Beszámoló a Deutsche Go-Zeitung-nak

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Profi tanulóként Koreában

A magyar Kőszegi Diána, 6d, egyike a legerősebb európai játékosoknak, jelenleg azzal próbálkozik Koreában, hogy profi játékossá váljon. Exkluzív beszámoló a Deutsche Go-Zeitung-nak. Az alábbiakban Devánszki Gábor fordítása olvasható.

Május 14-én és 15-én egy un. Youngseng-teszten (Youngseng = Insei = profi tanuló) kellett részt vennem, amelyen összesen 18 lány vett részt, akik közül csak a legjobb 4 válhatott profi tanulóvá.

Szombaton 3, vasárnap 2 partit kellett játszani, a gondolkodási idő 30 perc és 3 x 30 másodperces Byoyomi. Fú!

Rögtön az első partit elvesztettem, de utána szerencsére minden partimat megnyertem. Ezzel az eredménnyel nagy örömömre felvettek Youngseng-nek.

Négy Youngseng csoport van a lány ligában. Én a negyedik csoportban kezdtem, a 11. helyen, mivel a Kvalifikációs versenyen – a korábbi parti vesztésem miatt – csak a harmadik helyet szereztem meg.

Az utolsó májusi hétvégén kezdtem el a liga partiaimat, kettőt szombaton, kettőt vasárnap. A gondolkodási idő egy óra és 3 x 30 másodperces Byoyomi.

A Youngseng-kvalifikáción a régóta dédelgetett álmomat valósítottam meg: Profi tanuló voltam! Ezután megnyugodtam, magabiztosabb lettem, sokkal jobban játszottam és … megnyerem minden partimat. Persze azért a negyedik Youngseng csoportban a lányok nem is túl erősek.

Ha továbbra is ilyen jól játszom – mellesleg senki másnak nem volt négy győzelme a csoportomban -, akkor megszerzem a négy első hely egyikét és felkerülök a harmadik Youngseng csoportba. Az utolsó négy helyezett ugyanakkor elveszíti a Youngseng státuszát.

Koreában kétféleképpen válhat valaki go-profivá: Itt van először is a liga rendszer. Az első csoportban a lányok pontokat gyűjtenek és minden évben a legtöbb pontot gyűjtött lányt kinevezik profivá. Szóval először is az első csoportba kell magamat felküzdenem.

Másrészről minden októberben van egy verseny, amelyen 40 lány vesz részt. Néhány forduló után a legjobb 18-at 6-os csoportokba sorolják, amelyben mindenki játszik mindenki ellen. Minden csoport két legjobbja az előző évi másodikkal és harmadikkal egy nyolcas csoportot alkotnak, ahol ismét mindenki játszik mindenkivel. A győztest aztán kinevezik profivá, a második és harmadik helyezett pedig kvalifikálja magát a következő évi döntő csoportba. Vilcsi?

Remélhetőleg a két lehetőség valamelyikét belátható időn belül meg tudom ragadni. Legközelebb a Myungji egyetemi életemről fogok beszámolni.

Kőszegi Dia