„Első lecke a terjeszkedésről” változatai közötti eltérés

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
 
25. sor: 25. sor:
 
$$  ---------------------------------------
 
$$  ---------------------------------------
 
</godiagramright>
 
</godiagramright>
Hova terjeszkednénk a megjelölt kövekről a jobb alsó sarokban, '''a'''-ra, vagy '''b'''-re? Természetesen '''a'''-ra mivel mint ahogy a közmondás is mondja, az erőtől távol játssz. És a megjelölt köveknek [[A kövek iránya|felfele van erejük nem balra]]. Csak gondoljunk bele, ha '''b'''-t rakjuk akkor mit érünk el? Egy kevéske lapos területet a jobb alsó részen. De ha '''a'''-t játsszuk, akkor az kihasználja a két erejét, és így sokkal jobban védi a szélen a területet. Valamint, ha megfigyeljük az '''a''' távolságát a jelölt kövektől, akkor rájöhetünk, hogy pont ideálisan terjeszkedett, mivel a szabály azt, mondja, hogy fal hossza plusz egyet lehet ugrani. Oda nem nagyon fog betámadni a fehér! Míg esetleg '''c'''-re betámadna, ha mi '''b'''-t raktunk volna. '''a''' után feketének nagyon jó terjeszkedés lenne '''d''' mivel így pont a jobb felső sarokban lévő fehér kövek életpontjára tenne, megkadályozva azokat az ideális terjeszkedésben, az erejüket is jócskán lecsökkenttette ezzel valamint, még nagyobb szeletet kanyarintana le a jobboldalból, amire eddig fehér is igénnyel pályázott a fenti erejét tekintve.
+
Hova terjeszkednénk a megjelölt kövekről a jobb alsó sarokban, '''a'''-ra, vagy '''b'''-re? Természetesen '''a'''-ra mivel, mint ahogy a közmondás is mondja, az erőtől távol játssz. És a megjelölt köveknek [[A kövek iránya|felfele van erejük nem balra]]. Csak gondoljunk bele, ha '''b'''-t rakjuk, akkor mit érünk el? Egy kevéske lapos területet a jobb alsó részen. De ha '''a'''-t játsszuk, akkor az kihasználja a két erejét, és így sokkal jobban védi a szélen a területet. Valamint, ha megfigyeljük az '''a''' távolságát a jelölt kövektől, akkor rájöhetünk, hogy pont ideálisan terjeszkedett, mivel a szabály azt, mondja, hogy fal hossza plusz egyet lehet ugrani. Oda nem nagyon fog betámadni a fehér! Míg esetleg '''c'''-re betámadna, ha mi '''b'''-t raktunk volna. '''a''' után feketének nagyon jó terjeszkedés lenne '''d''' mivel így pont a jobb felső sarokban lévő fehér kövek életpontjára tenne, megakadályozva azokat az ideális terjeszkedésben, az erejüket is jócskán lecsökkentette ezzel, valamint még nagyobb szeletet kanyarintana le a jobboldalból, amire eddig fehér is igénnyel pályázott a fenti erejét tekintve.
 
Ezt megakadályozandó fehér léphet '''e'''-re. Ezzel megállítva a fekete köveket, és kihasználva az erejét a terjeszkedéshez.
 
Ezt megakadályozandó fehér léphet '''e'''-re. Ezzel megállítva a fekete köveket, és kihasználva az erejét a terjeszkedéshez.
  
De nézzünk egy másik példát! Hova terjeszkednénk a bal alsó sarokban lévő fehér kövektõl, '''f'''-re, '''g'''-re vagy '''h'''-ra? Nézzük szép sorban! '''f''' túl távol van egy szokványos terjeszkedéshez, mert nagy köztük a hely (itt is érvényes a fal hossza plusz egy), kettő lenne az ideális, ezért majd még kell oda egy lépés védeni, nehogy elvágják azokatt. '''h''' túl messze, van mert be tudnak mögé inváziózni '''f'''-re majd ha mi kiugrunk '''j'''-re akkor '''i'''-re megcsinálta az ideális terjeszkedést, és ezzel kettévágott minket, és még nagy esélye is van a megélésre. A helyes megoldás a '''g''', mivel fentről csak '''k'''-t teheti, ami neki nem ideális terjeszkedés, és akkor mi boldogan tesszünk '''l'''-re, ami mindkét kõvünkre ideális, de ha beugrik '''l'''-re akkor felfele '''m''' ideális nekünk, amivel bázist alakítunk ki, szétzúzzuk az erejét és még a beugrott fekete követ is eléggé megszorítjuk.
+
De nézzünk egy másik példát! Hova terjeszkednénk a bal alsó sarokban lévő fehér kövektől, '''f'''-re, '''g'''-re vagy '''h'''-ra? Nézzük szép sorban! '''f''' túl távol van egy szokványos terjeszkedéshez, mert nagy köztük a hely (itt is érvényes a fal hossza plusz egy), kettő lenne az ideális, ezért majd még kell oda egy lépés védeni, nehogy elvágják azokat. '''h''' túl messze, van mert be tudnak mögé inváziózni '''f'''-re majd ha mi kiugrunk '''j'''-re akkor '''i'''-re megcsinálta az ideális terjeszkedést, és ezzel kettévágott minket, és még nagy esélye is van a megélésre. A helyes megoldás a '''g''', mivel fentről csak '''k'''-t teheti, ami neki nem ideális terjeszkedés, és akkor mi boldogan teszünk '''l'''-re, ami mindkét kövünkre ideális, de ha beugrik '''l'''-re, akkor felfele '''m''' ideális nekünk, amivel bázist alakítunk ki, szétzúzzuk az erejét és még a beugrott fekete követ is eléggé megszorítjuk.
 
<endsideright></endsideright>
 
<endsideright></endsideright>
  

A lap jelenlegi, 2015. szeptember 20., 17:58-kori változata

Első lecke, a terjeszkedésről[szerkesztés]

Hova terjeszkednénk a megjelölt kövekről a jobb alsó sarokban, a-ra, vagy b-re? Természetesen a-ra mivel, mint ahogy a közmondás is mondja, az erőtől távol játssz. És a megjelölt köveknek felfele van erejük nem balra. Csak gondoljunk bele, ha b-t rakjuk, akkor mit érünk el? Egy kevéske lapos területet a jobb alsó részen. De ha a-t játsszuk, akkor az kihasználja a két kő erejét, és így sokkal jobban védi a szélen a területet. Valamint, ha megfigyeljük az a távolságát a jelölt kövektől, akkor rájöhetünk, hogy pont ideálisan terjeszkedett, mivel a szabály azt, mondja, hogy fal hossza plusz egyet lehet ugrani. Oda nem nagyon fog betámadni a fehér! Míg esetleg c-re betámadna, ha mi b-t raktunk volna. a után feketének nagyon jó terjeszkedés lenne d mivel így pont a jobb felső sarokban lévő fehér kövek életpontjára tenne, megakadályozva azokat az ideális terjeszkedésben, az erejüket is jócskán lecsökkentette ezzel, valamint még nagyobb szeletet kanyarintana le a jobboldalból, amire eddig fehér is igénnyel pályázott a fenti erejét tekintve. Ezt megakadályozandó fehér léphet e-re. Ezzel megállítva a fekete köveket, és kihasználva az erejét a terjeszkedéshez.

De nézzünk egy másik példát! Hova terjeszkednénk a bal alsó sarokban lévő fehér kövektől, f-re, g-re vagy h-ra? Nézzük szép sorban! f túl távol van egy szokványos terjeszkedéshez, mert nagy köztük a hely (itt is érvényes a fal hossza plusz egy), kettő lenne az ideális, ezért majd még kell oda egy lépés védeni, nehogy elvágják azokat. h túl messze, van mert be tudnak mögé inváziózni f-re majd ha mi kiugrunk j-re akkor i-re megcsinálta az ideális terjeszkedést, és ezzel kettévágott minket, és még nagy esélye is van a megélésre. A helyes megoldás a g, mivel fentről csak k-t teheti, ami neki nem ideális terjeszkedés, és akkor mi boldogan teszünk l-re, ami mindkét kövünkre ideális, de ha beugrik l-re, akkor felfele m ideális nekünk, amivel bázist alakítunk ki, szétzúzzuk az erejét és még a beugrott fekete követ is eléggé megszorítjuk.


Az előző ábra alsó része további tanulságul szolgálhat a fuseki megismeréséhez. Vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban.

A két játékos kövei máshogyan vannak a sarokba helyezve. Fekete két köve gyakorlatilag hatás alá vonta a 4-4 pontot (csillagpont), ideálisan és hatékonyan zárta le a legnagyobb lehető területet a sarokban. Ezt a formációt shimari-nak nevezzük, és célja, hogy a sarokban bázist építsen ki. Meg lehetne esetleg élni a 3-3 (san-san) ponton alatta a sarokban, de ez a kis terület nem szokta megérni a vele járó nagy küzdelmet.

Ezzel szemben fehér mindkét köve a 4-4 alatt van, így a sarkot jobban lezárja ugyan, de az ideálisnál kisebb területet csinált.