Attach and Extend a-változat

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Fekete 6 kulcslépés, amelyre a kezdõk általában nem gondolnak. A lépések sorrendje a fontos. Megértésüket segítheti, ha egy-egy lépést máshová téve azzal "játszadozol", mi történne akkor. Nagyon gyakran, ha az elmulasztott lépés helyére lép az ellenfél, akkor az elég "büntetés".


Fehér "x" változat[szerkesztés]

Kezdõknél gyakori, hogy elnézik fekete 12 -t, pedig ez az életelvevés nagyon fontos, mert éppen ezen az egy életen múlik az egész harc. Amíg nem vagy biztos abban, hogy tudod (és érted) a teljes változatot, addig érdemes inkább a (baloldali) terjeszkedés helyett a 2-re lépni. Lehet, hogy nem a leghatékonyabb, de (valószínûleg) megmarad a sarkod.
A teljes lépéssorozat[szerkesztés]

(a táblára kattintva lejátszható)[szerkesztés]


Fehér "y" változat[szerkesztés]

Fehér 1 egy életet elvett a felette levõ három kõbõl álló fekete alakzattól és megpróbálja ko-val megölni a sarkot. Fekete 2 fontos válasz. Tudjuk, hogy ez a kõ és a rákövetkezõ fekete meg fognak halni, de ezzel elõkészítünk egy olyan ko-fenyegetést, amely -úgy mondjuk- "az állásban van". Ez azt jelenti, hogy ha nem adják meg erre a választ, akkor is megnyerjük azt a csatát, amelyre a ko-harc vonatkozik. (Remélem, a végére teljesen érthetõ lesz.)


Most feketének muszáj elfogadnia a ko-harcot, nem húzhatja ki b-re, mert akkor fehér a-ra lép és leüti a négy fekete követ. (Itt játszik szerepet az elején említett élethiány.)


Fekete 18 az "elõkészített" ko-fenyegetés, fekete 20 (nincs az ábrán) visszaüti a ko-t és mindegy mit lép fehér, leüti a fehér csoportot. A játék elején nem lehet még fehérnek "igazi" ko-fenyegetése, de természetesen azzal, hogy valahová kétszer léphetett, kap egy kis kompenzánciót.A lépéssorozat 1-17 között[szerkesztés]

(a táblára kattintva lejátszható)[szerkesztés]