Hasami

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ollólépés, amelynek célja, hogy kakari esetén megakadályozzuk a támadó kő ideális terjeszkedését. Elsősorban a megnyitásoknál fuseki és sarokjátékban, joseki alkalmazzuk.

Lássunk egy példát:

Fekete 1 megakadályozza a sarok teljes elfoglalását, és tenuki lépés esetén fekete a-ra lépve elvehetné a sarkot. Fehér számára azonban a túlságosan óvatos lépés lenne, mert fekete lehetőséget kapna a bal szélen egy nagy és erős csoport kialakítására. Fehér 2-es ólló lépése elveszi fekete elől az ideális terjeszkedés lehetőségét. Fekete 1-ről kiindulva tud életképes csoportot csinálni, azon az áron, hogy egyrészt kiszorulhat a centrumból, másrészt pedig túlzsúfolt lesz az alakzata. Fehér választhatta volna b-t is.


A megfelelő ólló lépés kiválasztásához az egész táblán lévő állást figyelembe kell venni, de az adott szélen lévő egyéb köveket mindenképpen. Lássunk erre is egy példát.

Ebben az állásban fekete 1-es lépése eléggé erős bázist alkot a tábla felső szélén. Fehér a után fekete a négyzettel megjelölt pontra lépve meg tudja akadályozni, hogy fehér erősebb csoportot hozzon létre (ellen-olló lépés). Ez a lépés ráadásul lehetővé teszi, hogy fekete 1-es köve a centrum fele tudjon építkezni.

A b lépés választása fehér számára azt jelenti, hogy növeli a befolyását a centrumra, viszont elképzelhető, hogy fekete 1-et össze tudja a szélen kötni a sarokcsoportjával. Ezt akkor érdemes választani, ha fehér már rendelkezik erős befolyással a centrumra, mert ebben az esetben ott könnyen tud nagy területet kiépíteni magának.

Fehér c, vagy d lépése kevésbbé támadja fekete 1-et, c inkább annak jó terjeszkedését akadályozza, d inkább a centrum felé blokkol.

Az olló lépésekről még bővebbet a joseki oldalon lehet olvsani.