„Go-etikett” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
74. sor: 74. sor:
 
== A legyezõ használata ==
 
== A legyezõ használata ==
  
[http://www.star-wind.co.jp/sensu.html#| Tudnivalók a legyezõ használatáról]]<br>
+
[http://www.star-wind.co.jp/sensu.html#| Tudnivalók a legyezõ használatáról]<br>
 
A hozzátartozó segítõ magyarázat:<br>
 
A hozzátartozó segítõ magyarázat:<br>
 
Ha itt rányomsz az alsó (rövidebb, lila) gombra, kijön egy ablak, amiben
 
Ha itt rányomsz az alsó (rövidebb, lila) gombra, kijön egy ablak, amiben
83. sor: 83. sor:
 
- a pattogtatás<br>
 
- a pattogtatás<br>
 
- a férfi illetve nõi használat (amikor oldalt tartja, és hevesebben
 
- a férfi illetve nõi használat (amikor oldalt tartja, és hevesebben
legyez, az a férfi verzió
+
legyez, az a férfi verzió)

A lap 2005. augusztus 26., 10:15-kori változata

Engedd a jobb játékost ülni a jobb helyre

A nyugati világban elég ha egyszerűen megkérdezed a másikat, hogy hova szeretne ülni. A keleti játékosok értékelik, ha egy kicsit ösztönzöd őket azzal, hogy felajánlod nekik a jobb helyet.

Mi számít jobb helynek?

  • Ahonnan jobban belátni a szobát.
  • Ha több meccs is megy egyszerre a szobában akkor az a jobb hely ahonnan az érdekes partikat jobban lehet látni.
  • Szabadtéren ahol árnyék van.
  • A jobb játékosnak kell az ajtóval szemben ülnie, ez azért van mert arról a helyről látni az embereket akik ki-be mennek a szobába, és a gyengébb játékosnak nem azokat kell néznie, hanem a mestert. Valamint a belépőknek is a mestert kell látni nem a gyengébb játékost.

A nigiri

1.: az idősebbik játékos (vagy ha nem eldönthető / barátságos meccs, akkor aki közelebb ül a fehér kövekhez), belemarkol a kövekbe, úgy, hogy az ellenfél ne lássa hány van a kezében majd a csukott tenyerét a táblára helyezi.

2.: a másik játékos attól függően, hogy mit gondol páratlan (guusuu-sen, 偶数先) vagy páros (kisuu-sen, 奇数先) van a másik kezében letesz egy illetve két fekete követ a táblára.

3.: az első játékos kitárja a tenyerét ezzel felfedve, hogy hány kő van alatta majd párokba rendezi, hogy könnyen el lehessen dönteni, hogy az páros vagy páratlan. A másik, ha eltalálta, akkor ő lesz a fekete.

Jó játékot

Mindig illik jó játékot kívánni az ellenfélnek. Japánul erre az onegaishimasu (お願いします) kifejezést használják. Ezt elég nehéz lefordítani, hogy mit is jelent. A shimasu a suru ige ragozása jelen időben ami annyit tesz "csinálni". Az onegai a negau igének egy formája és azt jelenti, hogy "valamit kivánni", "valamiért imádkozni". Az o az tisztelettudóbbá teszi az egészet. Japánban sok szituációban használják a kifejezést. A jövőre vonatkozó jókivánságunkat fejezhetjük ki vele. Újévkor is egy hasonló kifejezést használunk kotoshi mo yoroshiku onegai shimasu ami körülbelül az jelenti, hogy "this year also good tidings I pray I do.". (Ezt valaki fordítsa le szépen magyarra. - Stone) Olyankor is használják, amikor valaki tanít minket és azt fejezzük ki vele, hogy készenállunk a tanulásra.

A kezdés

Az első lépést a megjelölt részre illik rakni a kezdő játékosnak. Emögött az áll, hogy így a másiknak nem kell átnyúlni a tábla felett akár egy üres sarkot akar elfoglalni, akár a fekete lépésére akar válaszolni. A profiknál nagyon szokatlan, hogy valaki nem a pirossal megjelölt részre kezd.


Ne vedd ki a követ a tartóból, amíg nem döntötted el, hogy mit lépsz!

Ennek több oka is van:

  • Ha a tábla fölött hadonászol a kővel, és lényegében próbálgatod a lépéseket, az zavarja az ellenfelet; valószínűleg ő is gondolkodik az álláson, nem csak te.
  • Rossz esetben a kö kiesik a kezedből és összekuszálja az állást (bombázó teszudzsi ;-) )
  • Ha a kezedben tartod a követ, elvonja a figyelmed, és nem tudsz összpontosítani.

Ne mondd, hogy atari!

Nagyon idegesítő tud lenni, és valamennyire a másikat is minősíted vele, hogy felhívod a figyelmét a nyilvánvalóra.

Ez alól természetesen kivétel, amikor a kezdő játékos tudása még csak olyan szintű, hogy nem mindig veszi észre az atarit. Különösen, amikor még atari-go-t játszanak, szinte kötelező bemondani.

Ha nagyon vesztésre állsz, add fel!

Illik feladni, amikor tisztán látszik, hogy veszteni fogsz, ne fáraszd az ellenfelet / rabold az idejét azzal, hogy fölöslegesen végigjátszátok a partit. Ez alól lehetnek kivételek, mint például amikor az erőnket akarjuk megbecsülni a végén abból, hogy hányszor 10 ponttal kaptunk ki, de ilyenkor ezzel tisztában van mindkét fél.

Ami még annál is rosszabb, mint végigjátszani egy rég elvesztett partit, az a játék végén - amikor már csak a dame-k vannak hátra - feladni. Ez nagyon sértő, azt üzeni a másiknak, hogy: Végigjátszattam veled mert megtehettem, de nem is érdekel az eredmény.

A feladás művészetéről itt olvashatsz.

Pakold el a követ játszma után!

Csak a saját köveidet kell elpakolnod, a többit meg az ellenfél által jobban elérhetően, a tábla hozzá közelebbi részére csúsztatni. Nem tudni, hogy ez miért alakult ki, van aki azt mondja azért, hogy nehogy összeérjenek a játékosok kezei, amikor ugyanabba a kõtartóba teszik a köveket. De van aki azt mondja, hogy azért nem tesszük el az ellenfél köveit, mert akkor ő arra asszociál, mint amikor leveszed a halottakat.

A legyezõ használata

Tudnivalók a legyezõ használatáról
A hozzátartozó segítõ magyarázat:
Ha itt rányomsz az alsó (rövidebb, lila) gombra, kijön egy ablak, amiben megmutatja a legyezõ helyes kinyitási módjat. Ebben az új ablakban fent 4 gomb van, ezek sorban:
- a helyes kinyitás (amit épp nézel)
- a helytelen kinyitás
- a pattogtatás
- a férfi illetve nõi használat (amikor oldalt tartja, és hevesebben legyez, az a férfi verzió)