ott kiderül, hogy amíg kórházban van addig az interneten go-zik. Hikaru megemlíti, hogy egy barátja, Sai, szeretne vele játszani. Koyo belemegy, hogy a Judan partijai között vele is játszik egy pihentető partit. Erre Sai elkeseredik, hogy nem komoly parti lesz. Hikaru megkéri, hogy játszon komolyan, nehogy az legyen a kifogás ha veszít. Erre Koyo azt mondja, hogy olyan komolyan fog játszani, hogy ha veszít akkor visszavonul.
54. Izgatott hangulat (Excited Spirits)
Koyo 2-2-re egyenlíti a Judan meccset. Az Interneten mindenki izgatott Toya Koyo feltűnése miatt. Sai Akari-val játszik, hogy lenyugtassa az idegeit a másnapi nagy parti előtt.
55. Sai vs Toya Koyo
Eljött a várva várt nap: Sai Toya Koyo-val játszik. Sok magas dan-os amatőr is világszerte kiszúrja a partit, nagy a felbolydulás. Waya is észreveszi a partit, sőt Akira is aki éppen egypár másik profival beszélget egyikük lakásán. A parti egyenlően alakul.
56. Ezer év válasza (The Answer to His Millennium)
Ogata amikor bemegy a kórházba meglepve tapasztalja, hogy Koyo nem fogad látogatókat, mert go-zik. Amikor hazamegy meglepve tapasztalja, hogy ki az ellenfél. Mindenki feszülten nézi a partit. Amit a végjáték előtt, mivel végig kiszámolta és látja, hogy fél ponttal veszíteni fog, Toya Koyo feladja. Hikaru a parti után észreveszi, hogy ha Koyo máshogy lépett volna a végjátékban akkor nyerhetett volna. Sai ekkor megérti, hogy azért jött vissza erre a világra Hikaru-hoz, hogy megmutassa neki ezt a partit.
57. Játtsz velem Sai! (Let Me Play Sai!)
Sai érzi, hogy egyre kevesebb ideje van Hikaru-val. Hikaru bemegy a kórházba, hogy lebeszélje Koyo-t a visszavonulásról, de nem tudja. Ellenben ő kéri, hogy hagy játszon újra Sai-val. Ogata is bemegy a kórházba, meghallja Hikaru-t hogy Sai-ról beszél és megpróbálja belőle kiszedni, hogy kicsoda Sai. De Hikaru amikor Akira is megérkezik elrohan. Waya és a többiek a szokásos tanulócsoportban nézik a partit vissza, amikor Hikaru is megjön és elmondja nekik, hogy hogyan is nyerhetett volna Koyo.
58. Egyszinű go (One-Color Go)
Kurata megnyeri az Oza cím első partiját. Ogata megveri Koyo-t a Judan utolsó partijában és ezzel megszerzi első címét. Hikaru megpróbálja megszerezni a Kifu-t, hogy megnézze milyen partit játszott Koyo. Összefut Kurata-val aki elmondja neki, hogy nagyon szép parti volt, és, hogy Koyo hihetetleneket lépett és szabadon játszott. Hikaru kihívja egy partira Kurata-t, ami végül 1 színű go-parti lett. Hikaru feladja, de Kurata felismeri, hogy Hikaru nagyon erős. Touya Koyo bejelenti a visszavonulását.
59. Touya Kouyou visszavonul! (Touya Kouyou retires!)
A teljes go-élet felbojdul, Koyo visszavonulásának a hírére. Hikaru első Oteai partiját játsza, az ellenfele nagyon alábecsüli és Hikaru simán nyer. Kurata elmondja Akira-nak, hogy illene lefelé is figyelnie, mert Hikaru ott lohol a nyomában. Hikaru nagyapjának a padlását kirabolják, de a go-táblát meghagyják, amin kezd kifakulni Torajirou vére.
60. Isten veled Hikaru (Farewell Hikaru)
Sai megmondja Hikaru-nak, hogy el fog tűnni, de Hikaru nem hisz neki. Egy kétnapos rendezvényen Hikaru összefut Ogata-val, aki azt kéri, hogy játszhasson Sai-val. Mivel Ogata részeg, Hikaru kihívja és hagyja Sai-t játszani. Másnap miután hazamegy Sai kiharcolja, hogy játszanak még egyet mielőtt aludni megy. A parti közben Sai eltűnik, és megérti, hogy a tökéletes lépéshez vezető úton ő és Hikaru is csak egy egy kis részt tesz ki.
61. Sai is gone?
Új főcím van. Hikaru keresi Sai-t, de nem találja sehol. Miután Tokyo-ban seholsem találja, elhatározza, hogy elmegy Innoshima-ba, Honinbo Shusaku szülőhelyére. Kawai elkíséri. Megnézik Shusaku sírját és a múzeumát, de Sai ott sincs. A második nap végén a hazaindulás előtt Kawai bemegy egy go-klubba játszani.
62. The Top Player in Hiroshima
Kawai kikap a go-szalonban, és 50.000 yen-t kéne fizetnie, de az ellenfele (a legjobb amatőr játékos japánban) amikor meglátja Hikaru-t akkor azt mondja, ha ő megveri akkor elengedi a pénzt. Hikaru pari közben megtudja, hogy Shusaku-nak van egy sírja Tokyo-ban, mert ott is élt. Ekkor begyorsít, hogy minél hamarabb odaérjen és nagyon megveri az ellenfelét, aki ezért cserébe elviszi kocsival a vonatállomásra. Hikaru Tokyo-ban sem találja Sai-t.
63. I Won't Play Anymore
Hikaru a "szellem vadászatán" eljut a szövetség kifu raktárába, ahol Sai partijait nézegeti. A fülpirító lépést látva rádöbben, hogy Sai milyen erős volt, és megbánja, hogy nem hagyta játszani. Elhatározza, hogy többet nem go-zik. Senkisem érti, hogy hova tűnt, Akira még az iskolában is felkeresi, hogy megtudja mi történt. Isumi kínában go-zik, így készül a profi vizsgára.
64. Keichou Flowerpots
Ez egy speciális újévi epizód, egy régebbi történetet mesél el amikormég Hikaru a go-klubban játszott. Egy rosszu sikerült baseball ütéssel Hikaru eltöri Kaga bögréjét ezért elmegy várásolni egy újat neki. A boltban az eladó épp egy Keichou korabeli "virágos" tálat akar eladni egy vevőnek, Sai kiszúrja, hogy hamis és Hikaru véletlenül eltöri. Végülis nem kell kifizetnie, mert a boltos felismeri, hogy Hikaru ért hozzá. Bejön a boltba egy lány és az egyik olcsó tálra azt mondja, hogy a nagyapjátől lopták el. Kis dulakodás alakul ki és még egy porcelán eltörik, amit ki akar fizettetni a boltos. Sai észrevesz egy go-táblát és kihívja a boltost, akiröl kiderül, hogy 5 dan-os amatőr, a törött porcelán árában. A boltos hamar feladja, de Hikaru azt mondja, hogy cseréljenek színt és ha visszahozza a feladott partit akkor adja vissza a lánynak a tálat. Persze Sai nyer. A tálról kiderül, hogy Sanwa Yaemon mester utolsó műve, és virágok láthatók az alján, ha vizet öntenek belé és az értéke felbecsülhetetlen.
65. Isumi no Go
Waya találkozik Hikaru-val és kérdőre vonja, hogy miért nem go-zik. Isumi a kínai látogatását meghosszabbítva az ottani intézetben marad, hogy az ottani válogatott profiktól tanuljon. Ott találkozik Le Ping-el aki Waya kicsi hasonmása. Az ott tartózkodása nem kezdődik valami jól, mert mindenki megveri és eléggé maga alatt van emiatt.
66. The Fated Encounter
Ez egy speiciális epizód, Akira és Hikaru találkozása elöttről szól. Akira Ashiwara-val (1 dan) játszik aki ösztönzi, hogy legyen végre profi. Isobe Hideki a gyerek-meijin kihívja Akira-t egy partira, hogy kiderüljön, hogy tényleg olyan erős-e. Akira nyer. Akira-t apja is megdícséri, így nagyon boldogan meg a go-szalonba, ahol összetalálkozik egy fiúval aki go-zni szeretne vele, a neve: Shindo Hikaru.
67. Isumi tested
Isumi úgy dönt, hogy egészen a profi vizsgáig Kínában marad. Beköltözik az intézet egyik szobájába, de amikor a szobatársa megtudja, hogy kikapott Le Ping-től, akkor "levizsgáztatja", hogy mennyire erős. Átmegy a teszten így maradhat a szobában. Egy hét edzés után megveri Le Ping-et aki ezen felbuzdulva ugyanolyan hévvel veti bele magát a tanulásba mint Isumi. Isumi most már hatalmas önbizalommal készül a profivá válásra.
68. Forfeits
Mitani és Akira is felelőségre vonják Hikaru-t, hogy miért nem go-zik. Tsubaki és Kawai is mérges. Hikaru felidézi az iskolai go-versenyeket. Megkérik, hogy gyakoroljon Mitani-val a versenyre, de visszautasítja. De azért a versenyre benéz, ahol megjön a kedve a go-záshoz, de még mindig nem mer go-zni, mert attól fél, hogy akkor Sai soha többet nem jön vissza.
69. The Determined Visitor
Isumi visszatér Kínából. Meglepve tapasztalja, hogy Hikaru elmulasztotta az összes meccsét. Akira 3 dan-ra emelkedett és jó eséllyel harcol a Honinbo liga 3. fordulójában. Kuwabara meg van róla győződve, hogy amíg Akira go-zik addig nem kell aggódni Hikaru miatt. Isumi elmegy Hikaru-hoz, és megkéri, hogy játszanak egy partit.
70. Sai Was Here...
Hikaru rászánja magát a partira Isumi ellen. Az egyik lépésnél Sai legyezőjét látja ugyanarra a pontra mutatni, ahova épp lépett. Ekkor érti meg, hogy Sai-t csak a go-n keresztül tudja megtalálni. A parti után elrohan megnézni, hogy Akira partija, hogyan alakult a Honinbo ligába való bejutásért, és, hogy megmondja neki, hogy nem hagy fel a go-zással.
71. First Comeback Match
Hikaru megnyeri az első partiját, amire elmegy. Akira is megnyeri az aznapi partiját és úgy hagyja el a termet, hogy meg sem nézi Hikaru-ét, mivel már egy gyengébb ellenféllel játszott partiból nem tudja meghatározni az erejét. Már készül a Honinbo selejtező partijára, ahol Hikaru az első ellenfele.
72. And So They Began To Run
Hikaru megnyeri mérkőzését Murakami és Tsujioka ellen is. Megkezdődnek a profi vizsgák előzetesei az esélyesnek tartott Isumival és Kadowakival. Közbe a 3 dan-os Touya Akira magas dan-osokat győz le, az Oza és Tengen címek második elözetesében. Két évvel az első dan-os mérközése után már a Honinbo ligában játszhat. A 9 dan-os Ogata a Gosei döntőjének megnyerésével már második címét nyeri a Judan mellé. Amano ujságíró úgy érzi, hogy jön a fiatalok hulláma, sőt az egész Go világa megmozdult.
73. Shindo vs. Toya
A profik világa figyeli a két fiatal játékos rivalizálását, hogy lássák melyikük a jobb, és hogy versenygésük hogyan válik mindkettejük fejlődésére.
74. Inside You
Hikaru felismeri, hogy Sai mindaddig mélyen a szivében marad, amíg got játszik.
75. The Same old Smile
Hikaru visszaemlékszik arra, hogy hogyan kezdett el got játszani, és hogy hol tart most. Sőt felismeri, hogy nemcsakhogy úgy játszik mint Sai, hanem ugyan az a mosolya is, mint ami Saié is volt. 1. A partit eredetileg 1851-ben Honinbo Shuwa és Honinbo Shusaku játszották.
 2. A partit eredetileg Kobayashi Satoru 9p - Kimu Hyohjon 1p, 1998-ban az 1 dan-osok a 9 dan-osok ellen sorozat részeként, -5.5 komi-val, és fehér nyert feladással.
 3. A partit eredetileg Yun Yeong-seon 1p játszotta Yi Cheong-weon 1p-vel 1995 február 3.-án, a 2. Női Kuksu vesztes ágán a középdöntőben, az eredmény W+1.5 lett (a komi 5.5 volt).
 4. A partit eredetileg Honinbo Shusaku játszotta Ebisawa Kenzo-val.
 5. A partit eredetileg Gennan Inseki 8p játszotta Honinbo Shuwa 7p-vel 1840 december 22.-én, az eredmény B+4 lett (nem volt komi).

Érdekességek[szerkesztés]

 • A sorozatban sokszor látható Hikaru olyan pólóban amin egy 5-ös szám van. Ez azért van, mert az ötös számot japánul úgy ejtik, hogy "go", pont mint a játékot.


Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]