D'ohsuji

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A d'ohsuji a legügyesebb rossz lépés, a legzseniálisabb olyan lépés, ami a nyerés legkisebb reményét is összezúzza. A szó a "d'oh" és a "suji" szavak összetételéből jön létre. A "suji" jelentése :"a játék iránya", a "d'oh" szó a The Simpsons sorozatból származik, de azóta hivatalos angol szóvá vált, és azt a hangot jelenti, amit akkor adsz ki miután tudatosul benned, hogy milyen lépést tettél.

A d'ohsuji egy olyan lépést jelent, ami jónak tûnik, de végül is kiderül, hogy elszámoltad és a végén totális katasztrófa a következménye. Egy mondattal lehetne összegezni a helyzetet: "Elkaptalak, most véged.... öööööö.... várj.... d'oh!"

Tipikus d'ohsuji-k:

  • Ön-atari: Minnél nagyobb csoportod kerül atari-ba, annál jobb. Az igazi d'ohsuji lépés olyan, hogy egyszerre több nagy csoportod is atari-ba kerül.
  • Varázslatos snapback: Amikor atari-ba teszel egy követ, majd amikor az ellenfél leüti, akkor egy élet híján lesz csak atari-ban. A kívülállóknak ez csak egy buta elszámolt lépés, pedig ez egy d'ohsuji!
  • D'oh tenuki: Amikor egy sente helyett, ami megölne egy nagy ellenséges csoportot, inkább lépsz egy végjáték gote-t.
  • Fullasztó kakari: Amikor közelítünk a tábla felé a kővel, ügyesen megpördítjük az ujjunk között, úgy, hogy egyenesen a kávénkba (vagy az ellenfél kávéjába) essen. A "fullasztó" szó arra utal, amikor elfelejted, hogy a kávédban kő van és megiszod. (Másik elnevezése: táblán túli tenuki.)

Egy-két forrás, amelyek segítségével "fejlesztheted" a d'ohsuji képességeidet:

  • dohproblems.com - Olyan feladatok gyûjteménye, ahol a következők feladatok fordulnak elő: "Fehér jön és veszt.", "A fekete körülkerítette a sarkot, hány halott követ tudsz beletenni. Tipp: Egy ko-val még nagyobb veszteséget lehet elérni."
  • A következő könyvek is segíthetnek a fejlődésben: "Hogy találjuk meg és tömjük be a csoportunk szemeit, majd létrázzuk be magunkat?", a jelenleg csak angolul elérhető "Get strong at resigning", és a hamarosan megjelenő "D'ohsuji és anti-anti-d'ohsuji", a "Semeai-nuki - Az elvesztett verseny", amiből megtanulhatjuk, hogy hogyan kerüljünk élethátrányba egy jól időzített tenuki-val, és végül, de nem utolsósorban az időtlen klasszikus "Get strong at gote" Illusztráció az oldal alján.