Hane

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Igen sokoldalú lépés. A parti befejezésénél, a terület határok meghúzásánál az első és második vonali hane különösen gyakori. Természetesen a parti közben bárhol hasznos lehet, elég, ha csak a go-közmondásokat végignézzük. Az első vonalon az alábbi típushibát mindenki ismeri.


És fehér igen rossz ko elé néz. Fehérnek engednie kellett volna egyet 3-mal. Ha fehér metszéspontja 5-nél védve lett volna (például egy fehér kő a-n), akkor feketének nincs ilyen könnyű dolga. Azért a sarokban legyünk óvatosak az alábbi gyakori állással.

8=1


És fehér újra egy rossz ko harc előtt áll, ha nem engedi megélni feketét a fentebb látott módon. Szintén típusko van a sarokban most is.


A következő példában fekete nem siet védekezni a-nál, inkább leüti ellenfelét.


Végjátékban gyakran a bőség zavarával küzdünk, hogyan törjünk be ellenfelünk területére. A következő szellős állásban az alapvonali hane mellett még két lehetőségünk van: Kiri vagy Hasami-Tsuke.


Az alapelv a következő: először a vágás, Kiri lehetőségét vizsgáljuk. Szinte mindig ez adja a legnagyobb profitot. Ha ez nem műkődik, mert a vágó kő elfogható, akkor nézzük a Hasami-Tsuke lehetőségét. Fehérnek készen kell állnia fekete a lépésére, amelyet - állástól függően - megválaszolhat b, c vagy a d ponton. Legrosszabb esetben mindig léphetünk egy hanét, amelyet - mint tudjuk - egy elengedéssel kell megválaszolni. A második vonali hanét gyakran követi "begyúrás".


Ha fehér 2 helyett 3-ra lép, fekete lép 2-re, és nyeri meg a harcot. (Látjuk, ugye?). A következő állás kicsit bonyolultabb. Az első lépés rendben van, vágni kell, de utána?


A begyúrás lehet kétköves is, mint az alábbi példában.

4=1


És egy példa, mikor a hane a damezumari segítségével érvényesül.


Bár fekete üthet a-nál, adhat atarit b-nél, az atari c-nél védhetetlen. A hane tesuji testvére a Nidan-Bane, azaz kettős hane tesuji. Egy go-mondás szerint két hane felér egy élettel, mint az alábbi példában látható. (Ez a két hane nem keverendő a kettős hanéval.) Fehér mechanikusan követi a josekit és ez lesz a veszte.


5-ös lépés 1 felett.

6=1, 8=5És fehér nem menekülhet. Az 1-es és 3-as lépések biztosítják fekete számára a plusz életet, valamint a jelzett kő megakadályozza fehér életnyerését. Ez az alapvonalon csak akkor működik, ha a csoportunk legalább három köves. Két kő esetén már ez nem működik. Tanulmányozuk az alábbi két ábra közti különbséget.


Az első ábrán fehérnek nem szabad ütnie 2 helyett 3-nál, mert az eredmény ko. A második ábrán fekete kezdhet 2-nél is, az eredmény ugyanaz.

A második vonalon már bonyolultabb a helyzet. Az alábbi állásban próbáljuk meg leütni feketét, ha nem megy, akkor nézzük meg a megoldást az Oki tesujinál.


Hivatkozások[szerkesztés]

Hane lépésben a halál