„Go-szótár” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
 
(42 közbenső módosítás, amit 9 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A szakkifejezéseket ''Modified Hepburn Rōmaji'' átírással írtuk, zárójelben feltüntetve a (közelítő) kiejtést és a japán írásmódot. Sok szót gyakran [[katakana]]-val írnak, noha van rá [[kanji]] is, ilyenkor mindkét írásmódot szerepeltetjük.
+
A szakkifejezések listáját a japán ''Modified Hepburn Rōmaji'' átírással soroljuk fel. Utána a kifejtésben újra szerepel hivakozásként a kifejezés, majd zárójelben feltüntetve a (közelítő) kiejtést és a japán írásmódot. Majd (amennyiben szerepel) vessző után a kinai ''pinyin'' kiejtést és zárójelben a kinai irásmódot. Japánban sok szót gyakran [[katakana]]-val írnak, noha van rá [[kanji]] is, ilyenkor mindkét írásmódot szerepeltetjük.
  
; [[aji]] (adzsi, 味) : a szó azt jelenti, hogy ''íz''. A játékban a ''szituációban lévő lehetőségek''-re utal. Ez nem rögtön kihasználható dolgokat jelent, hanem olyanokat, amik majd működni fognak, ha úgy hozza a játék menete. Enel Visegrádi magyarázata még érthetõbbé tette számomra ennek a szónak a jelentését. Aji azaz rossz szájíz. Az a csoportunk, amely már reménytelenül be lett kerítve vagy csapdába esett még felhasználható egy másik oldalról fenyegetésre. Így kihasználhatjuk annak hatását, és felerõsödhetünk általa máshol.
+
Ha nem találod meg itt a keresett szót vagy kifejezést, akkor ezeken a oldalakon is próbálkozhatsz:<br>
 +
* [http://www.terebess.hu/keletkultinfo/goszotar.html id. Balogh Pál: gó szótár]<br />
 +
* [http://enel.web.elte.hu/origo.origin/Goszabalyok/goszotar.htm Origo Egyesület: gó szótár]<br />
 +
* [http://enel.web.elte.hu/origo.origin/Goszabalyok/goszabalyok.htm Origo Egyesület: Játékszabályok]<br /><br />
  
 +
__TOC__
 +
 +
== aji ==
 +
; [[aji]] (adzsi, 味), yúwèi/wèidào (余味/味道): a szó azt jelenti, hogy ''íz''. A játékban a ''szituációban lévő lehetőségek''-re utal. Ez nem rögtön kihasználható dolgokat jelent, hanem olyanokat, amik majd működni fognak, ha úgy hozza a játék menete. Enel Visegrádi magyarázata még érthetõbbé tette számomra ennek a szónak a jelentését. Aji azaz rossz szájíz. Az a csoportunk, amely már reménytelenül be lett kerítve vagy csapdába esett még felhasználható egy másik oldalról fenyegetésre. Így kihasználhatjuk annak hatását, és felerõsödhetünk általa máshol.
 +
 +
== aji keshi ==
 
; [[aji keshi]] (adzsi kesi, 味消し) : Ez egy olyan lépés, ami elrontja a saját ''aji''-nkat.
 
; [[aji keshi]] (adzsi kesi, 味消し) : Ez egy olyan lépés, ami elrontja a saját ''aji''-nkat.
  
; atari (atari, アタリ/当たり): Ütésfenyegetés. Lépés, amely az ellenfél kövének, vagy csoportjának az utolsó előtti életét veszi el, így az érintett alakzat közvetlen ütésveszélybe kerül.
+
== atari ==
 +
; atari (atari, アタリ/当たり), dǎchī/jiàochī (打吃/叫吃): Ütésfenyegetés. Lépés, amely az ellenfél kövének, vagy csoportjának az utolsó előtti életét veszi el, így az érintett alakzat közvetlen ütésveszélybe kerül.
 +
 
 +
== atasumi ==
 +
; ataszumi (厚味): [[Erő]]
  
 
  {| align="right" border="0"
 
  {| align="right" border="0"
19. sor: 32. sor:
 
  |}
 
  |}
  
; boshi (帽子): Sapka lépés
+
== boshi ==
 +
; boshi (帽子), zhèn/zhèntóu (镇/镇头) : Sapka lépés
  
; chūban (csúban, 中盤): Középjáték, igazából itt kezdődik a harc.
+
== chūban ==
 +
; chūban (csúban, 中盤), zhōngpán (中盘): Középjáték, igazából itt kezdődik a harc.
  
; [[dame]] (dame, ダメ/駄目): Semleges pont. A fekete és fehér állás közötti olyan pont, amelynek elfoglalása egyik félnek sem jelentene előnyt.
+
== dame ==
 +
; [[dame]] (dame, ダメ/駄目), dānguān (单官): Semleges pont. A fekete és fehér állás közötti olyan pont, amelynek elfoglalása egyik félnek sem jelentene előnyt.
  
; [[damezumari]] (damedzumari, ダメヅマリ/駄目づまり): Élethiány. Sokszor vezethet önatarihoz.
+
== damezumari ==
 +
; [[damezumari]] (damedzumari, ダメヅマリ/駄目づまり), qìjǐn (气紧): Élethiány. Sokszor vezethet önatarihoz.
  
; [[dan]] (dan, 段): Az erősebb (mester szintű) játékosok minősítési szintjének a neve..<br>A fokozatok megnevezései: 1d - shodan, 2d - nidan, 3d - sandan, 4d - yondan, 5d - godan, 6d - rokudan, 7d - nanadan, 8d - hachidan, 9d - kudan
+
== dan ==
 +
; [[dan]] (dan, 段), duàn (段): Az erősebb (mester szintű) játékosok minősítési szintjének a neve..<br>A fokozatok megnevezései: 1d - shodan, 2d - nidan, 3d - sandan, 4d - yondan, 5d - godan, 6d - rokudan, 7d - nanadan, 8d - hachidan, 9d - kudan
  
; [[dango]]: Kőtömeg. Rendkívül hatástalan, rossz alakzat.
+
== dango ==
 +
; [[dango]] (団子),  yú xíng (愚形): Kőtömeg. Rendkívül hatástalan, rossz alakzat. Eredetileg ''azuki'' babbal töltött rizsgombócot jelent; deszertre fogyasztják.
  
; [[fuseki]] (fuszeki, 布石) : A játék nyitó része, ami addig tart, amíg a harcok elkezdődnek. Ez általában az első 20-30 lépés.
+
== fuseki ==
 +
; [[fuseki]] (fuszeki, 布石), bùjú (布局): A játék nyitó része, ami addig tart, amíg a harcok elkezdődnek. Ez általában az első 20-30 lépés.
  
; geta (geta, 下駄): Ütéslépésfajta, amely az ellenfél köveit a menekülés fő irányának az elfoglalásával fogja el.  
+
== furikawari ==
 +
; [[furikawari]] (furikavari, ?), jiāohuàn/zhuǎnhuàn (交换/转换): Csere. A támadó játékos a saját területéről támadást indít az ellenfél területe elfoglalása érdekében. A két terület "felcserélődik". A támadó fél általában előnyösebb helyzetbe kerül, előnyre tesz szert.
  
; gote (gote, 後手): A sente ellentéte. Lépés, amivel elveszítjük a kezdeményezést. Utoljára lépni egy helyi csetepatéban.
+
== geta ==
 +
; [[geta]] (geta, 下駄), jiā/jiāchī (枷/枷吃): Ütéslépésfajta, amely az ellenfél köveit a menekülés fő irányának az elfoglalásával fogja el.
  
; go (go/gó, ): A Japán ''igo'' &#22258;&#30849; szó monoszillabikus formája, ami a kínai ''weiqi'' &#22285;&#26827; (egyszerűsítve: &#22260;&#26827;) szóból jön. Kínaiul a ''wei'' &#22285; az jelenti, hogy "körülvevő", a ''qi'' &#26827; azt jelenti, hogy "játék" (a kínai sakk-ra is használják), így a weiqi azt jelenti, hogy a "körülvevő játék". Japánul az ''i'' &#22258;, a kínai ''wei'' &#22285; megfelelője és itt is azt jelenti, hogy "körülvevő". A ''go'' az a Japán kiejtése a &#26827;-nak, de Japánban a &#26827;-t a shogi-ra hasznáják, ezért ennek egy variánsát használják inkább: &#30849;. (''i'' az [[on'yomi]] (kínai kiejtés) a &#22258;-ra, a [[kun'yomi]] (japán kiejtés); kakomu &#22258;&#12416; annyit tesz "körülvenni". &#30849;-nak on'yomi-ja ''go'' vagy ''gi'' de nincs kun'yomi-ja. A &#30849; kandzsi alján lévő rész az ''ishi'' &#30707; ami annyit tesz "kő".
+
== gote ==
 +
; gote (gote, 後手), hòushǒu (后手): A sente ellentéte. Lépés, amivel elveszítjük a kezdeményezést. Utoljára lépni egy helyi csetepatéban.
  
 +
== go ==
 +
; [[go]] (go/gó, 碁), wéiqí (圍棋): A Japán ''igo'' &#22258;&#30849; szó monoszillabikus formája, ami a kínai ''weiqi'' &#22285;&#26827; (egyszerűsítve: &#22260;&#26827;) szóból jön. Kínaiul a ''wei'' &#22285; az jelenti, hogy "körülvevő", a ''qi'' &#26827; azt jelenti, hogy "játék" (a kínai sakk-ra is használják), így a weiqi azt jelenti, hogy a "körülvevő játék". Japánul az ''i'' &#22258;, a kínai ''wei'' &#22285; megfelelője és itt is azt jelenti, hogy "körülvevő". A ''go'' az a Japán kiejtése a &#26827;-nak, de Japánban a &#26827;-t a shogi-ra hasznáják, ezért ennek egy variánsát használják inkább: &#30849;. (''i'' az [[on'yomi]] (kínai kiejtés) a &#22258;-ra, a [[kun'yomi]] (japán kiejtés); kakomu &#22258;&#12416; annyit tesz "körülvenni". &#30849;-nak on'yomi-ja ''go'' vagy ''gi'' de nincs kun'yomi-ja. A &#30849; kandzsi alján lévő rész az ''ishi'' &#30707; ami annyit tesz "kő".
 +
 +
== goban ==
 
; goban (碁盤) : Go tábla
 
; goban (碁盤) : Go tábla
  
; goishi (碁石) : Go kő
+
== goishi ==
 +
; goishi (碁石), qíshí (棋石) qízì (棋子) zì (子): Go kő
  
 +
== goke ==
 
; goke (碁笥) : Go kövek tartója
 
; goke (碁笥) : Go kövek tartója
  
 +
== guzumi ==
 
; [[guzumi]] : Olyan üres háromszög, amely az adott állásban jó alakzat.
 
; [[guzumi]] : Olyan üres háromszög, amely az adott állásban jó alakzat.
  
; hamete (hamete, 嵌め手): Trükkjáték. Különösen a legendás Yasunaga Hajime kedvelte, aki amatőr létére győzött le alacsony minősítésű profikat és ''insei''-diákokat, úgy hogy ő adott 2-3 kő előnyt.
+
== hamete ==
 +
; [[hamete]] (hamete, 嵌め手): [[Joseki]]-ben [[Trükklépések|trükklépés]]. Különösen a legendás [[Yasunaga Hajime]] kedvelte, aki amatőr létére győzött le alacsony minősítésű profikat és ''[[insei]]''-diákokat, úgy hogy ő adott 2-3 kő előnyt.
  
 
  {| align="right" border="0"
 
  {| align="right" border="0"
60. sor: 91. sor:
 
  |}
 
  |}
  
; hane (hane, ハネ/跳ね): Átlós lépés az ellenfél kövét közrefogva.  Szokásos rákövetkező lépése a kontakt lépésnek. Sok olyan helyzet van, amikor a hane jó lépés lásd [[Go-közmondások]]: [[Hane lépésben a halál.]]
+
== hane ==
 +
; [[hane]] (hane, ハネ/跳ね): Átlós lépés az ellenfél kövét közrefogva.  Szokásos rákövetkező lépése a kontakt lépésnek. Sok olyan helyzet van, amikor a hane jó lépés lásd [[Go-közmondások]]: [[Hane lépésben a halál.]]
 
<endside></endside>
 
<endside></endside>
  
; honte (honte, 本手): Biztonsági lépés. Egy ''aji'' felszámolása, mielőtt bajt okozhatna. Például egy létrával elfogott kő tényleges leütése, mielőtt az ellenfél létratörőt léphetne. Vagy egy alakzat megerősítése, szem gyártása az ellenfél támadása előtt. Egy jövőbeli gote lépés sente-vé alakítása. A &#26412; kandzsi jelentése "igazi", "valódi". Ugyanez a kandzsi van a "nihon" (&#26085;&#26412;) szóban is, ami Japánt jelent, bár ott inkább "eredet"-nek szokás fordítani.
+
== hasami ==
 +
; [[hasami]] (hasami, ハサミ / 협공): Olló lépés, melynek célja a közelítő lépés támadása.
 +
 
 +
== honte ==
 +
; honte (honte, 本手): Biztonsági lépés. Egy ''[[aji]]'' felszámolása, mielőtt bajt okozhatna. Például egy létrával elfogott kő tényleges leütése, mielőtt az ellenfél létratörőt léphetne. Vagy egy alakzat megerősítése, szem gyártása az ellenfél támadása előtt. Egy jövőbeli [[gote]] lépés [[sente]]-vé alakítása. A &#26412; kandzsi jelentése "igazi", "valódi". Ugyanez a kandzsi van a "nihon" (&#26085;&#26412;) szóban is, ami Japánt jelent, bár ott inkább "eredet"-nek szokás fordítani.
  
 +
== hoshi ==
 
; hoshi (hosi, 星) : A go-tábla 9 megjelölt pontjának a neve. Jelentése csillag, vagyis a megjelölt pontok a ''csillagpontok''. Ha vannak, akkor a ''hendikep''(előny)-köveket teszik ide.
 
; hoshi (hosi, 星) : A go-tábla 9 megjelölt pontjának a neve. Jelentése csillag, vagyis a megjelölt pontok a ''csillagpontok''. Ha vannak, akkor a ''hendikep''(előny)-köveket teszik ide.
  
; jigo (dzsigo, 持碁) : döntetlen. Mielőtt bevezették a ''komi''-t, ez tényleges döntetlent jelentett, mostanában az olyan játékra is szokták használni ahol a komi-t leszámítva egyenlő az eredmény. Bár a komi kizárja, hogy mindkét félnek egyenlő pontja legyen, mégis vannak olyan esetek amikor tényleges döntetlen alakul ki, ilyen esetek például a ''[[Háromszoros Kó]]'' és az ''[[Örök élet]]''. Érdekes, hogy a nyugati nyelvekben vannak szavak, amik nem az igazi jelentésükkel jönnek át, mivel a ''jigo'' nem döntetlent jelent, hanem azt a helyzetet, amikor mindkét játékosnak ugyannyi pontja van a táblán (komi-t nem számítva). A ''hikiwake'' jelenti a tényleges döntetlen játszma eredményt, és a ''mushōbu'' jelenti a Háromszoros Kó és egyéb események miatt bekövetkező eredménytelen játszmát.
+
== jigo ==
 +
; [[jigo]] (dzsigo, 持碁) : döntetlen. Mielőtt bevezették a ''komi''-t, ez tényleges döntetlent jelentett, mostanában az olyan játékra is szokták használni ahol a komi-t leszámítva egyenlő az eredmény. Bár a komi kizárja, hogy mindkét félnek egyenlő pontja legyen, mégis vannak olyan esetek amikor tényleges döntetlen alakul ki, ilyen esetek például a ''[[Háromszoros Kó]]'' és az ''[[Örök élet]]''. Érdekes, hogy a nyugati nyelvekben vannak szavak, amik nem az igazi jelentésükkel jönnek át, mivel a ''jigo'' nem döntetlent jelent, hanem azt a helyzetet, amikor mindkét játékosnak ugyanannyi pontja van a táblán (komi-t nem számítva). A ''hikiwake'' jelenti a tényleges döntetlen játszma eredményt, és a ''mushōbu'' jelenti a Háromszoros Kó és egyéb események miatt bekövetkező eredménytelen játszmát.
  
 +
== joseki ==
 
; [[joseki|jōseki]] (dzsószeki, 定石) : Konvencionális lépéssor a sarokban, amely az általánosan elfogadott vélemény szerint mindkét játékosnak kielégítő állást eredményez.
 
; [[joseki|jōseki]] (dzsószeki, 定石) : Konvencionális lépéssor a sarokban, amely az általánosan elfogadott vélemény szerint mindkét játékosnak kielégítő állást eredményez.
  
; joban (dzsoban, 序盤): Megnyitás, a játszma első része. Lehet fuseki (egész táblás stratégia) vagy jōseki (lokális sarok játék).
+
== joban ==
 +
; joban (dzsoban, 序盤): Megnyitás, a játszma első része. Lehet [[fuseki]] (egész táblás stratégia) vagy jōseki (lokális sarok játék).
  
 +
== kadoban ==
 
; kadoban (kadoban, 角盤): Egy párosmérkőzésen az a játszma, melynek megnyerése egyben a mérkőzés megnyerését is jelenti.
 
; kadoban (kadoban, 角盤): Egy párosmérkőzésen az a játszma, melynek megnyerése egyben a mérkőzés megnyerését is jelenti.
  
 +
== kakari ==
 
; [[kakari]] (kakari, カカリ): Egy, a sarokban lévő ellenséges követ közelítő lépés.  
 
; [[kakari]] (kakari, カカリ): Egy, a sarokban lévő ellenséges követ közelítő lépés.  
  
89. sor: 131. sor:
 
  |}
 
  |}
  
; keima (keima/kéma, ケイマ/桂馬): Lóugrás
+
== kata-tsuke ==
 +
 
 +
; [[kata-tsuke]] (kata-cuke, 肩付き) : Területcsökkentő lépés.
  
 +
== keima ==
 +
; [[keima]] (keima/kéma, ケイマ/桂馬): Lóugrás
 +
 +
== keshi ==
 +
; [[keshi]] (kesi, 消し): Csökkentés, szóösszetételben valaminek  a megszüntetése.
 +
 +
== kifu ==
 
; [[kifu]] (kifu, 棋譜): Játszma leírása
 
; [[kifu]] (kifu, 棋譜): Játszma leírása
  
 +
== kikashi ==
 
; [[kikashi]] : Kényszerítő lépés, amely általában előnyt biztosít
 
; [[kikashi]] : Kényszerítő lépés, amely általában előnyt biztosít
  
 +
== kiri ==
 +
; [[kiri]] (kiri, 切) : Vágó lépés, vágás
 +
 +
== kyu ==
 
; [[kyu|kyū]] (kjú, 級) : A gyengébb (tanuló fokozatú) játékosok minősítési fokozatának (szintjének) a neve. A kezdő játékosok a 30 kyūs szintről fejlődhetnek az 1 kyūs szintig, mielőtt a danos (mester) szintre lépés esélye megnyílna előttük.<br>A fokozatok megnevezései: 10k - juukyu, 9k - kukyu, 8k - hachikyu, 7k - nanakyu, 6k - rokkyu, 5k - gokyu, 4k - yonkyu, 3k - sankyu, 2k - nikkyu, 1k - ikkyu
 
; [[kyu|kyū]] (kjú, 級) : A gyengébb (tanuló fokozatú) játékosok minősítési fokozatának (szintjének) a neve. A kezdő játékosok a 30 kyūs szintről fejlődhetnek az 1 kyūs szintig, mielőtt a danos (mester) szintre lépés esélye megnyílna előttük.<br>A fokozatok megnevezései: 10k - juukyu, 9k - kukyu, 8k - hachikyu, 7k - nanakyu, 6k - rokkyu, 5k - gokyu, 4k - yonkyu, 3k - sankyu, 2k - nikkyu, 1k - ikkyu
  
; [[ko|kō]] (kó, コウ/劫): Az a szabály, hogy ha egy követ levesz valaki az ellenféltől akkor a követ amivel azt levették egymagában nem lehet azonnal visszaütni.
+
== ko ==
 +
; [[ko|kō]] (kó, コウ/劫), jié (劫): Az a szabály, hogy ha egy követ levesz valaki az ellenféltől, akkor a követ, amivel azt levették, egymagában nem lehet azonnal visszaütni.
  
 +
== komi ==
 
; [[komi]] (komi, コミ): Fekete fizetsége fehérnek a kezdés jogáért. Általában 5,5 vagy 6,5, esetleg 6 pont, attól függően, hogy a döntetlen (jigo) kívánatos-e vagy sem.
 
; [[komi]] (komi, コミ): Fekete fizetsége fehérnek a kezdés jogáért. Általában 5,5 vagy 6,5, esetleg 6 pont, attól függően, hogy a döntetlen (jigo) kívánatos-e vagy sem.
  
 +
 +
== korigatachi ==
 +
; [[korigatachi]] : Túlbiztosított állás, az együttműködő kövek túl zártan állnak, nem tudnak elegendő területet biztosítani.
 +
 +
== kosumi ==
 
; [[kosumi]] (koszumi, コスミ) : Átlós lépés saját kövünktől. Vannak híres kosumi-k pl.: [[Shusaku fuseki|Shūsaku kosumija]].
 
; [[kosumi]] (koszumi, コスミ) : Átlós lépés saját kövünktől. Vannak híres kosumi-k pl.: [[Shusaku fuseki|Shūsaku kosumija]].
  
 +
== mane go ==
 
; [[mane go]] : Szimmetrikus vagy tükör go. Amikor az egyik fél a másik lépését szimmetrikusan utánozza (középpontosan.) Természetesen ezt fekete csak akkor tudja megtenni, ha először a tábla közepére lép.
 
; [[mane go]] : Szimmetrikus vagy tükör go. Amikor az egyik fél a másik lépését szimmetrikusan utánozza (középpontosan.) Természetesen ezt fekete csak akkor tudja megtenni, ha először a tábla közepére lép.
  
 +
== mannen ko ==
 
; [[mannen ko]] (万年劫) : Tízezer éves [[ko]]
 
; [[mannen ko]] (万年劫) : Tízezer éves [[ko]]
  
 +
== miai ==
 
; [[miai]] (miai, 見合い): Két pont logikai szimmetriája. Akármelyiket is foglalja el az egyik játékos, ellenfele egyaránt jó álláshoz jut a másik pont elfoglalásával.
 
; [[miai]] (miai, 見合い): Két pont logikai szimmetriája. Akármelyiket is foglalja el az egyik játékos, ellenfele egyaránt jó álláshoz jut a másik pont elfoglalásával.
  
; moyō (mojó, 模様) : Nagy perspektivikus terület. Még támadható.
+
== moyō ==
 +
; [[moyō]] (mojó, 模様) : Nagy perspektivikus terület. Még támadható.
  
 +
== mushōbu ==
 
; mushōbu (musóbu, 無勝負) : Olyan játszma, melynek nincs érvényes eredménye. Ennek oka általában valamelyik különleges állás (tripla ko, körkörös ko, örök élet), de 1980-ban az 5. [[Meijin]] döntő 4. partijában [[Chō Chikun]] visszaütötte a ko-t anélkül, hogy fenyegetést lépett volna. Ez azonnali játszmavesztést jelentene, de neki előtte a játszmavezető játékos igennel válaszolt az ilyen jellegű kérdésére. Így a játszma eredmény nélkül ért véget. Az ilyen partikat újra kell játszani.
 
; mushōbu (musóbu, 無勝負) : Olyan játszma, melynek nincs érvényes eredménye. Ennek oka általában valamelyik különleges állás (tripla ko, körkörös ko, örök élet), de 1980-ban az 5. [[Meijin]] döntő 4. partijában [[Chō Chikun]] visszaütötte a ko-t anélkül, hogy fenyegetést lépett volna. Ez azonnali játszmavesztést jelentene, de neki előtte a játszmavezető játékos igennel válaszolt az ilyen jellegű kérdésére. Így a játszma eredmény nélkül ért véget. Az ilyen partikat újra kell játszani.
  
; nigiri (nigiri, ニギリ/握り): nigiru japánul azt jelenti: ''szorít, megragad''. A mozdulatra utal amikor az egyenlő játszáknál eldöntik, hogy ki kezdjen. Maga a procedúra 3 részből áll: '''1.''': az idősebbik játékos (vagy ha nem eldönthető / barátságos meccs, akkor aki közelebb ül a fehér kövekhez), belemarkol a kövekbe, úgy, hogy az ellenfél ne lássa hány van a kezében majd a csukott tenyerét a táblára helyezi. '''2.''': a másik játékos attól függően, hogy mit gondol páratlan (gūsū-sen, &#20598;&#25968;&#20808;) vagy páros (kisū-sen, &#22855;&#25968;&#20808;) van a másik kezében letesz egy illetve két fekete követ a táblára. '''3.''': az első játékos kitátja a tenyerét ezzel felfedve, hogy hány kő van alatta majd párokba rendezi, hogy könnyen  el lehessen dönteni, hogy az páros vagy páratlan. A másik ha eltalálta akkor ő lessz a fekete. Az Ing szabályok szerint ha eltalálta akkor választhatja a szinét, és mivel az Ing szabályokban a komi ilyenkor 8 pont általában a fehéret szokták választani.
+
== nigiri ==
 +
; nigiri (nigiri, ニギリ/握り): nigiru japánul azt jelenti: ''szorít, megragad''. A mozdulatra utal amikor az egyenlő játszmáknál eldöntik, hogy ki kezdjen. Maga a procedúra 3 részből áll: '''1.''': az idősebbik játékos (vagy ha nem eldönthető / barátságos meccs, akkor aki közelebb ül a fehér kövekhez), belemarkol a kövekbe, úgy, hogy az ellenfél ne lássa hány van a kezében majd a csukott tenyerét a táblára helyezi. '''2.''': a másik játékos attól függően, hogy mit gondol páratlan (gūsū-sen, &#20598;&#25968;&#20808;) vagy páros (kisū-sen, &#22855;&#25968;&#20808;) van a másik kezében letesz egy illetve két fekete követ a táblára. '''3.''': az első játékos kitátja a tenyerét ezzel felfedve, hogy hány kő van alatta majd párokba rendezi, hogy könnyen  el lehessen dönteni, hogy az páros vagy páratlan. A másik ha eltalálta akkor ő lesz a fekete. Az Ing szabályok szerint ha eltalálta akkor választhatja a szinét, és mivel az Ing szabályokban a komi ilyenkor 8 pont általában a fehéret szokták választani.
  
 
  {| align="right" border="0"
 
  {| align="right" border="0"
127. sor: 196. sor:
 
</godiagram2>
 
</godiagram2>
 
  |}
 
  |}
 +
 +
== ōgeima ==
 
; ōgeima (ógeima/ógéma, &#22823;&#12466;&#12452;&#12510;/大桂馬): Nagy lóugrás.
 
; ōgeima (ógeima/ógéma, &#22823;&#12466;&#12452;&#12510;/大桂馬): Nagy lóugrás.
  
 +
== ōzaru ==
 
; [[saru-suberi|ōzaru]] majomugrás
 
; [[saru-suberi|ōzaru]] majomugrás
  
 +
== poka ==
 
; poka (poka, ポカ): Elnézés. Különösen [[Fujisawa Shūkō]] volt híres jó állásban elkövetett elnézéseiről, mely nem egyszer a partiba került.
 
; poka (poka, ポカ): Elnézés. Különösen [[Fujisawa Shūkō]] volt híres jó állásban elkövetett elnézéseiről, mely nem egyszer a partiba került.
  
 +
== rengo ==
 
; [[rengo]] (rengo, 連碁): Páros-go.
 
; [[rengo]] (rengo, 連碁): Páros-go.
  
 +
== sabaki ==
 
; [[sabaki]] (szabaki, 捌き): egy megélési technika az ellenfeled uralta területen
 
; [[sabaki]] (szabaki, 捌き): egy megélési technika az ellenfeled uralta területen
  
 +
== saru-suberi ==
 
; [[saru-suberi]] majomugrás
 
; [[saru-suberi]] majomugrás
  
 +
== semeai ==
 +
; [[Semeai]] (szemeai 攻め合い): élet-halál harc
 +
 +
== Sen ==
 +
; [[Sen]]: Japán kifejezés, olyan előny jelent, amikor mindig feketével van az ember.
 +
 +
== Sen-ai-sen ==
 +
; [[Sen-ai-sen]] (先相先): Japán kifejezés olyan előnyt jelent, amikor valaki 3 partiból kétszer van feketével.
 +
 +
== shūban ==
 
; shūban (súban, 終盤): A végjáték.
 
; shūban (súban, 終盤): A végjáték.
  
 +
== shichō ==
 
; shichō (sicsó, シチョウ) : Lépcső -> Lásd [[Shicho|Shichō]]
 
; shichō (sicsó, シチョウ) : Lépcső -> Lásd [[Shicho|Shichō]]
  
156. sor: 243. sor:
 
  |}
 
  |}
  
 +
== shimari ==
 
; shimari (simari, シマリ) : Két azonos színű kőből álló alakzat a sarokban.
 
; shimari (simari, シマリ) : Két azonos színű kőből álló alakzat a sarokban.
  
 
: A jelölt pontokon fekete következő simarikat hozhatja létre.<br>'''a''' keima shimari - kis lóugrás shimari<br>'''b''' ikken shimari - egy pontos shimari<br>'''c''' ōgeima shimari - nagy lóugrás shimari<br>'''d''' niken shimari - két pontos shimari (nagyon ritka)
 
: A jelölt pontokon fekete következő simarikat hozhatja létre.<br>'''a''' keima shimari - kis lóugrás shimari<br>'''b''' ikken shimari - egy pontos shimari<br>'''c''' ōgeima shimari - nagy lóugrás shimari<br>'''d''' niken shimari - két pontos shimari (nagyon ritka)
  
 +
== shinte ==
 +
; shinte (sinte, 新手) : Új lépés. Általában lokálisan főleg [[joseki]]-kben előforduló olyan lépés, amit még annakelőtte nem lépett senki.
 +
 +
== seki ==
 
; [[seki]] (szeki, セキ) : Jelentése "közös élet". Olyan állás, amikor két csoport közös életekkel rendelkezik. A támadó fél saját magát viszi atariba. (Lásd: damezumari)
 
; [[seki]] (szeki, セキ) : Jelentése "közös élet". Olyan állás, amikor két csoport közös életekkel rendelkezik. A támadó fél saját magát viszi atariba. (Lásd: damezumari)
  
; sente (szente, 先手) : Lehetőség a következő lépés szabad megválasztására, azaz nincs halaszthatatlanul fontos lépés a táblán. Sente egy lépés, ha az ellenfél kénytelen arra közvetlenül válaszolni. A gote ellentéte.
+
== sente ==
 +
; [[sente]] (szente, 先手) : Lehetőség a következő lépés szabad megválasztására, azaz nincs halaszthatatlanul fontos lépés a táblán. Sente egy lépés, ha az ellenfél kénytelen arra közvetlenül válaszolni. A gote ellentéte.
  
 +
== tengen ==
 
; tengen (tengen, &#22825;&#20803;): "a menny eredete", vagy "az ég köldöke") a tábla középpontja, 19x19-es táblán a 10-10 pont. Valójában ez az Északi Sarkcsillag neve, hiszen látszólagosan e körül forog az égbolt.
 
; tengen (tengen, &#22825;&#20803;): "a menny eredete", vagy "az ég köldöke") a tábla középpontja, 19x19-es táblán a 10-10 pont. Valójában ez az Északi Sarkcsillag neve, hiszen látszólagosan e körül forog az égbolt.
  
 +
== tenuki ==
 
; tenuki (tenuki, 手抜き): A következő lépés máshova történik, a soron következő játékos a helyi válasz helyett a tábla más részére lép.
 
; tenuki (tenuki, 手抜き): A következő lépés máshova történik, a soron következő játékos a helyi válasz helyett a tábla más részére lép.
  
 +
== tesuji ==
 
; [[tesuji]] (teszudzsi, 手筋) : ("okos / ügyes lépés") Olyan lépés, amely egy adott helyzetből a lehető legtöbbet hozza ki. (A helyileg legjobb lépés.)
 
; [[tesuji]] (teszudzsi, 手筋) : ("okos / ügyes lépés") Olyan lépés, amely egy adott helyzetből a lehető legtöbbet hozza ki. (A helyileg legjobb lépés.)
  
 +
== torazu san moku ==
 
; [[torazu san moku]]  
 
; [[torazu san moku]]  
  
 +
== uchikomi ==
 
; [[uchikomi]] : Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek nincs lehetősége a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.
 
; [[uchikomi]] : Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek nincs lehetősége a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.
  
 +
== Utte-gaeshi ==
 +
;[[Utte-gaeshi]] : Visszaütés, angolul ''snap-back''.
 +
 +
== wariuchi ==
 
; [[wariuchi]] (割り打ち) : Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek lehetősége van a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.
 
; [[wariuchi]] (割り打ち) : Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek lehetősége van a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.
  
; yose (josze, ヨセ/寄せ) : Végjáték. Amikor már minden csoport biztonságban van, és csak kismértékű nyereségért, az ellenfél területének lecsökkentésére megy a játék.
+
== watari ==
 +
 
 +
; [[watari]] (ワタリ) : Olyan kötés, amikor az ellenfél kövei alá lépve kötjük össze a csoportjainkat.
 +
 
 +
== yose ==
 +
; [[V%C3%A9gj%C3%A1t%C3%A9k|yose]] (josze, ヨセ/寄せ) : Végjáték. Amikor már minden csoport biztonságban van, és csak kismértékű nyereségért, az ellenfél területének lecsökkentésére megy a játék.
  
 +
== yosu-miru ==
 
; [[yosu-miru]] : Próba-lépés. A lépést megjátszó megpróbálja kipuhatolni ellenfele tervét, mielőtt a saját stratégiájáról döntene.
 
; [[yosu-miru]] : Próba-lépés. A lépést megjátszó megpróbálja kipuhatolni ellenfele tervét, mielőtt a saját stratégiájáról döntene.

A lap jelenlegi, 2019. október 2., 08:59-kori változata

A szakkifejezések listáját a japán Modified Hepburn Rōmaji átírással soroljuk fel. Utána a kifejtésben újra szerepel hivakozásként a kifejezés, majd zárójelben feltüntetve a (közelítő) kiejtést és a japán írásmódot. Majd (amennyiben szerepel) vessző után a kinai pinyin kiejtést és zárójelben a kinai irásmódot. Japánban sok szót gyakran katakana-val írnak, noha van rá kanji is, ilyenkor mindkét írásmódot szerepeltetjük.

Ha nem találod meg itt a keresett szót vagy kifejezést, akkor ezeken a oldalakon is próbálkozhatsz:

aji[szerkesztés]

aji (adzsi, 味), yúwèi/wèidào (余味/味道)
a szó azt jelenti, hogy íz. A játékban a szituációban lévő lehetőségek-re utal. Ez nem rögtön kihasználható dolgokat jelent, hanem olyanokat, amik majd működni fognak, ha úgy hozza a játék menete. Enel Visegrádi magyarázata még érthetõbbé tette számomra ennek a szónak a jelentését. Aji azaz rossz szájíz. Az a csoportunk, amely már reménytelenül be lett kerítve vagy csapdába esett még felhasználható egy másik oldalról fenyegetésre. Így kihasználhatjuk annak hatását, és felerõsödhetünk általa máshol.

aji keshi[szerkesztés]

aji keshi (adzsi kesi, 味消し)
Ez egy olyan lépés, ami elrontja a saját aji-nkat.

atari[szerkesztés]

atari (atari, アタリ/当たり), dǎchī/jiàochī (打吃/叫吃)
Ütésfenyegetés. Lépés, amely az ellenfél kövének, vagy csoportjának az utolsó előtti életét veszi el, így az érintett alakzat közvetlen ütésveszélybe kerül.

atasumi[szerkesztés]

ataszumi (厚味)
Erő
boshi

boshi[szerkesztés]

boshi (帽子), zhèn/zhèntóu (镇/镇头)
Sapka lépés

chūban[szerkesztés]

chūban (csúban, 中盤), zhōngpán (中盘)
Középjáték, igazából itt kezdődik a harc.

dame[szerkesztés]

dame (dame, ダメ/駄目), dānguān (单官)
Semleges pont. A fekete és fehér állás közötti olyan pont, amelynek elfoglalása egyik félnek sem jelentene előnyt.

damezumari[szerkesztés]

damezumari (damedzumari, ダメヅマリ/駄目づまり), qìjǐn (气紧)
Élethiány. Sokszor vezethet önatarihoz.

dan[szerkesztés]

dan (dan, 段), duàn (段)
Az erősebb (mester szintű) játékosok minősítési szintjének a neve..
A fokozatok megnevezései: 1d - shodan, 2d - nidan, 3d - sandan, 4d - yondan, 5d - godan, 6d - rokudan, 7d - nanadan, 8d - hachidan, 9d - kudan

dango[szerkesztés]

dango (団子), yú xíng (愚形)
Kőtömeg. Rendkívül hatástalan, rossz alakzat. Eredetileg azuki babbal töltött rizsgombócot jelent; deszertre fogyasztják.

fuseki[szerkesztés]

fuseki (fuszeki, 布石), bùjú (布局)
A játék nyitó része, ami addig tart, amíg a harcok elkezdődnek. Ez általában az első 20-30 lépés.

furikawari[szerkesztés]

furikawari (furikavari, ?), jiāohuàn/zhuǎnhuàn (交换/转换)
Csere. A támadó játékos a saját területéről támadást indít az ellenfél területe elfoglalása érdekében. A két terület "felcserélődik". A támadó fél általában előnyösebb helyzetbe kerül, előnyre tesz szert.

geta[szerkesztés]

geta (geta, 下駄), jiā/jiāchī (枷/枷吃)
Ütéslépésfajta, amely az ellenfél köveit a menekülés fő irányának az elfoglalásával fogja el.

gote[szerkesztés]

gote (gote, 後手), hòushǒu (后手)
A sente ellentéte. Lépés, amivel elveszítjük a kezdeményezést. Utoljára lépni egy helyi csetepatéban.

go[szerkesztés]

go (go/gó, 碁), wéiqí (圍棋)
A Japán igo 囲碁 szó monoszillabikus formája, ami a kínai weiqi 圍棋 (egyszerűsítve: 围棋) szóból jön. Kínaiul a wei 圍 az jelenti, hogy "körülvevő", a qi 棋 azt jelenti, hogy "játék" (a kínai sakk-ra is használják), így a weiqi azt jelenti, hogy a "körülvevő játék". Japánul az i 囲, a kínai wei 圍 megfelelője és itt is azt jelenti, hogy "körülvevő". A go az a Japán kiejtése a 棋-nak, de Japánban a 棋-t a shogi-ra hasznáják, ezért ennek egy variánsát használják inkább: 碁. (i az on'yomi (kínai kiejtés) a 囲-ra, a kun'yomi (japán kiejtés); kakomu 囲む annyit tesz "körülvenni". 碁-nak on'yomi-ja go vagy gi de nincs kun'yomi-ja. A 碁 kandzsi alján lévő rész az ishi 石 ami annyit tesz "kő".

goban[szerkesztés]

goban (碁盤)
Go tábla

goishi[szerkesztés]

goishi (碁石), qíshí (棋石) qízì (棋子) zì (子)
Go kő

goke[szerkesztés]

goke (碁笥)
Go kövek tartója

guzumi[szerkesztés]

guzumi
Olyan üres háromszög, amely az adott állásban jó alakzat.

hamete[szerkesztés]

hamete (hamete, 嵌め手)
Joseki-ben trükklépés. Különösen a legendás Yasunaga Hajime kedvelte, aki amatőr létére győzött le alacsony minősítésű profikat és insei-diákokat, úgy hogy ő adott 2-3 kő előnyt.
hane

hane[szerkesztés]

hane (hane, ハネ/跳ね)
Átlós lépés az ellenfél kövét közrefogva. Szokásos rákövetkező lépése a kontakt lépésnek. Sok olyan helyzet van, amikor a hane jó lépés lásd Go-közmondások: Hane lépésben a halál.


hasami[szerkesztés]

hasami (hasami, ハサミ / 협공)
Olló lépés, melynek célja a közelítő lépés támadása.

honte[szerkesztés]

honte (honte, 本手)
Biztonsági lépés. Egy aji felszámolása, mielőtt bajt okozhatna. Például egy létrával elfogott kő tényleges leütése, mielőtt az ellenfél létratörőt léphetne. Vagy egy alakzat megerősítése, szem gyártása az ellenfél támadása előtt. Egy jövőbeli gote lépés sente-vé alakítása. A 本 kandzsi jelentése "igazi", "valódi". Ugyanez a kandzsi van a "nihon" (日本) szóban is, ami Japánt jelent, bár ott inkább "eredet"-nek szokás fordítani.

hoshi[szerkesztés]

hoshi (hosi, 星)
A go-tábla 9 megjelölt pontjának a neve. Jelentése csillag, vagyis a megjelölt pontok a csillagpontok. Ha vannak, akkor a hendikep(előny)-köveket teszik ide.

jigo[szerkesztés]

jigo (dzsigo, 持碁)
döntetlen. Mielőtt bevezették a komi-t, ez tényleges döntetlent jelentett, mostanában az olyan játékra is szokták használni ahol a komi-t leszámítva egyenlő az eredmény. Bár a komi kizárja, hogy mindkét félnek egyenlő pontja legyen, mégis vannak olyan esetek amikor tényleges döntetlen alakul ki, ilyen esetek például a Háromszoros Kó és az Örök élet. Érdekes, hogy a nyugati nyelvekben vannak szavak, amik nem az igazi jelentésükkel jönnek át, mivel a jigo nem döntetlent jelent, hanem azt a helyzetet, amikor mindkét játékosnak ugyanannyi pontja van a táblán (komi-t nem számítva). A hikiwake jelenti a tényleges döntetlen játszma eredményt, és a mushōbu jelenti a Háromszoros Kó és egyéb események miatt bekövetkező eredménytelen játszmát.

joseki[szerkesztés]

jōseki (dzsószeki, 定石)
Konvencionális lépéssor a sarokban, amely az általánosan elfogadott vélemény szerint mindkét játékosnak kielégítő állást eredményez.

joban[szerkesztés]

joban (dzsoban, 序盤)
Megnyitás, a játszma első része. Lehet fuseki (egész táblás stratégia) vagy jōseki (lokális sarok játék).

kadoban[szerkesztés]

kadoban (kadoban, 角盤)
Egy párosmérkőzésen az a játszma, melynek megnyerése egyben a mérkőzés megnyerését is jelenti.

kakari[szerkesztés]

kakari (kakari, カカリ)
Egy, a sarokban lévő ellenséges követ közelítő lépés.
keima

kata-tsuke[szerkesztés]

kata-tsuke (kata-cuke, 肩付き)
Területcsökkentő lépés.

keima[szerkesztés]

keima (keima/kéma, ケイマ/桂馬)
Lóugrás

keshi[szerkesztés]

keshi (kesi, 消し)
Csökkentés, szóösszetételben valaminek a megszüntetése.

kifu[szerkesztés]

kifu (kifu, 棋譜)
Játszma leírása

kikashi[szerkesztés]

kikashi
Kényszerítő lépés, amely általában előnyt biztosít

kiri[szerkesztés]

kiri (kiri, 切)
Vágó lépés, vágás

kyu[szerkesztés]

kyū (kjú, 級)
A gyengébb (tanuló fokozatú) játékosok minősítési fokozatának (szintjének) a neve. A kezdő játékosok a 30 kyūs szintről fejlődhetnek az 1 kyūs szintig, mielőtt a danos (mester) szintre lépés esélye megnyílna előttük.
A fokozatok megnevezései: 10k - juukyu, 9k - kukyu, 8k - hachikyu, 7k - nanakyu, 6k - rokkyu, 5k - gokyu, 4k - yonkyu, 3k - sankyu, 2k - nikkyu, 1k - ikkyu

ko[szerkesztés]

(kó, コウ/劫), jié (劫)
Az a szabály, hogy ha egy követ levesz valaki az ellenféltől, akkor a követ, amivel azt levették, egymagában nem lehet azonnal visszaütni.

komi[szerkesztés]

komi (komi, コミ)
Fekete fizetsége fehérnek a kezdés jogáért. Általában 5,5 vagy 6,5, esetleg 6 pont, attól függően, hogy a döntetlen (jigo) kívánatos-e vagy sem.


korigatachi[szerkesztés]

korigatachi
Túlbiztosított állás, az együttműködő kövek túl zártan állnak, nem tudnak elegendő területet biztosítani.

kosumi[szerkesztés]

kosumi (koszumi, コスミ)
Átlós lépés saját kövünktől. Vannak híres kosumi-k pl.: Shūsaku kosumija.

mane go[szerkesztés]

mane go
Szimmetrikus vagy tükör go. Amikor az egyik fél a másik lépését szimmetrikusan utánozza (középpontosan.) Természetesen ezt fekete csak akkor tudja megtenni, ha először a tábla közepére lép.

mannen ko[szerkesztés]

mannen ko (万年劫)
Tízezer éves ko

miai[szerkesztés]

miai (miai, 見合い)
Két pont logikai szimmetriája. Akármelyiket is foglalja el az egyik játékos, ellenfele egyaránt jó álláshoz jut a másik pont elfoglalásával.

moyō[szerkesztés]

moyō (mojó, 模様)
Nagy perspektivikus terület. Még támadható.

mushōbu[szerkesztés]

mushōbu (musóbu, 無勝負)
Olyan játszma, melynek nincs érvényes eredménye. Ennek oka általában valamelyik különleges állás (tripla ko, körkörös ko, örök élet), de 1980-ban az 5. Meijin döntő 4. partijában Chō Chikun visszaütötte a ko-t anélkül, hogy fenyegetést lépett volna. Ez azonnali játszmavesztést jelentene, de neki előtte a játszmavezető játékos igennel válaszolt az ilyen jellegű kérdésére. Így a játszma eredmény nélkül ért véget. Az ilyen partikat újra kell játszani.

nigiri[szerkesztés]

nigiri (nigiri, ニギリ/握り)
nigiru japánul azt jelenti: szorít, megragad. A mozdulatra utal amikor az egyenlő játszmáknál eldöntik, hogy ki kezdjen. Maga a procedúra 3 részből áll: 1.: az idősebbik játékos (vagy ha nem eldönthető / barátságos meccs, akkor aki közelebb ül a fehér kövekhez), belemarkol a kövekbe, úgy, hogy az ellenfél ne lássa hány van a kezében majd a csukott tenyerét a táblára helyezi. 2.: a másik játékos attól függően, hogy mit gondol páratlan (gūsū-sen, 偶数先) vagy páros (kisū-sen, 奇数先) van a másik kezében letesz egy illetve két fekete követ a táblára. 3.: az első játékos kitátja a tenyerét ezzel felfedve, hogy hány kő van alatta majd párokba rendezi, hogy könnyen el lehessen dönteni, hogy az páros vagy páratlan. A másik ha eltalálta akkor ő lesz a fekete. Az Ing szabályok szerint ha eltalálta akkor választhatja a szinét, és mivel az Ing szabályokban a komi ilyenkor 8 pont általában a fehéret szokták választani.
ōgeima

ōgeima[szerkesztés]

ōgeima (ógeima/ógéma, 大ゲイマ/大桂馬)
Nagy lóugrás.

ōzaru[szerkesztés]

ōzaru majomugrás

poka[szerkesztés]

poka (poka, ポカ)
Elnézés. Különösen Fujisawa Shūkō volt híres jó állásban elkövetett elnézéseiről, mely nem egyszer a partiba került.

rengo[szerkesztés]

rengo (rengo, 連碁)
Páros-go.

sabaki[szerkesztés]

sabaki (szabaki, 捌き)
egy megélési technika az ellenfeled uralta területen

saru-suberi[szerkesztés]

saru-suberi majomugrás

semeai[szerkesztés]

Semeai (szemeai 攻め合い)
élet-halál harc

Sen[szerkesztés]

Sen
Japán kifejezés, olyan előny jelent, amikor mindig feketével van az ember.

Sen-ai-sen[szerkesztés]

Sen-ai-sen (先相先)
Japán kifejezés olyan előnyt jelent, amikor valaki 3 partiból kétszer van feketével.

shūban[szerkesztés]

shūban (súban, 終盤)
A végjáték.

shichō[szerkesztés]

shichō (sicsó, シチョウ)
Lépcső -> Lásd Shichō
shimari

shimari[szerkesztés]

shimari (simari, シマリ)
Két azonos színű kőből álló alakzat a sarokban.
A jelölt pontokon fekete következő simarikat hozhatja létre.
a keima shimari - kis lóugrás shimari
b ikken shimari - egy pontos shimari
c ōgeima shimari - nagy lóugrás shimari
d niken shimari - két pontos shimari (nagyon ritka)

shinte[szerkesztés]

shinte (sinte, 新手)
Új lépés. Általában lokálisan főleg joseki-kben előforduló olyan lépés, amit még annakelőtte nem lépett senki.

seki[szerkesztés]

seki (szeki, セキ)
Jelentése "közös élet". Olyan állás, amikor két csoport közös életekkel rendelkezik. A támadó fél saját magát viszi atariba. (Lásd: damezumari)

sente[szerkesztés]

sente (szente, 先手)
Lehetőség a következő lépés szabad megválasztására, azaz nincs halaszthatatlanul fontos lépés a táblán. Sente egy lépés, ha az ellenfél kénytelen arra közvetlenül válaszolni. A gote ellentéte.

tengen[szerkesztés]

tengen (tengen, 天元)
"a menny eredete", vagy "az ég köldöke") a tábla középpontja, 19x19-es táblán a 10-10 pont. Valójában ez az Északi Sarkcsillag neve, hiszen látszólagosan e körül forog az égbolt.

tenuki[szerkesztés]

tenuki (tenuki, 手抜き)
A következő lépés máshova történik, a soron következő játékos a helyi válasz helyett a tábla más részére lép.

tesuji[szerkesztés]

tesuji (teszudzsi, 手筋)
("okos / ügyes lépés") Olyan lépés, amely egy adott helyzetből a lehető legtöbbet hozza ki. (A helyileg legjobb lépés.)

torazu san moku[szerkesztés]

torazu san moku

uchikomi[szerkesztés]

uchikomi
Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek nincs lehetősége a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.

Utte-gaeshi[szerkesztés]

Utte-gaeshi
Visszaütés, angolul snap-back.

wariuchi[szerkesztés]

wariuchi (割り打ち)
Egy olyan invázió az ellenfél potenciális területe ellen, ahol a támadó kőnek lehetősége van a szélen terjeszkedni, és stabilizálnia magát.

watari[szerkesztés]

watari (ワタリ)
Olyan kötés, amikor az ellenfél kövei alá lépve kötjük össze a csoportjainkat.

yose[szerkesztés]

yose (josze, ヨセ/寄せ)
Végjáték. Amikor már minden csoport biztonságban van, és csak kismértékű nyereségért, az ellenfél területének lecsökkentésére megy a játék.

yosu-miru[szerkesztés]

yosu-miru
Próba-lépés. A lépést megjátszó megpróbálja kipuhatolni ellenfele tervét, mielőtt a saját stratégiájáról döntene.