Go-etikett

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Engedd a jobb játékost ülni a jobb helyre[szerkesztés]

A nyugati világban elég ha egyszerűen megkérdezed a másikat, hogy hova szeretne ülni. A keleti játékosok értékelik, ha egy kicsit ösztönzöd őket azzal, hogy felajánlod nekik a jobb helyet.

Mi számít jobb helynek?

  • Ahonnan jobban belátni a szobát.
  • Ha több meccs is megy egyszerre a szobában, akkor az a jobb hely, ahonnan az érdekes partikat jobban lehet látni.
  • Szabadtéren ahol árnyék van.
  • A jobb játékosnak kell az ajtóval szemben ülnie, ez azért van, mert arról a helyről látni az embereket, akik ki-be mennek a szobába, és a gyengébb játékosnak nem azokat kell néznie, hanem a mestert. Valamint a belépőknek is a mestert kell látni nem a gyengébb játékost.

A nigiri[szerkesztés]

1.: Az idősebbik játékos (vagy ha nem eldönthető / barátságos meccs, akkor aki közelebb ül a fehér kövekhez), belemarkol a kövekbe, úgy, hogy az ellenfél ne lássa hány van a kezében majd a csukott tenyerét a táblára helyezi.

2.: A másik játékos attól függően, hogy mit gondol páratlan (guusuu-sen, 偶数先) vagy páros (kisuu-sen, 奇数先) van a másik kezében letesz egy illetve két fekete követ a táblára.

3.: Az első játékos kitárja a tenyerét ezzel felfedve, hogy hány kő van alatta majd párokba rendezi, hogy könnyen el lehessen dönteni, hogy az páros vagy páratlan. A másik, ha eltalálta, akkor ő lesz a fekete.

Jó játékot[szerkesztés]

Mindig illik jó játékot kívánni az ellenfélnek. Japánul erre az onegaishimasu (お願いします) kifejezést használják. Ezt elég nehéz lefordítani, hogy mit is jelent. A shimasu a suru ige ragozása jelen időben ami annyit tesz "csinálni". Az onegai a negau igének egy formája és azt jelenti, hogy "valamit kivánni", "valamiért imádkozni". Az o az tisztelettudóbbá teszi az egészet. Japánban sok szituációban használják a kifejezést. A jövőre vonatkozó jókivánságunkat fejezhetjük ki vele. Újévkor is egy hasonló kifejezést használunk kotoshi mo yoroshiku onegai shimasu ami körülbelül az jelenti, hogy "nagyon kívánom, hogy jó híreket kapjon ebben az évben is". Olyankor is használják, amikor valaki tanít minket és azt fejezzük ki vele, hogy készenállunk a tanulásra.

A kezdés[szerkesztés]

Az első lépést a megjelölt részre illik rakni a kezdő játékosnak. Emögött az áll, hogy így a másiknak nem kell átnyúlni a tábla felett akár egy üres sarkot akar elfoglalni, akár a fekete lépésére akar válaszolni. A profiknál nagyon szokatlan, hogy valaki nem a pirossal megjelölt részre kezd.


Ne vedd ki a követ a tartóból, amíg nem döntötted el, hogy mit lépsz![szerkesztés]

Ennek több oka is van:

  • Ha a tábla fölött hadonászol a kővel, és lényegében próbálgatod a lépéseket, az zavarja az ellenfelet; valószínűleg ő is gondolkodik az álláson, nem csak te.
  • Rossz esetben a kő kiesik a kezedből és összekuszálja az állást (bombázó teszudzsi ;-) )
  • Ha a kezedben tartod a követ, elvonja a figyelmed, és nem tudsz összpontosítani.

Ne mondd, hogy atari![szerkesztés]

Nagyon idegesítő tud lenni, és valamennyire a másikat is minősíted vele, hogy felhívod a figyelmét a nyilvánvalóra.

Ez alól természetesen kivétel, amikor a kezdő játékos tudása még csak olyan szintű, hogy nem mindig veszi észre az atari-t. Különösen, amikor még atari go-t játszanak, szinte kötelező bemondani.

Ha nagyon vesztésre állsz, add fel![szerkesztés]

Illik feladni, amikor tisztán látszik, hogy veszteni fogsz, ne fáraszd az ellenfelet / rabold az idejét azzal, hogy fölöslegesen végigjátsszátok a partit. Ez alól lehetnek kivételek, mint például amikor az erőnket akarjuk megbecsülni a végén abból, hogy hányszor 10 ponttal kaptunk ki, de ilyenkor ezzel tisztában van mindkét fél.

Ami még annál is rosszabb, mint végigjátszani egy rég elvesztett partit, az a játék végén - amikor már csak a dame-k vannak hátra - feladni. Ez nagyon sértő, azt üzeni a másiknak, hogy: Végigjátszattam veled mert megtehettem, de nem is érdekel az eredmény.

A feladás művészetéről itt olvashatsz.

Pakold el a követ játszma után![szerkesztés]

Csak a saját köveidet kell elpakolnod, a többit meg az ellenfél által jobban elérhetően, a tábla hozzá közelebbi részére csúsztatni. Nem tudni, hogy ez miért alakult ki, van aki azt mondja azért, hogy nehogy összeérjenek a játékosok kezei, amikor ugyanabba a kõtartóba teszik a köveket. De van aki azt mondja, hogy azért nem tesszük el az ellenfél köveit, mert akkor ő arra asszociál, mint amikor leveszed a halottakat.

A legyezõ használata[szerkesztés]

Tudnivalók a legyezõ használatáról
A hozzátartozó segítõ magyarázat:
Ha itt rányomsz az alsó (rövidebb, lila) gombra, kijön egy ablak, amiben megmutatja a legyezõ helyes kinyitási módjat. Ebben az új ablakban fent 4 gomb van, ezek sorban:
- a helyes kinyitás (amit épp nézel)
- a helytelen kinyitás
- a pattogtatás
- a férfi illetve nõi használat (amikor oldalt tartja, és hevesebben legyez, az a férfi verzió)