Geta

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ez is egy olyan tesuji, amivel egy kezdő hamar találkozik. Jelentése fapapucs, amivel nem sokra megyünk, így lássuk a példákat.Ez a három leggyakoribb előfordulás. Az utolsónál ellenőrizzük, hogy fekete a lépése miért nem működik. Egy gyakorlati példa, mely egyben az ikken-shimari erejét is mutatja. Fehér jó ötletnek gondolja 1-en támadni.

És fehér inváziós alakzata elfogva. Keima-shimari esetén ez nem ment volna. Ugyanez előadódhat egy divatos joseki-ből is.


A geta lehetőséget nem mindig könnyű észrevenni. Az alábbi állásban fekete látszólag reménytelen helyzetben van, de 1(!) lépésben javít a sorsán.


Most is járjunk utána, hogy fehér nem menekülhet. A tesuji célja sokszor nem a megcélzott kövek elfogása, hanem csak "begyúrása", így jobb állás elérése. Az alábbi egyszerű példában fekete 1-es lépése nem fogja el fehér három kövét....

... de fehér bármerre indul meg, rossz álláshoz jut. (6-os lépésben fehér köt)


A geta gyakran előfordul más tesujival is. A leggyakoribb a létra, és az oi-otoshi. Az alábbi példában mindegyik előfordul.


Fekete a-val nem védhető atarit ad. (oi-otoshi). Számoljuk ki, hogy más kezdőlépések - pl. 2 vagy 5 - miért nem működnek.