Elementary Go Series

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Ez egy angolul íródott, hét részes gókönyvsorozat, ami felöleli a teljes játékot, a fuseiki-től (megnyitás) a yose-ig (végjáték) és az előnyadásos (hendikep) játékot. A könyveket keleti profik és erős nyugati amatőrök írták közösen. Rengeteg ábrával és magyarázattal és ami még fontos, feladvánnyal és megoldással vannak tele. Mindenkinek ajánlatos megszerezni őket. Jelentessük meg ezt a sorozatot magyarul!!!

A könyvek címei sorban:

  • In The Begining
  • 38 Basic Joseki
  • Tesuji
  • Life And Death
  • Attack And Defense
  • The Endgame
  • Handicap Go
In The Begining
A sorosat első része a megnyitásról szól, ezt ne tévesszük össze a joseki-vel, itt a teljes táblára koncentrál, nem csak a sarkokra. Nagyon élvezetes és hasznos könyv, könnyű olvasmány és sok érdekeset lehet belőle megtudni, a játék azon részéről amit a profik a legfontosabbnak tartanak. (A két napos profi játszmák első napja általában csak az első kb. 50 lépésről szól, aki itt hibázik annak már nincs esélye utolérni a másikat.)
38 Basic Joseki
Ez a rész a legfonotsabb joseki-ket mutatja be, és nem csak a konkrét lépéssorozatot, hanem a mögötte rejtőző értelmet is.
Tesuji
"Az adott szituációban legjobb lépés." Többszáz feladvány, fejezetekbe rendezve, amik arra vannak kihegyezve, hogy megtaláljuk a legjobb lépést. Nagyon hasznos abban, hogy egykét konkrét helyzet és lépés belénkivódjon, valamint, hogy fejlesszük a számolási képességünket is.
Life And Death
Ez a kötet is feladványok kupaca, amik életről és halálról szólnak. Fontos olvasmány mert egyszer az életünk múlhat rajta. (Én már voltam úgy, hogy vigyorogva idéztem a könyvből a mottót és raktam le a követ amivel megélt a csoportom mert a másik nem tudta, hogy kellett volna megölni.)
Attack And Defense
Hogyan támadjuk meg a másikat, szorítsuk vissza a területét, valamint, hogy hogyan védjük meg mindettől saját magunkat.
The Endgame
Igaz csak pár pontról van szó, de lehet, hogy ezen múlik a parti. Csak gondoljunk bele, hányszor vertek meg minket 0.5 - 2.5 ponttal? Lehet, hogy, ha olvastam volna ezt akönyvet, nyertem volna?
Handicap Go
Hát ehhez is érteni kell, minkét részről. Annak is aki adja, annak is aki kapja az előnyt. Ebben segít a sorozat befejező kötete.

Egy kis érdekesség: A címlapon lévő játszmát Sakata Eio (Oza) fehérrel játszotta Hashimoto Shoji (9 dan) ellen, a 19. Oza címért folytatott összecsapás 2 fordulójában, 1971 november 17.-én. A kő amit éppen le akar rakni a kéz a pirossal jelzett helyre jön. A partit Sakata nyerte 7.5 ponttal.A sorozat további részei is készülőfélben vannak a Ritchie Pressnél. Egykét cím: Get Strong At Gote, Get Strong At Get Strong.

Sajnos nem látom az általam várva-várt könyvet a kínálatban: Get Strong At Nigiri.:)

--Stone 2005. április 26., 12:21 (CEST)